Enrera
Mòdul 1
Formats de vídeo digital: DIVX, CD-V, DVD i streaming
  Pràctica
1
2
3
4
   
 
 

Molts cops us haureu adonat el difícil que resulta saber com recarai està fet aquell clip de vídeo que està posat en una adreça web o que per casualitat us ha vingut a parar a les mans.

Els sistemes operatius que fem servir, per desgràcia, no estan pensats de forma eficient per al treball que portem entre mans. Sempre existiran factors que no sabrem d'on depenen, o que, senzillament, els intentarà descarregar a través d'internet i es queixarà que no troba el codec adequat. Us sona ?

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Per tal que això no esdevingui massa sovint, sempre podem deixar de banda els sistemes operatius, en quant a informació genèrica del clip de vídeo corresponent, i recórrer a fonts especialitzades en saber extreure tota la informació possible.

Existeixen diferents gestors d'informació en aquest aspecte. Comencem pel que tenim més a mà, no fos cas que els puristes esdevinguin crítics.

   
  El Windows Media Player
   
 

Com a màxim exponent de treball a nivell de reproducció d'imatges de qualsevol versió de Windows, depenem d'ell en tots els sentits. Pot ser una primera forma d'obtenció d'informació d'un clip.

Obriu un clip qualsevol del CD de Materials de Formació- Audiovisuals a

Unitat de CD-Rom:\materials\clips\video i accediu al menú Archivo/Propiedades

Ens donarà la informació mínima sobre el clip, sempre i quan tingui un codec per llegir aquest arxiu. En cas negatiu ens sortirà un missatge on ens dirà que no té cap codec per interpretar-lo i cal connexió a la xarxa per cercar a la base de dades de Microsoft

Cas que tot vagi bé, la finestra d'informació ens parlarà dels seus valors bàsics :

Tipus d'arxiu, mida en pes, durada, mida en píxels i data de creació són els valors bàsics de treball. Però, desgraciadament, no anirem molt més enllà per conèixer més dades sobre el tema que ens ocupa.

El Sistema Operatiu que més informació ens dóna en aquest aspecte és el win98, encara que sembli contradictori, i, contra més avancem en el temps, menys informació ens oferirà el mateix Sistema Operatiu.

   
  El Programa Gspot
 

 

Connecteu-vos a la xarxa per baixar-vos el programa Gspot. Podeu trobar-lo a http://www.headbands.com/gspot o també a la carpeta eines/gspot del CD de Formació d'audiovisuals. Aquest programa ens dóna detalls que d'altra forma és difícil d'endevinar, sobretot quan tractem de clips en formats específics i de velocitat de dades variables.

Instal·leu el programa i accediu a la finestra File/open

Obriu el clip edu03.avi del CD de Materials de Formació d'audiovisuals a la carpeta:

Unitat de Cd-Rom:\ materials\clips\video

Observeu el tipus d'informació a la qual podem accedir:

Relació de la ruta i de l'espai físic en disc

Informació del codec amb el seu nom, l'aspecte físic de relació amb la grandària en píxels, bitrate, fotogrames per segon i durada de temps.

Informació del codec d'àudio, amb la quantitat de dades per segon que l'integren, així com la seva qualitat mesurada en Hz

 

Intenteu ara fer el mateix amb el clip edu03.mpg de la carpeta:

Unitat de Cd-Rom:\ materials\ clips\ video

Observareu que el programa no reconeix el format d'arxiu i que no ens pot donar característiques del mateix, de cap mena, només saber que es tracta d'un arxiu mpeg

El programa gspot no identifica característiques de fitxers *.mpg

Intenteu ara obrir el clip de vídeo que hi ha a la carpeta:

Unitat de Cd-Rom:\ materials\ clips\ video, que està en format Real-vídeo edu-real.rm amb el mateix programa Gspot i mireu si reconeix el seu format:

Únicament sabrà dir-nos que es tracta d'un clip VOD (video-on-demand), però de la resta farà oïdes sordes, sense saber identificar els seus valors bàsics.

Caldran eines específiques per treballar determinats programaris i poder accedir a les seves propietats i característiques per poder-les manipular i treure'n d'elles el màxim rendiment.

   
  La gran classificació
   
 

Ja veiem i sabem que existeixen diferents extensions i formats de vídeo. Podem fer una gran classificació d'aquesta forma:

AVI

- Audio Video Interleaving

 

- Amb extensió *.avi

  - És format per editar vídeo des de Studio 8, Premiere...
  - Cada clip AVI té un codec específic, propietari o genèric
  - Un dels codecs més bons de qualitat per editar és el DV-AVI, amb el qual es treballa per fireware
  - Una excepció és el divx, que és format final-no-editable, i té extensió *.avi , encara que no deixa de tenir estructura interna mpeg, tal com veurem a la pràctica 3

 

MPEG

- Motion Picture of Experts Group

 

- Amb extensió *.mpg

  - És format final, mai per editar vídeo.
  - Es classifiquen en MPEG-1 i MPEG-2
  - Sorgiran nous, estandards, com el mpeg7 i el mpeg 21

 

Streaming

- Vídeo per a la xarxa internet

 

- Amb extensió *.rm, *mov i *wmv ( i algun derivat)

  - Sempre és format final, no editable, i de molt poca qualitat (apte per xarxa)
 

- 3 grans grups, amb les seves cases comercials:

  • Quicktime ( Apple )
  • Windows Media Vídeo ( Microsoft )
  • Real Vídeo ( Real )

 

   
 
Amunt