Enrera
Mòdul 1
Formats de vídeo digital: DIVX, CD-V, DVD i streaming
  Pràctica
1
2
3
4
   
 
 

El DVD. 1 minut d'història

 

Un dels pilars fonamentals en formats físics de vídeo i imatge és el DVD, per excel·lència, abreviatura de Digital Versatile Disc, que va començar el seu camí per Europa vers el 1998 i que a la Península el Nadal del 2002 va donar la seva gran empenta com a producte quotidià de reproducció domèstic.

Possiblement les grans eines de funcionament de les vendes deuen el seu potencial en el mateix abaratiment de les enregistradores del format, que són prou assequibles econòmicament per poder fer-ne un ús més a mida, en conjunt amb programaris cada cop més senzills en ús i amb càmeres de vídeo digitals cada cop més bones i senzilles d'interconnectar.

Fins a cinc idiomes en un sola producció, sis subtítols en idiomes, formats diferents de pantalla, fins a 135 minuts en màxima qualitat... són algunes de les seves bondats, que l'han portat a ser un format bàsic, final i físic en la forma d'entendre la nova cultura digital multimèdia, que encara ens depararà en breu noves sopreses guiats pel Blue Ray i d'altres sistemes encara més grans d'emmagatzematge i distribució.

   
  L'estructura

Pràctica

 

 

 

 

 

 

 

Partim del benentès que esteu davant d'un ordinador amb una unitat lectora de DVD. Mireu per algun costat del centre i localitzeu una pel·lícula, no importa quina sigui. De Disney, d'Almodóvar, d'aquelles que reparteixen cada cap de setmana amb els diaris...

1. Introduïu el disc DVD al lector i espereu. Acte seguit s'engega de forma automàtica el reproductor de DVD que el sistema té assignat per defecte en qualsevol de les seves versions.

Si es tracta del Windows XP, per defecte el mateix reproductor de mitjans del sistema, el Windows Media Player, assoleix la tasca de reproducció dels discs.

En la majoria dels casos, fora del Windows XP, fareu servir per defecte un dels dos següents programes ja instal·lats: o el PowerDVD o el WinDVD, en qualsevol de les seves versions (que és el mai acabar).

 

El PowerDVD en la seva pantalla inicial

   
 

El Win DVD amb tota la seva brillantor

  2. Es comença a reproduir la pel·lícula o el menú inicial de forma automàtica. Ara no mirareu la pel·li, que fa lleig, sinó que en mirareu el contingut intern: atureu-la amb Stop.
   
 
3. Exploreu el contingut del DVD des de Mi PC perquè us ensenyi el contingut en les seves corresponents carpetes, o des de l'Explorador amb un clic al botó dret del ratolí i l'eina Explora.
 
 

4. En obrir l'estructura del DVD a la carpeta, trobareu, si estem parlant d'una pel·lícula i gairebé en la totalitat dels casos (trieu la pel·li que trieu), dues carpetes:

AUDIO_TS i VIDEO_TS

   
 

5. Les dades que interessa remarcar i que observeu d'entrada són les següents:

  • Totes les dades són dins la carpeta VIDEO_TS, perquè si obriu la de AUDIO_TS segur, segur que estarà buida, si no es tracta d'un DVD d'àudio, que seria una mica estrany i símbol de la vostra passió per la música, eprquè no n'abunden gaires.
  • Mireu la grandària total del disc. Generalment ocupa més de 4,7 Gb . A l'exemple agafat diu que són 6,11 Gb, és a dir, un DVD-9 (ara ho expliquem).
  • No ho podeu veure de cap manera, però hi ha fins a 8 formes diferents de sistemes de seguretat que preserven els continguts dels discos.
 
 

6. Obriu ara la carpeta VIDEO_TS i observeu-ne el contingut. Gairebé amb absoluta seguretat trobareu elements molt, molt semblants als que aquí veieu:

I en podeu treure ja algunes idees:

  • Aquesta estructura no té res a veure amb els tradicionals arxius en avi.
  • Els arxius que ocupen més espai en disc, generalment al voltant d'1 Gb i amb 3-6 dels mateixos, són els que tenen extensió *.VOB.
  • Hi ha sempre 3 arxius inicials: VIDEO_TS.BUP, VIDEO_TS.IFO i VIDEO_TS.VOB. Certifiqueu que a vosaltres, sigui quina sigui la pel·lícula, també us apareixen.
  • L'estructura sempre resulta repetitiva als arxius:
    • VTS_01_0.BUP
    • VTS_01_0.IFO
    • VTS_01_0.VOB

      A partir d'aquesta seqüència els números creixen en la seva seqüència i cada grup de numeració VTS_0X_X.* també es repeteix en estructura, en les seves variants per a extensions BUP,IFO i VOB.
 
7. Encara que pugui semblar un acte de fe, constatable per a programari adient de tipus freeware, els arxius *.VOB, coneguts tècnicament com a Video Object Set, són els que tenen tot el contingut de vídeo, àudio i subtitulació. Estan empaquetats i hi ha diverses tècniques per poder saber, almenys, les cadenes d'àudio que els componen.
   
Atenció !
8. Seguim fent un acte de fe per saber i constatar que els arxius IFO són de programació interna, i contenen tota la informació de navegació requerida pel lector de DVD. Els arxius BUP són només còpies de seguretat dels arxius IFO. Possiblement d'una errada de programació del sistema, com la carpeta buida de so, però cal mantenir les compatibilitats. Cada disc pot tenir fins a 99 VTS (Video Title Set), entès cada un dels VTS com grup que va des del 01 fins el 99. A la captura d'exemple només hi ha 3 VTS, per exemple.
   
La caixa del DVD
   
Pràctica

Abandonem les estructures internes i passem a les externes. Cerqueu una capsa de disc DVD de pel·lícula i mireu-ne la part posterior a la part inferior. Trobareu símbols i logotips semblants als aquí exposats:

 
 

1. Dolby Digital. És un filtre de so que ja teniu ben descrit al glossari del començament.

2. DVD de vídeo és la classificació genèrica del tipus de disc.

3. El 2 dins una boleta del món indica la zona del disc. Per sistema propi, el món es va dividir en 7 zones (algú es devia creure que repartia el pastís, perquè no en va ho van fer productores de cinema):

    1. Amèrica del Nord
    2. Europa, Sud-àfrica i Japó
    3. Taiwan, Àsia, Hong-Kong i Corea
    4. Amèrica del Sud
    5. Àfrica, Orient Mitjà, Índia i Rússia
    6. Xina i Tibet

La zona 0, la setena, correspon a la multizona. Aquests codis avisen que els discs només es poden reproduir en aparells que estiguin dins les zones estipulades, més que per compatibilitat de format i sistema de vídeo (PAL, NTSC i SECAM), pel tema de poder controlar les productores les distribbucions, les estrenes programades i el Top Manta.

4. El numeret diu 1:66:1. Es tracta de la proporció de mida. Gairebé la totalitat de pel·lícules actuals es lliuren en format 16:9 i amb algunes adaptacions a 4:3, que no deixen de ser pèrdua d'informació, ja que totes es filmen o produeixen en 16:9.

5. La parauleta DVD5 designa la capacitat d'espai al disc. La grandària dels discs pot ser diversa, i segons la que sigui es pot establir el tipus de contingut que s'hi reté:

    • DVD5: té una capa i una cara, amb 4,7 Gb de dades.
    • DVD9: té dues capes i una cara, amb uns 9 Gb de dades.
    • DVD10: té dues capes en una cara i una a la segona cara.
    • DVD18: cas molt i molt estrany de trobar: dues cares i dues capes a cada cara, amb 18 Gb de dades.

Com a curiositat, quant a enregistraments domèstics ja teniu assolits els DVD-5 i comenceu amb els DVD-9.

   
 
Cercar una altra capsa per davant
 

 

Atenció !

D'altres discs també tenen més informació per davant, amb icones relatives. Mireu la imatge i recordeu els símbols i significats que expliquen:

 
  De segur que els heu encertat tots, oi?
   
  Reproduir el contingut del disc
 
Amb el PowerDVD o el WinDVD o el mateix Reproductor de Medios del Win XP, reproduïu el contingut del disc (qualsevol, no importa) des del seu començament. Observeu que:
   
 
Apareix generalment en primer lloc —després dels advertiments legals que no us porteu malament—, un menú amb accés a configuracions, idioma, continguts, escenes, etc.
 
   
  Selecció de configuració d'idioma i subtitulació:
 
   
  Accés directe a escenes:
 
   
  Ara sí, ja no us maregem més: podeu mirar la pel·lícula sencera!
 
Amunt