Enrera
Mòdul 2
Formats de vídeo digital: DIVX, CD-V, DVD i streaming
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
 
 
  Codificació a Divx (I)

La codificació amb el còdec de Divx presenta força avantatges respecte a d'altres codificadors de vídeo. Naturalment, també té inconvenients.

Plantejarem la codificació a Divx des del punt de vista més bàsic que existeix. L'exemple radica en partir d'un fitxer *.avi que pugui existir al nostre ordinador i codificar-lo en aquest format.

Per arrodonir el procés farem servir igualment un programari utilitari de vídeo que és gratuït. Es tracta del programa Virtual Dub. Observareu que contempla moltes variants i que per a operacions bàsiques amb els clips ofereix més possibilitats que el Pinnacle Studio, que incideix més en aspectes d'edició.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Existeixen moltes variants, formes i procediments de codificació a Divx. No vol dir que aquest mètode sigui ni el més bo ni el més convenient, però també ens servirà per treballar amb un programa no explicat fins ara. Les especificacions del còdec poden ser pràcticament idèntiques en qualsevol programa que fem servir per canviar el format de vídeo, si bé algunes de les opcions que explicarem amb Virtual Dub no es poden desenvolupar de forma conjunta amb cap més programa.

   
  Instal.lació del Virtual Dub
   
 

Per anar a la font original del programa podem acudir a http://www.concentric.net/~psilon/, o també a http://virtualdub.souceforge.net

També és possible, donada la gran acceptació del programa, deixar-nos portar per una versió traduïda al castellà que possiblement ens pot facilitar les coses en la comprensió dels menús. Us oferim les dues possibilitats i farem servir la que està en castellà per portar a terme aquestes pràctiques.

Podeu trobar l'arxiu virtualdubspanish.zip al CD de materials de formació Audiovisuals a la carpeta:

Unitat de CD-Rom:\ eines\ Virtualdub

Només caldrà descomprimir l'arxiu zip en una única carpeta.

   
  Obrir un clip i veure les seves propietats. Cercar pistes
 
 

1.- Aneu a cercar el clip gegant.avi de la carpeta

Unitat de CD-Rom:\ materials\ clips\ video

2.- Executeu l'arxiu per posar en marxa el Virtualdub.

3.- Obriu el clip de vídeo gegant.avi dins de Virtualdub.

4.- Un cop carregat l'arxiu no observareu res. Cap problema. El Virtualdub ofereix una doble pantalla. A l'esquerra el clip original, a la dreta el clip previsualitzat amb les seves modificacions oportunes. Encara que treballeu a 1024x768 com a definició de mida de pantalla, observareu això:

És dins el guió, ara farem aparèixer el clip.

5.- Feu clic a la part central de la pantalla amb el botó dret del ratolí. Apareixerà un nou quadre. Seleccioneu la mida al 50%, és a dir, mida 1/2

I ara podreu veure així la situació en pantalla

6.- Feu el mateix amb el quadrat de la dreta, reduint la seva vista a la meitat (1/2), i ja disposarem de la vista de treball adequada, on a l'esquerra es veurà el clip original i a la dreta el clip amb les seves modificacions.

7.- Feu córrer la barra lliscadora amb el ratolí i veureu com apareixen per duplicat els dos clips:

8.- Podem veure també les característiques del clip original triant l'opció:

I veient les seves característiques:

Pareu molta atenció a la mida, nombre d'imatges i al descompressor. En aquest cas es tracta d'una imatge enregistrada amb càmera analògica, digitalitzada amb targeta Pinnacle dc-10 i transformada en còdec avi-dv. Per això diu que el còdec és miroVideo DV 300.

Fixeu-vos en algunes pistes importants:

So
És a 48 Hz i PCM, pista que ja ens diu que es treballa en digital
Imatges i Keyframes
Coincideix (bé, una de diferència, nobody's perfect), el que denota que la compressió és dins de cada fotograma. Cada fotograma té TOTA la informació.
Els píxels inferiors denoten captura analògica, ja que hi ha interferències

 

 

 
Transformar el clip a còdec divx
   
 

1.- Per fer més precisa la durada i selecció de les imatges a codificar marcarem el punt inicial i final a codificar. Podem establir el començament al fotograma 46 i el final al 110.

Lliscarem la barra de visualització fins al fotograma 46 i marcarem el punt inicial amb la icona corresponent:

I el punt final amb la icona del costat a la dreta. Apareixerà la selecció a la barra de temps:

2.- Anem per la part del so. Accedim a Audio/Compresión i veurem que ens apareixeran tots els còdecs d'àudio possibles al nostre sistema.

3.- Divx fa servir el còdec d'àudio MPEG Layer-3, que és el que li toca per origen. Cas que no sortís aquest còdec al quadre de diàleg voldria dir que no el teniu instal·lat. L'original el podeu trobar a http://www.mp3dev.org/mp3, o bé al CD de Materials de Formació d'audiovisuals a Unitat de Cd Rom:\ eines\ lame.

Si ja hi és vol dir probablement que a través de la instal·lació de determinades versions del Winamp o amb d'altres programaris ja l'haurien posat, potser sense saber-ho.

Trieu l'opció MPEG Layer 3 i a la dreta seleccioneu la qualitat en 96 KBits. Pot dir-se que aquest és el mínim acceptable en aquests tipus de compressió per a CD, si bé la variabilitat i el tipus de so i format del que parlem farà que fem ús d'una qualitat o una altra.

 

4.- Per finalitzar l'apartat del so, torneu a la finestra d'àudio i seleccioneu la darrera opció, per tal que faci tota la conversió corresponent, ja que sinó el deixaria tal i com es troba al clip gegant.avi.

5.- Anem amb la part de la imatge. Seleccioneu la finestra Video/Compresión.

Us apareixeran ara en quadre de diàleg tots els còdecs de vídeo disponibles per fer servir

Seleccioneu Divx Pro 5.0.3 Codec (o el que tingueu en aquest moment) i feu clic a Configurar.

I ara apareixeran els paràmetres corresponents al còdec divx. En principi us apareixeran, tot depenent de la versió, 4 apartats. No variarà gaire del que es veu a les imatges.

Per fer la primera prova de codificació podem fer servir aquest paràmetres a les 4 finestres:

Bitrate control: el més important és deixar el bitrate a 1500 kbps, en aquest cas. En funció del contingut del clip i de la qualitat i la mida pot variar entre els 750 i els 3000 kbps.

General paràmetres:

A la finestra Manage Settings no cal, de moment, tocar res. La darrera, de Profiles, resta de la següent forma:

6.- Un cop configurades les opcions, accepteu a totes les finestres i comenceu la codificació tot anant a Fichero/Guardar Avi (formato 2.0). A la versió en anglès del programa no apareix aquesta diferenciació entre els formats avi 1.0 i 2.0.

Poseu un nom diferenciador, per exemple "gegant-1passada-1500kbps.avi" i comenceu. Durant el procés us apareixerà una finestra amb tot tipus d'informació:

Imagen actual
El fotograma que està processant i el total a processar
Muestreo actual
El còdec actua en funció de determinades operacions matemàtiques i determina el nombre d'operacions total a realitzar i les que porta fetes.
Datos de video
El volum de dades de vídeo que porta enregistrades.
Datos de audio
El volum de dades de so que porta enregistrades
Tamaño final
Només és un càlcul aproximat de la mida final. No feu gaire cas fins que porti el 75% realitzat, ja que normalment va a la baixa.
Velocidad del proceso
El número de fotogrames per segon que processa. En funció de la velocitat de la vostra màquina anirà més o menys de pressa.
Tiempo transcurrido
El temps que porta treballant en el tema.
Tiempo total
El temps aproximat que estarà treballant. No feu gaire cas, varia en funció de com avança.

També podrem accedir mentre es realitza el procés a les finestres específiques d'àudio i vídeo, on es mostren altres dades relatives.

7.- Ja podrem anar a la carpeta on tinguem el nostre resultat i certificar la seva qualitat i visionat. Us posem de mostra el clip resultant, amb el nom gegant-1-passada.avi a la carpeta

Unitat de CD-Rom:\ materials\ clips\ video

per si us cal comparar resultats. Mireu la grandària del clip original i la grandària del clip resultant.

 
 
Amunt