Enrera
Mòdul 1
Formats de vídeo digital: DIVX, CD-V, DVD i streaming
  Pràctica
1
2
3
4
   
 
 
  Els budells del DVD
Hi ha multitud de programes de caire gratuït que poden resoldre més d'un problema a l'hora de treballar amb fitxers de DVD, i per saber-ne trobar l'entrellat de l'estructura i el contingut. Per tant, us pot convenir treballar amb una cadena de so o aprofitar alguns dels seus recursos de forma didàctica. Treballareu, en aquesta pràctica, amb un programa destinat a veure la seva estructura interna i tot el que envolta el seu contingut d'una manera més puntual que a la pràctica precedent.
   
Pràctica
Desenvolupament de la pràctica
 
Un DVD de vídeo és una estructura física hieràtica que es pot descompondre en multiplicitat de nivells. Comença pel títol i acaba pel menú final, i al mig hi ha diferents nivells de VOB (Video Objects) i cèl·lules. Entendre aquesta composició, o si més no, saber que hi ha una jerarquització que inclou totes les seves dades, és particularment important per a les operacions que pugueu pensar obtenir a partir de la seva lectura.
   

1. Seguiu amb el mateix DVD que heu fet servir a les pràctiques precedents, sempre considerant que mentre sigui de contingut de vídeo, no importa de què vagi la pel·lícula.

2. Recordeu que, un cop oberta l'estructura, no a través del reproductor de vídeo, sinó a través de l'explorador, trobeu 2 carpetes. Obriu la que diu VIDEO_TS: hi ha arxius amb extensió IFO, VOB i BUP.

3. Eines de reproducció com el PowerDVD o d'altres reproductors gratuïts com el Windows Media Player Classic (en parlarem més endavant) donen determinades informacions, però no totes. Heu de cercar una eina encara amb més precisió que les precedents. El programa és de caire gratuït i té el nom de Vobrator; el podeu trobar a la carpeta Unitat de CD-ROM:\eines\vobrator o, atesa la seva poca estabilitat, directament al Google, perquè no es pot obtenir directament de cap web, com alguns dels programes que es fan servir en aquest curs.

   
 

4. Instal·leu-lo dins el directori que creieu convenient (com, per exemple, C:\vobrator) i obriu el programa a través de Vobrator.exe:

   
 

5. Obriu un fitxer *.VOB del DVD per analitzar amb el botó Open & scan:

   
 

6. Seleccioneu un fitxer VOB; obtindreu una anàlisi similar a la que teniu per pantalla:

Aquesta pantalla us informa de tot el contingut que té el VOB seleccionat. El Vobrator analitza l'estructura del fitxer i construeix un arbre de representació de la descomposió física. Aquest arbre decompon el fitxer VOB seleccionat. Els VOB que veieu no els heu de confondre amb el fitxer físic, perquè l'extensió VOB igualment és una extensió d'emmagatzematge.

Els objectes que hi ha en la descomposició corresponen a:

  • Dades de navegació NAV
  • Dades de vídeo VES
  • Dades de so AES
  • Subtítols SPES
 

7. Feu clic en cada un dels diferents nivells de so per obtenir més informació a les finestres de la dreta del programa:

  • La codificació de so (AC-3, PDM, DTS, etc.), la freqüència de codificació, el bit rate...

 

 

8. Si us situeu damunt d'un fitxer VOB, al començament de cada branca d'informació podreu reproduir el clip de vídeo fent clic al Play de la part inferior del programa, i convertireu igualment el programa en un reproductor de DVD gratuït.

 
 

9. Aquest programa, com molts d'altres, són punt de partida inicial per operar centenars de diferents operacions amb els fitxers que els componen. La intencionalitat de la pràctica és observar la complicada estructura interna dels fitxers que componen un fitxer d'imatge ja muntat amb el seu llenguatge d'autor, bona part del qual encara continua essent secret en algunes de les seves passes. És un món obert a diferents possibilitats:

  • Canvi de zona de reproducció.
  • Desbloquejar els mecanismes de protecció d'imatge per obtenir una còpia de seguretat per a ús personal (sempre que tinguem el seu original, si no, és il·legal).
  • A través de cerques de menús i imatges que el contenen, cercar menús de bonus que resten amagats a la vista o difícils de trobar (els anomenats ous de pàsqua als programaris).
  • Canvis de còdec del clip original.
  • Extracció d'una pista de so o de subtítols.

    En fi, les possibilitats són enormes, però, tal com deia el cambrer a Jack Lemon a Irma la dulce: "Això ja és una altra història...".
   
 
Amunt