Enrera
Mòdul 6: Canvi d'exercici
SAGA: Gestió Econòmica
  Pràctica
   
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és saber com importar l’estructura extrapressupostària de l’any anterior a l’exercici actual, amb el corresponent traspàs de fons i en tancar l'exercici saber passar romanent extrapressupostari a romanent pressupostari a voluntat del centre.

Quan és el primer any que s'utilitza el programa quan a la gestió econòmica calculada, a la pantalla de les partides extrapressupoatàries ja surt una columna per a indicar quin és el saldo inicial.

   
Estructura extrapressupostària
   
Pràctica

A partir del segon any que s'utilitza Saga per la gestió econòmica en forma calculada, es pot importar l’estructura extrapressupostària de l’any anterior a l’exercici actual, amb el corresponent traspàs de fons.

   
  Importar l'estructura extrapressupostària
   
 

En el moment en el que el pressupost estigui liquidat es podrà accedir a una pantalla on repartir el saldo sobrant de les partides extrapressupostàries de l'exercici que es liquida a les partides extrapressupostàries del pressupost següent (si es que ja existeixen) o afegir-lo al romanent pressupostari, d’aquesta manera apareixerà sumat a la partida de romanent de l’exercici següent. Si no es realitza aquesta acció no es podrà tancar l’exercici.

Primer heu hagut de crear el pressupost de l'exercici següent.

   
  Observeu el romanent de l'exercici que voleu tancar. Valgui l'exemple:
   
 
   
  A l'exercici que voleu tancar, teniu creades partides extrapressupostàries a més de les que dóna el programa per defecte. Per exemple:
   
 
   
 

A les imatges, l'exercici que voleu tancar li diem 200X i al següent 200(X+1).

Obserseu el romanent extrapressupostari de cadascuna d'aquestes partides imprimint el Compte general d'operacions extrapressupostaries. Continuant amb el mateix exemple:

   
 
   
  Les accions a fer per a traspassar l'estructura extrapressupostària i el saldo final de cada partida a saldo inicial a l'exercici següent són:
   
  Estant per defecte a l'exercici que es vol liquidar, aneu a la pestanya Pressupost i cliqueu sobre la icona de la columna Accions, i estan l'estat del pressupost a Liquidat pendent veureu a la part inferior el botó Traspàs de fons.
   
 
   
  En clicar el botó Traspàs de fons veureu una pantalla on podreu observar que al següent exercici les partides extrapressupostaries que s'han creat a l'exercici que es vol tancar diu que no existeixen.
   
 
   
 

Observeu que totes les partides extrapressupostàries que el centre tenia a lexercici que voleu tancar, les veieu també a l'exercici següent. Observeu també que hi han dues columnes: la de l'esquerra us mostra el fons de cadascuna de l'exercici que voleu tancar, mentre que la de la dreta tant sols veieu un saldo inicial de l'exercici següent (igual al fons de l'exercici anterior) en aquelles que han de tenir tots els centres: IVA transferit, IRPF, Drets pendents d'aplicació i Assegurança escolar obligatòria.

A totes les altres partides encara no hi figura cap quantitat i tampoc es poden editar.

A continuació veureu com heu de fer el traspàs de fons de la resta de partides extrapressupostàries creades pel centre en passar d'un exercici al següent.

L'estat del pressupost de l'exercici que es vol tancar s'ha de mantenir en Liquidat Pendent

   
Alerta!. Per fer un traspàs de fons de les partides extrapressupostàries, el pressupost de l'exercici que es vol tancar ha d'estar en estat LIQUIDAT PENDENT
   
 

Posar per defecte l'exercici següent.

Tot seguit aneu a clicar a la icona de la columna Accions.

   
 
   
 
A la part inferior hi ha un botó Importar, que en clicar-lo surt una finestra emergent preguntant si voleu continuar. Heu de dir que si.
   
 
   
 
   
  Torneu a posar per defecte l'exercici anterior, i cliqueu sobre la icona de la columna Accions d'aquest presupost.
   
 
   
  Torneu a clicar el botó Traspàs de fons de la part inferior, i ara si que podreu editar el contingut de les partides extrapressupostàries.
   
 
   
 

Podreu distribuir les quantitats corresponents de la forma que considereu, ja que els camps ja seran editables.

   
  Com passar romanent extrapressupostari a romanent pressupostari
   
  Quan es mostra la pantalla de la imatge anterior, es pot decidir passar una part de romanent extrapressupostari a pressupostari. Per exemple a la imatge següent s'ha passat en aquest concepte 535 €
   
 
   
  En clicar el botó Desa, surt un missatge que hem d'aceptar
   
 
   
  Si aneu a l'exercici següent i seleccioneu l'informe Compte general d'operacions extrapressupostaries, observareu que ja es mostra com a saldo inicial, el saldo final de les mateixes partides de l'exercici anterior.
   
 
   
  Si sense canviar d'any imprimiu l'informe Llistar liquidació de pressupost, veureu que el que heu decidit passar a pressupostari (a l'exemple 535 €), es mostra a la partida 870.0001.
   
 
   
 

Torneu a posar per defecte l'exercici que voleu tancar i canvieu d'estat fins a arribar a Tancat.

Poseu per defecte l'exercici següent al que acabeu de tancar, i en tornar a imprimir l'informe Llistar liquidació de pressupost, veureu que el romanent extrapressupostari que heu decidit passar a pressupostari ha quedat sumat al pressupostari. A l'exemple (2171,31+535=2706,31)

   
 
   
   
 
Amunt