Enrera
Mòdul 3
Formats de vídeo digital: DIVX, CD-V, DVD i streaming
  Pràctica
1
2
3
4
5
6
   
 
 

Existeixen moltes formes de portar a terme la feina, codificar vídeo i mostrar les informacions. De res serveix una bona codificació si no procurem cuidar igualment la forma de presentar el fruit de llargues hores de feina. De la mateixa manera que es llegeixen aquestes planes en format web intentant seguir una bona estructuració, les presentacions multimèdia poden optar per aquests camins de forma cuidada.

Sempre restarà més cuidat un CD que hem de lliurar als progenitors dels nostres estudiants o a ells mateixos, que pugui restar tota la feina possible de configuració, que enredar-nos en feixugues explicacions sobre la forma de configurar determinades funcions.

Al mercat existeixen múltiples aplicacions que ens estalvien tota la feina de configurar la tasca de llençar diferents clips de vídeo només obrir-se el CD, o per tal d'oferir informacions alternatives al mateix, que no siguin pròpiament els formats CD-V o DVD, que també inclouen aquestes possibilitats però amb unes certes dificultats afegides d'estructuració d'informació.

Ara per ara tampoc és necessari quelcom que ens depari excessiu temps ni paciència; ens pot fer el pes unes poques ratlles de codi, com a molt, que ens generaran de forma automàtica el programa que practicarem, a partir dels clips que vulguem incloure.

També cal destacar que les possibilitats que aquí explicarem només són inicials, ja que la possibilitat d'incloure diverses bandes sonores, subtítols, reproductors propis, etc poden ser tan extenses com ens doni peu les nostres necessitats.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Farem servir el programa Compact Disc Autorun. A partir d'una versió determinada, el programa va passar a ser gratuït. El programa el podeu trobar a la plana http://209.249.151.70/helamonster/ si bé no sempre es pot accedir. Per estalviar-nos aquest pas ja us oferim el programa al CD, on a partir d'un exemple estructurarem un CD d'exemple, on podeu fer les variacions que creieu oportunes

   
  1.-Prepareu el material
 

Partirem de l'exemple d'incloure al nostre CD 3 clips de vídeo del mòdul 1 que ja teniu al CD de formació.

Aneu a la carpeta Unitat de Cd-Rom:\ materials\ clips\ video i descomprimiu l'arxiu m2p6in.zip en un directori o carpeta nova que vulgueu crear. No importa la seva ubicació, sempre i quan tot estigui sempre dins aquesta única carpeta. Podem anomenar-la auto, per exemple

 

Observareu que dins la carpeta auto tindreu 4 arxius:

 
El primer d'ells és la icona, el dibuix que sortirà en representació del CDi que podeu canviar sempre que vulgueu i tingui el mateix nom; els dos següents són els autorun, que es crearan des del propi programa, i el tercer és el propi programa que farem servir i que és a la vegada el propi auto-executable.
 

 

 
2.- Incloure els clips i d'altres arxius
 

El segon pas és incloure a la carpeta auto tots els clips que farem servir. Per a exemplificar amb arxius que ja tenim i coneixem del mòdul 1 n'hem seleccionat 3, que heu d'incloure a la carpeta: gegant.avi, edu03.mpg i gegant-2passades.avi. Els podeu trobar a la carpeta del CD de Materials, a la ruta Unitat de Cd-Rom:\ materials\ clips\ video

   
 

Finalment, necessitarem incloure una caràtula, un dibuix per a la nostra presentació. Hem optat per la que té el nom gegant.jpg, que podeu trobar a la carpeta de materials i que també heu d'incloure.

   
  3.- Configurar el programa CD-Autorun
 

Obriu l'arxiu autorun.exe

Tenim una part central, una botonera a la dreta i 4 menús a la part superior.

Per saber-ne més del programa, baixar-se la darrera versió podeu anar al final, al botó About C.D.A., on s'obrirà una finestra amb aquestes informacions, si bé no sempre la web que diu és accesible o està operativa:

   
  4.- Posar la imatge central
 

Podem fer gala de les nostres arts de disseny incloent un jpg central que inclogui la idea a desenvolupar al CD. Al nostre exemple inclourem la imatge gegant.jpg que ja tenim a la carpeta amb tota la resta de materials. Ara la carregarem des del menú Settings/Image Properties:

I al menú de diàleg a Filename carregarem la imatge, escrivint directament el nom o cercant-la a través del navegador de la dreta. Acceptarem el quadre de diàleg amb Ok.

I ja tindrem la "caràtula" del nostre clip:

Recordeu que tan sols és un exemple, i que si mireu les mides aproximades de l'arxiu en jpg, 330x475, podeu incloure el dibuix que creieu necessari a la vostra mida

   
  5.- Configurar botons
 

Posarem ara els enllaços des de la part dreta de la botonera. Penseu que això mateix que feu és el que es veurà després quan ho enregistreu tot al CD. Acudim a:

I observeu les grans possibilitats, on cada botó ofereix accions diferents i accesos a informacions diferents:

Podem configurar 4 botons de la següent forma:

I ja tindrem posats els 3 clips i a més a més una plana web de referència, que pot ser la que creieu més adient. Feu clic a OK.

   
  6.-Incloure informació general del CD
 

Podem ara incloure informació general del CD, amb paràmetres que creiem oportuns, a través de:

I omplir els camps:

   
  7.- Certificar el seu funcionament
 

Podem ara preveure quin serà el comportament del que portem fet, o si sorgeix algun tipus d'error. Vigileu i pareu atenció que tot estigui dins la mateixa carpeta de treball, o si els clips estan dins una subcarpeta, que a les rutes dels botons de la dreta existeixi aquesta ruta. A l'exemple descrit tot resta dins la mateixa ruta. Feu clic a :

Seleccioneu Run i accepteu si us diu de registrar de nou el Autorun.ini, ja que és allà on veritablement s'enregistren les dades que acabeu d'introduir. Sempre que us ho demani en qualsevol punt del procés ho podeu fer. Més o menys pot quedar una cosa així:

   
  8.- Registrar tots els arxius al CD
 

Bàsicament ja tindríem configurades les opcions. Recordeu que sempre en darrer terme cal guardar totes les modificacions a través de:

Recopileu tots els arxius de dins de la carpeta auto i aquests són els que haureu d'escriuret al CD. Tal com hem recomenat d'altres cops, el primer cop que creeu aquest tipus de menús, i, en general, fins que no tingueu una certesa absoluta que tots els botons, rutes i comandaments estan perfectes, no enregistreu el CD de forma definitiva. És absolutament aconsellable sempre fer primer una prova amb un CD-RW, és a dir, un CD que permet esmenar les errades en lloc de tenir un altre posa-gots al menjador de casa. El preu el compensareu ràpidament...

Recordeu que el CD ha de ser enregistrat com a CD de dades, normal, el de sempre.

   
  9.- Encara més per experimentar
  Us hem inclós a l'arxiu m2p6fi.zip (Unitat de Cd-Rom:\ eines\ autorun ), on teniu, a més a més dels arxius finals que hem anat treballant (els clips de vídeo no hi són), una crida al primer clip no al clip directament sinó al fitxer gegant.ini, on s'especifica que el reproductor sigui el bsplayer, força utilitzat també pel poc consum de recursos del sistema i per la seva capacitat de reproducció de diferents pistes de so d'un mateix clip. Si voleu seguir experimentant....
   
Atenció !

No us penseu que aquesta és l'única forma de fer els vostres CD amb menú. Poden existir moltes més possibilitats no explicades aquí, ja que hem triat només un programa entre molts Entre d'altres programaris gratuïts al mercat, podem trobar

 

   
   
 
Amunt