Enrera
Mòdul 2
Formats de vídeo digital: divx, vcd, dvd i streaming
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
 
 

Aquesta pràctica és complementària. Vol dir que no és obligatòria i que el contingut que es tracta a les seves ratlles no es veurà reflectit per a res a l'exercici del mòdul 1.

D'altra banda, abans de començar a fer res d'aquesta pràctica complementària convé aclarir que no podràs realitzar-la si no tens en propietat algun DVD de vídeo (no importa quin) i el seu reproductor per a PC corresponent.

 

 

El fet de practicar la còpia de seguretat de dades de vídeo d'un DVD a un fitxer divx, per a ús personal d'un mateix, que és el que portarem a terme, no implica per a res que pugueu fer allò que vulgueu amb la mateixa còpia. Existeixen lleis que penalitzen durament qualsevol acte de pirateria, i cal complir-les al peu de la lletra.

Cal que recordeu igualment el Reial Decret Legislatiu 1/1996 de 12 d'abril sobre la Llei de Propietat Intel.lectual , on al seu article 31 estableix sobre la reproducció sense autorització:

Las obras ya divulgadas podrán reproducirse sin autorización del autor en los siguientes casos: ...2o Para uso privado del copista... y siempre que la copia no sea un objeto de utilización colectiva ni lucrativa.

Divx, com a codec legal de vídeo únicament ha de ser fet servir per realitzar còpies de seguretat per a ús personal, o per codificació de clips de vídeo dels que tinguem la seva autoria. No és i.llegal saltar-se el sistema de protecció de Macrovision, ni el d'encriptació que es fa servir als DVD, el CSS (una darrera sentència contra el seu jove desencriptador així ho confirma a Estats Units). El que sí és absolutament il.legal i penat és difondre la seva tecnologia o difondre còpies de materials de DVD. Per a ús privat està permés, sempre que tinguem l'original i no en fem ús econòmic.

Un cop fet aquest preàmbul absolutament necessari i aclaridor, ja sabreu del que parlarem.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Cerqueu un DVD que pogueu tenir per casa. Ha de contenir una pel.lícula de vídeo per anar bé. En aquesta pràctica complementària sobre còpia de seguretat d'una pel.lícula DVD amb el codec divx farem tot el que cal en un sol pas i amb un sol programa. Existeixen igualment mètodes tan complicats com excel·lents en qualitat de resultat, tot i que resultaran tècnicament més complexos i requeriran molt més temps i màquines amb un processador molt potent. Deixarem per a més endavant, amb futures ampliacions d'aquest mateix curs, opcions més avançades o realitzades amb altres programes a l'efecte.

   
  La creació de còpies de seguretat de DVD en divx
   
 

Tal i com veurem al final de la pràctica, quan qualsevol programa convertidor de fàcil ús fa la seva feina, en realitat ens n'estarà fent moltes en diferents passes. Existeix la possibilitat de fer-les per separat ( amb un ventall de programari i possibilitats inabastables) o ajuntar-les en un sol pas. Observem aquesta imatge final per entendre com treballa el programa que farem servir:

Decrypting
Copia els arxius de vídeo al disc dur, deshabilitant els sistemes de protecció anticòpia ( en té uns quants).
Encoding video
Els clips de vídeo que s'han copiat al disc dur tenen so i imatge a l'hora i en un format mpeg-2 i amb un empaquetat específic. En aquest punt únicament es codifica el vídeo, sense so, del seu format natiu mpeg-2 a divx, segons els paràmetres que especifiquem
Decoding and encoding audio
Es codificarà únicament el so des del seu format original pcm a mp3
Multiplexing
Multiplexar consisteix en adjuntar el so i la imatge en un sol fitxer.

 

Com podeu observar, aplicar tota aquesta parafernàlia de dades i passes requereix una gran potència de màquina, i molta paciència.

   
  Instal·lació del programa EasyDivx
   
 

Navegueu fins la carpeta del Cd de Materials de Formació Audiovisuals fins cercar el programa EasyDivx a la carpeta Unitat de Cd-Rom:\ eines\ Easy-divx. També podeu cercar la darrera versió a http://easydivx.does.it/

Comenceu la instal·lació del programa. De fet, el programa en sí només és una plataforma que crida a d'altres programaris, així que cal fer una instal·lació acurada en una carpeta específica, a ser possible, al disc C:

La primera pantalla ja ens dirà en forma efectiva que es tracta d'un programari Freeware, és a dir, gratuit, així que ja és un bon començament:

Un cop acceptat, al següent pas ens demana el directori d'instal·lació

Pareu atenció al següent pas, ja que al punt segon ens recorda que s'instal·larà, si ho seleccionem, el codec de divx. Possiblement, en funció de la versió que instal·leu es voldrà posar una versió anterior al darrer codec divx existent. Llegiu amb atenció, ja que si aquest és el cas, cal no instal·lar el que ens proposa:

Ara ve quan no cal marcar cap instal·lació del codec si és anterior al que ja tenim posat. No mercant la casella, problema resolt:

 

 
  Ens entendrem millor en català
 

Posarem en funcionament el programa i veurem el seu aspecte:

Farem clic a la darrera casella, després dels Step i anirem a Advanced, on seleccionarem a Interface lenguage el català. Ja que el tenim... Oi que ara ja s'entén millor ?

   
En 7 passes
 

1.- Al primer pas, automàticament, un cop el disc DVD estigui dins el lector de DVD, seleccionaran automàticament els Vob que composen la pel·lícula.

 

2.- Al segon pas ens preguntarà si és correcte la durada de la pel·lícula en minuts i la qualitat del so. Aconsellable en Estèreo, més que en Ac3, no per la qualitat, sinó perquè si no compteu amb els drivers no sentireu res.

 

3.- Seleccioneu l'idioma que voleu que tingui la vostra còpia de seguretat

 

4.- Trieu ara si voleu que tot el contingut us càpiga en un CD o en 2, així com l'aspecte de la pel·lícula. Normalment, aquest serà majoritàriament en 16:9

 

5.- Seleccionarem el codec i a la dreta el nostre sistema de vídeo, el PAL.

 

6.- Podem també incloure els subtítols i fer que la màquina s'apagui quan la tasca acabi.

 

7.- Ens cal el disc i carpeta on es guardarà el resultat de la codificació

 

8.- Finalment, ja pot començar la codificació.

   
 
Amunt