Enrera
Mòdul 3
Formats de vídeo digital: DIVX, CD-V, DVD i streaming
  Pràctica
1
2
3
4
5
6
   
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és el visionat del CD-V que acabem de realitzar a la pràctica 3. Ho farem des del mateix PC i, complementàriament, des d'un lector de DVD de sobretaula.

   
Creació d'un CD-V. Fase de visionat. Estructura
   
Pràctica

Un cop ja tenim el CD-V llest, podeu certificar, posant el CD al vostre PC, al lector de CD, que hi ha una sèrie de carpetes creades, que tampoc cal entendre massa, ja que es tracta de material interactiu amb opcions múltiples que no revisarem ara.

Poseu el CD que heu fet al lector del CD i obriu l'explorador, per observar la seva estructura.

Observeu la seva estructura i el seu contingut. Observareu fitxers força estranys, sense gaire coherència. No patiu, ja és normal. Ara cal certificar que tot es veu bé.

   
  Visionat d'un CD-V des del PC
 
Per visonar un CD-V podem fer servir, fonamentalment, 2 programes al PC. També podrem fer servir un DVD de saló, que després explicarem, al final de la pràctica. No creieu tampoc que 2 són els únics programaris que poden satisfer aquesta funció. N'hi ha molts, i també de gratuïts, però 2 són els que majoritàriament dominen el mercat de reproducció d'imatge interactiva. El que teniu als centres és el Power DVD. També parlarem, per proximitat, del Win DVD, també molt extés.
   
 

Amb Power DVD

 
En alguna de les màquines de l'àula del centre caldrà que identifiqueu quina d'elles té un lector de DVD. No necessàriament cal que sigui un lector de DVD el que llegeixi un CD-V, ja que aquest està en format CD, però sí és veritat que al centre teniu instal·lat el programa Power DVD en la màquina que té el lector de DVD.
 

També podeu identificar a l'escriptori aquesta icona per saber si està instal·lat:

 
  • Feu doble clic a la icona o accediu a través de Inicio/Programas/CyberLink Power DVD, si bé aquesta adreça al Windows no és del tot fiable, depenent de la dotació al centre. El seu camí absolut és, normalment, C:/Archivos de Programa/PowerDVD.
  • Observareu que s'obre el programa, que ofereix aquest aspecte:

  • En el cas que la configuració estigui ben feta, per defecte ja veureu aparèixer la reproducció del vostre CD-V de fotos per la pantalla, i només restaria navegar per ell a través de les tecles de reproducció o del teclat numèric.
  • Cas de no aparèixer automàticament les imatges, podem verificar unes tecles bàsiques de configuració:

Ubicant el ratolí damunt la icona, sabreu si us trobeu en mode disc o en mode arxiu. Per defecte el programa treballa en mode disc, i va a cercar a la boca indicada, que podeu modificar fent clic a la icona:

I us apareixeran les opcions de configuració:

  • Com podeu veure a la pantalla, no és necessari que el programa treballi amb una unitat de lectura DVD. També és possible amb una unitat de CD-Ron. Per al cas que ens ocupa, llegir un CD-V, és totalment possible reproduir, amb el Power DVD, un CD-V, sigui de vídeo o de fotos.
  • Existeixen també d'altres eines bàsiques que podeu manipular:

 
  Amb Win DVD
 

Win DVD és un altre reproductor multimèdia, que no sols es dedica també a reproduir discs en format DVD, sinó d'altres formats multimèdia. Presenta aquest aspecte inicial:

Hem de certificar, com amb el programa Power DVD, que la unitat de lectura sigui la correcta, per tal que, només iniciat el programa, aquest sigui capaç de reproducir de forma automàtica el disc que es trobi insertat.

Podem accedir a les seves eines a través de la icona d'eines:

I marcar la unitat per defecte i els paràmetres bàsics:

Com en el cas del Power DVD, tampoc cal limitr-nos a reproduir discos DVD, sinó que accepta multitud de formats. Per accedir al menú de selecció dels fitxers podem acudir a la icona de la llibreta:

Sempre que estem en mode d'arxiu podrem accedir al navegador, afegir fitxers multimèdia de la finestra superior i acceptar-los a la barra inferior:

 

   
Atenció !

Visionat d'un CD-V des d'un lector de DVD de sobretaula

No només qualsevol tipus de disc amb formats multimèdia de darrera fornada és reproduible només des del PC de casa. Amb l'aparició de nous formats finals el món del consum també ha donat pas a nous aparells. La popularització dels mateixos també ha donat pas a una rebaixa considerable en el seu preu final. Amb un cost aproximat rondant els 100€, els lectors de DVD externs al PC han sabut guanyar-se un racó al costat del televisor de casa, per diferents causes que han concorregut a l'hora.

No és motiu de sorpresa pensar que no únicament haurem de pensar en formats finals reproduibles des del PC, sinó en el lector de DVD.

Aquests, fonamentalment, són capaços de llegir 3 grans tipus de formats de vídeo: CD-V, S-CD-V, DVD, i el format de música MP3.

De la mateixa forma, els darrers models, encara una mica cars, estan treient compatibilitat directa amb el format de vídeo DIVX, sense necessitat de la realització d'una autoria final, com en el cas que hem realitzat del CD-V. Igualment, models molt actuals llegeixen el format *.jpg de forma directa, sense necessitat de crear el format d'autoria en CD-V.

Per saber si el lector de DVD que poguem tenir per casa té suport per aquests formats no resta més que posar-li el CD-V de fotos que acabem de portar a terme, si bé també tenim d'altres recursos si estem pensant en la seva adquisició des de zero.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeu recórrer a la plana http://www.CD-Vhelp.com per saber si el model que estem pensant és bo per a la reproducció d'un format específic. És una de les planes més completes que trobareu per saber-ne les diferents compatibilitats. No us espanteu amb la varietat de formats, ja que és força gran:

Només cal introduir la vostra marca i model d'aparell i us dirà quin tipus de compatibilitat reconeguda pot tenir. Si per exemple us trobeu amb una informació com aquesta, podeu estar d'enhorabona, ja que per uns 50 dolars, uns 50 € aproximadament, mireu tot el que és capaç de llegir l'aparell:

Gairebé de tot menys DIVX....

   
 
Amunt