Enrera
Mòdul 3
Formats de vídeo digital: DIVX, CD-V, DVD i streaming
  Pràctica
1
2
3
4
5
6
   
 
 

Un cop ja heu realitzat el curs DV-31, on fonamentalment es tracta de Studio 8, les seves possibilitats i la seva captura de vídeo, vau veure que no es va fer prou incidència en un dels apartats d'exportació del clip de vídeo. Es tracta de l'exportació als formats CD-V, SCD-V i DVD. Hem deixat aquest apartat per a una nova ocasió, com és aquesta, amb plena conciència, per tal de poder reflexionar, si cal, amb més força, sobre les seves possibilitats d'ús i treball, i també amb el coneixement que als centres encara no disposem d'enregistradores de DVD, encara que sí de lectors als PC, i ja acabem de veure en aquest mòdul algunes de les seves possibilitats.

Bàsicament hem d'entendre el suport físic de vídeo en un plàstic rodó com un conjunt de clips multimèdia emmagatzemats de forma que, a través d'un índex puguem navegar per ells, amb més o menys qualitat de reproducció.

Ja hem pogut treballar la codificació a mpeg a la pràctica 2 d'aquest mòdul. Un cop codificat l'arxiu que volem fer servir és necessari afegir-li un menú contextual o, si més no, crear la seva estructura específica per a enregistrar en CD, tal com hem vist a la pràctica 3 de mans del programa Ahead Nero.

Totes aquestes passes són possibles de realitzar de forma separada, amb multitud de programes diferents dedicats a la codificació, o bé fent-les totes en un sol pas amb un sol programa.

   
El Programa Studio 8. El clip i la línia de temps
   
Pràctica

Entre les diverses opcions d'exportació del clip des de la línea de temps, al pas 3 del programa (Hacer vídeo) existeix una icona força clara en el contingut, relativa a posar el contingut en un CD o DVD:

Una forma realment interessant de desar la nostra informació treballada és la creació d'un DVD que pugui incloure menús per accedir a una part determinada del disc amb un sol clic de ratolí. Naturalment, per portar a terme aquest pas és necessari disposar d'una enregistradora de DVD. Ja que no és el cas, haurem de treballar amb els formats CD-V o SCD-V, que gairebé poden ofertar les mateixes possibilitats.

La primera pregunta clau que us fareu és si el contingut que creareu té més o menys de 10 minuts de vídeo. Si és menys de 10 minuts, podeu optar per crear un SCD-V en un CD. Si és més, haureu d'optar per un CD-V.

1.-Ja que no us podem oferir un exemple, donada la grandària de l'arxiu, donarem per suposat que teniu a la línia de temps 4 clips, o 4 seqüències o 4 parts de clip. Qualsevol de les opcions és possible.

2.- Seleccioneu, des de la icona per mostrar menús i es mostraran a la galeria de la llibreta els possibles dissenys de menús, sempre i quan a la instal·lació del Studio 8 tingueu instal·lat el CD número 2.

Recordeu que teniu dues planes per triar, no només la que veieu, i que podeu accedir a través del salt de la plana a dalt a la dreta de la llibreta. Són menús ja pre-dissenyats.

3.- Arrosegueu el menú fins al començament de la barra de temps, on es posarà de color verd l'espai que ocuparà el menú.

Tot seguit apareix un avís, on et qüestionen sobre si vols que el programa faci un enllaç directe des del menú a cada una de les escenes que trobi a la línia de temps. Ja que ens va de meravella pel que portem fet fins ara, digueu-li que sí:

4.- Veureu que han aparegut damunt la línia de temps unes noves icones, que indiquen:

5.- Procedirem ara a editar el menú:

Podeu en primer lloc pre-determinar la durada del menú, per si afegiu una música de fons mentre aquest dura. La icona per ajustar la seva durada la tens a dalt a la dreta. Per defecte apareixen 12 segons.

Podeu editar el text dels quatre clips, amb les eines que ja coneixeu, modificant colors, lletres i mides. On diu 4x4 podeu posar el nom del centre, també tenint present que quan us aparegui una rodona verda (torneu a seleccionar), podeu rotar el text:

No modifiqueu on posa , doncs s'identifica aquest caràcter amb el capítol i ho fa de forma automàtica.

Tanca el menú d'edició de menú.

6.- Ara podeu provar de certificar el seu funcionament a la finestra de visionat, fent clic al damunt de cada un dels números de capítol, per a certificar que tot funciona tal i com espereu.

7.- Haureu observant en la reproducció que el que fa el reproductor de la línia de temps és reproduir sense fi els clips, de forma que no s'atura a l'arribar al final de cada clip i no retorna al menú, sinó que segueix la seva reproducció de forma lineal. Existeix una opció per a que cada cop que finalitzi un dels capítols retorni al menú principal del que depén:

Feu clic amb el botó dret del ratolí damunt el capítol 1:

Apareixerà l'opció Ajustar volver al menú. Repetiu el pas en els 4 capítols, per tal que, cada cop que es finalitzi la visualització del capítol, retorni al menú. Aquesta acció serà representada també a la línia de temps per una nova icona:

8.- Certifiqueu que el comportament pot satisfer les vostres necessitats. Recordeu que encara podem disposar de petites opcions que per a debutar en el tema de la creació d'aquest tipus de formats poden resultar atractives:

 

  • Editant aquesta opció podem especificar que les imatges en moviment formin part del títol de menú. Pot resultar adequat si presentem clips similars en contingut.

 

  • No penseu que tan sols és possible la creació d'un únic menú. Tot té cabuda, però vigileu molt la forma de com fem els lligams entre els diferents menús i els seus continguts. Mireu com és possible la creació de 3 menús:

9.- Un cop estigui decidida i certificada l'estructura, procedim a la tercera fase, la de la seva creació en CD. Aneu a la tercera fase , la de "Hacer vídeo" seleccioneu Disco i procediu a ajustar les seves possibilitats

 

10.- No us direm de practicar amb cada una de les opcions, però sí us podem avançar què passaria en cada una de les possibilitats:

El primer que cal decidir és quin tipus de format adoptareu. Per treballar amb fotos un CD-V és suficient. En general, cal que recordeu que:

CD-V: És el que menys qualitat de vídeo en movimient us donarà, treballant en mpeg-1, si bé és el que més quantitat de temps o fotos us deixarà enregistrar. Aproximadament podeu registrar una hora de vídeo.

SCD-V. Us deixarà fer una mitja hora de vídeo. No cal que feu servir aquest mode amb fotos, no millorareu la qualitat. Poseu els ajustaments en automàtic, ja que es realitzarà una codificació en mpeg-2

DVD: Oblideu-vos d'aquest tipus de format si no teniu una enregistradora de DVD. Cas de tenir-la, podeu posar fins a una hora i mitja amb molt bona qualitat de mpeg-2

En mode de CD-V us marcarà com a predeterminat els 1150 Kb/seg, ja que és per norma. Si trieu el SCD-V o DVD poseu el mode de qualitat en automàtic, per adaptar-se a la millor qualitat i no és convenient tocar el filtre ni el mode de prova, ja que només fareu que embrutar els clips originals

 

 

Sempre podreu triar que us faci la codificació al disc dur i deixar la tasca per a un altre moment, o crear-ne el contingut al disc dur per cremar-lo en una altra enregistradora de CD/DVD, copiant el seu contingut. Practicarem aquesta opció a la següent pràctica.
Un cop tot creat podeu optar per enregistrar el CD/DVD des del mateix programa, sense cap necessitat d'obrir el Easy-cd o el Nero. El mateix programa detectarà si teniu, o no, l'enregistradora de CD.

 

 

11.- El que us trobareu, un cop acabat el CD, si l'obriu des de l'Explorador del Windows és una estructura molt estranya, no us vingui de nou, ja que per norma es creen unes carpetes on contenen tota l'estructura i interactivitat. Les carpetes són diferents en els tres casos possibles.

12.- Ja podreu certificar al lector de DVD, del PC o el de sobretaula, que tot funciona tal i com esperaveu.

 

   
 
Amunt