web de la Generalitat de catalunya web del departament d'educació Estudis Post-Obligatoris a Catalunya
Actualitzada a 12-06-2021
institut vinyes velles Logo Institut Vinyes Velles
Codi de Centre: 08042093
Av. Barcelona, 2
08170 - Montornès del Vallès - BCN
Tel: 93`568 60 79 - Fax: 93 568 68 73
Correu@: iesvv@xtec.cat
Web: www.xtec.cat/iesvv
Click per descarregar codi QR Institut Vinyes Velles
 
cerques
 
la revista
© jlazaro-InstitutVV 
la revista: capicua
 
                 
 
Inici de Pàgina
història d’una revista

10 anys de Capicua i més

L’Institut Vinyes Velles, des dels seus inicis, ha tingut un mitjà de comunicació o un altre a través del qual la comunitat educativa ha fet conèixer les seves inquietuds i activitats.

L’any 2013, any que l’institut celebra els 30 anys de la seva creació, és també el 10è aniversari de la revista publicada amb el nom Capicua. Però per repassar les publicacions vinyesvellenques (adjectiu de nova fornada, per què no?) ens hem de remuntar als primers cursos.

En diversos formats i continguts alumnes i professors hem anat deixant rastre, al llarg de 30 anys, en les diferents pàgines de les nostres revistes, algunes amb nom i d’altres sense, el més destacat dels noms de la primera època Propugnator. Els més vells recordeu  els exemplars impresos amb ciclostil, segur, els més joves haureu de consultar aquest enllaç -ciclostil- si no sabeu de què parlem. Abans de les copiadores i fotocopiadores quin fart de picar clixés, que terrible si t’equivocaves... tot i que va ser un gran avenç l’aparició d’un líquid de color rosa que emmascarava els nostres errors! Pel que fa al seu aspecte... les còpies resultants no eren precisament atractives, presentaven un aspecte embrutit, potiner tot i l’esforç que esmerçàvem a preparar apunts i documents amb cara i ulls. Una tasca artesanal. I les primeres revistes responien a aquesta descripció física, però el contingut... el contingut era tota una altra cosa. S’hi van publicar força treballs literaris, de pensament...

D’aquestes primeres publicacions, a l’institut, no en tenim cap exemplar. Fa temps que ens vam adonar de la desaparició d’alguns números que encara restaven per la casa i que en algun moment es van extraviar. Potser ara que celebrem el 30 anys algú recorda que té guardada una d’aquestes revistes, si és així serà molt benvinguda una còpia, ni que sigui escanejada, per poder conservar en el nostre arxiu particular.

La continuïtat de la revista ha estat irregular, però en canviar el segle es va reprendre la publicació periòdicament. El número que va encetar aquesta segona etapa és un monogràfic sobre les activitats de Sant Jordi, publicat el 2001, seguit d’un altre dedicat al relat El gat negre d’Edgar Allan Poe, relat a partir del qual alguns alumnes es van inspirar per fer els seus treballs, que ja es publica com a número 2, amb la consciència que la sèrie ha de continuar.

El següent pas va ser posar-li nom, per fi, el número 4, el 2003, es publica amb el nom que encara es manté i el mateix logo, Capicua. Va ser la proposta d’un alumne que va guanyar el concurs per votació popular. A la contraportada d’aquest número apareixen les altres propostes finalistes: Aula Magna, De què parlem? Recull d’idees, Mira-t’ho! Setzзe17, Entretots, Interessa’t i Veus joves.

Finalment, el pas al format en línia. El novembre de 2009 es publica, a través del bloc Capicua, el primer article digital dedicat a la visita que l’escriptora Hermínia Mas va fer a l’institut per parlar de la seva novel·la Idriss, la noia del fil de seda amb l’alumnat de 1r d’ESO.

Ha estat un camí llarg, 30 anys, i hem d’agrair l’esforç i la dedicació de tothom qui hi ha col·laborat, tot coordinant, redactant, maquetant, fotografiant, dibuixant, mecanografiant, publicant al bloc... alumnes, professors i professores, entrevistats, AMPA, entitats col·laboradores...

A través de les pàgines de la revista podem veure com durant aquests 30 anys hem anat creixent junts! Benvinguts a les nostres pàgines!

Ma Dolors Eixarch Real
Coordinadora d'Activitats i Serveis

Inici de Pàgina
portades capicua (publicades en paper)
         
         
Darrera edició en paper