web de la Generalitat de catalunya web del departament d'educació Estudis Post-Obligatoris a Catalunya
Actualitzada a 12-06-2021
institut vinyes velles Logo Institut Vinyes Velles
Codi de Centre: 08042093
Av. Barcelona, 2
08170 - Montornès del Vallès - BCN
Tel: 93`568 60 79 - Fax: 93 568 68 73
Correu@: iesvv@xtec.cat
Web: www.xtec.cat/iesvv
Click per descarregar codi QR Institut Vinyes Velles
 
cerques
 
escola verda
© jlazaro-InstitutVV 
xarxa d'escoles verdes
 
     
 
               
               
               
               
 
Inici de Pàgina
escola verda fins 2024

 


Inici de Pàgina
premi escoles verdes 2020

El 10 de desembre de 2020 en la XVII trobada d'Escoles Verdes l'Institut Vinyes Velles juntament amb l'Escola Mogent de Montornès del Vallès han estat guardonats amb el premi Escoles Verdes 2020 en la categoria Treball en Xarxa pel projecte "Els Tresors del Camí Fluvial del riu Mogent".

Els consellers d'Educació, Hble. Sr. Josep Bargalló, i de Territori i Sostenibilitat, Hble. Sr. Damià Calvet, van fer un parlament des del pati de l'Institut Vinyes Velles.




Vídeo del Vinyes Velles

Vídeo oficial de la XVII Trobada d'Escoles Verdes

 

Vallès Visió Notícies es fa resó el 15 de desembre de 2020




Inici de Pàgina
els tresors del camí fluvial


Som els alumnes de 2n d’ESO de l’optativa Planeta Terra de l’Institut Vinyes Velles.

Us explicarem el projecte “Els tresors del camí fluvial” que hem fet amb els alumnes de 2º de primària de l’escola Mogent.

En aquest projecte, hem treballat diferents aspectes sobre l’entorn de Montornès amb un enfoc ecològic organitzat en diferents activitats pels nens.

Primerament vam començar el projecte buscant informació sobre la fauna , la flora i la historia de la zona . Després de conèixer una mica més sobre l’entorn vam fer una primera sortida per explorar el recorregut on faríem l’activitat: vam decidir els punts on amagaríem les caixes on estarien les activitats pels alumnes i també vam identificar les plantes de l’activitat de la flora. Després de la sortida vam acabar de buscar informació i acabar de preparar els detalls de les activitats.

Les activitats resultants van ser:

  1. Memori on havien de relacionar animals amb els seus rastres.
  2. Memori on havíem de relacionar les plantes amb el seu nom.
  3. Activitat de la neteja de la zona de pícnic del camí fluvial.
  4. Activitat de ball  amb un significat simbòlic per la història de la font de Caterina
  5. Memori on havíem de relacionar els animals amb el seu nom.
  6. Dos puzles: un del pont vell i l’altre del pont actual.

Un cop vam tenir tot el material preparat, vam fer la segona sortida, per anar col·locant les capses en els llocs que havíem decidit anteriorment a la primera sortida.

Una setmana més tard vam fer l’ activitat final amb el alumnes de 2n de primària. Vam quedar amb ells en el pipi can i vam anar sortint en grups per anar a les zones de les capses. Cada activitat consistia en: fer una explicació, buscar les capses, fer l’activitat que  hi havia, I fer una explicació final més. Un cop acabaven l’activitat anaven a buscar la següent, fent així un recorregut en forma de gimcana.
Va ser un bon projecte que es podria anar fent els següents cursos també.



Almnes de 2n d’ESO
2018-2019

Vallès Visió Notícies es fa resó el 23 de maig de 2019

Inici de Pàgina
plantada d'arbres 2017


Aquesta activitat s'emmarca dins de les que ofereix l'Ajuntament de Montornès del Vallès al seu catàleg d'activitats educatives i es realitza, cada any des de 2014.
Roures, aurons, alzines i suros són arbres típics de la vegetació mediterrània. I ara es podran veure al pati de l’Institut Vinyes Velles. Els jardiners que els han plantat i se’n faran càrrec són els mateixos alumnes. Un monitor de l’entitat BioEduca els guia en el procés i els ajuda a identificar les varietats vegetals.
Aquest taller s’ha inclòs dins del temari de l’assignatura de ciències naturals. D’aquesta manera, aquesta plantació permetrà als alumnes seguir el procés de creixement i evolució de la vegetació en primera persona.
L’assignatura de llengua catalana també ha estat present l’activitat. Els alumnes han escrit poemes dedicats al medi ambient i a la natura. Una manera de practicar la rima i el vocabulari a l’aire lliure.

- - -

Divendres 17 de març de 2017 els alumnes de 1r d’ESO del Vinyes Velles vam fer una plantada d’arbres i plantes aromàtiques.
Tots tres primers havien de plantar dos arbres o tres, i tres plantes aromàtiques. Els arbres es van plantar al pati de davant de la masia, el que no és de lliure accés, i les plantes aromàtiques al costat d’uns arbustos del pati de la façana de la masia.
Per fer aquesta activitat van venir uns monitors i ens van estar explicant una mica quines plantes i arbres eren, i com i on  les havien de plantar, però abans de tot aquest procés van llegir uns poemes relacionats amb els arbres i les plantes, és a dir, amb la natura.
Un dia dels dies dedicats a la plantada, la cadena de televisió VallèsVisió  va gravar una estona l’alumnat mentre el monitor  anava explicant què calia fer. Després de la gravació van entrevistar dos nens, als quals van preguntar què hi estaven fent, com ho feien, si els havia agradat, etc.  
Per últim afegeixo l’opinió d’una companya de classe sobre aquesta activitat, la qual li ha semblat molt divertida i una idea molt bona per cuidar el medi ambient.

Mireia Orellan
 1r C d’ESO
blog capicua

- - -

Click per a ampliar les imatges

 

Vallès Visió Notícies es fa resó el 16 d'abril de 2017
del minut 05:05 al 06:47

Inici de Pàgina
escola verda fins 2020


De nou en 2016 el nostre centre ha renovat per quatre anys més la seva condició d'Escola Verda.

Inici de Pàgina
plantada d'arbres 2016


Aquesta activitat s'emmarca dins de les que ofereix l'Ajuntament de Montornès del Vallès al seu catàleg d'activitats educatives i es realitza, cada any des de 2014.

 


El motiu pel qual es va escollir el lledoner és perquè en aquest espai verd de l'institut n’hi ha un d'emblemàtic, que pot arribar aproximadament als 200 anys de vida.




Esperem no haver d'esperar tants anys per poder veure els nous una mica més crescudets!

 

Vallès Visió Notícies es fa resó el 16 d'abril de 2016
del minut 08:54 al 09:56

Inici de Pàgina
escola verda fins 2015


Renovació de la condició d'Escola Verda.

Inici de Pàgina
des de 2005 som escola verda



 

El nostre institut forma part des del 2005 de la xarxa d’Escoles VERDES.

En realitat des dels seus inicis l'any 1985 el nostre institut ja va ser una escola verda: mòduls prefabricats enmig de la natura, ramats de xais pasturant pels voltants i entremig dels “barracots” amb la normalitat més absoluta, la professora de castellà explicant Garcilaso de la Vega “...corrientes de aguas puras, cristalinas...”y de pronto un rebañico de ovejas! Paral·lelament es construïa el nou institut de Montornès, en l’antic “Manso Calders”.


Rehabilitació de la masia, aularis i annexos, tot envoltat d’uns castanyers d’índies centenaris.

El nom de VINYES VELLES també feia pressentir el seu futur d’escola verda; escollit per majoria entre noms d’artistes, personatges il·lustres i històrics de la vila, la majoria es decantà per Vinyes Velles que recordava antic conreu d’aquest indret, nom molt apropiat per un centre que esdevindria un dels pocs vestigis rurals en una vila i en una comarca tant industrialitzades.
L’any 88 es van començar a utilitzar els nous aularis i un parell d’anys més tard es va acabar la rehabilitació de la masia. Va ser aleshores quan un grup de professores van començar a preocupar-se per l’entorn: recuperar les jardineres i les copes noucentistes i iniciar una EATP, una mena de CV de jardineria on els alumnes van col·laborar molt activament en l’enjardinament dels espais enrunats per les obres; vam guanyar un concurs de projectes educatius d'una entitat bancària de Montornès 300.000Pts! que van donar per molt: aplanar els terrenys del costat est, fer-hi terraplens i també es van obtenir plantes i arbres del Departament d’Agricultura.


Enjardinaments de zona est del centre


L’any 93 es van celebrar els 10 anys de d’Institut i es va col·locar una llosa commemorativa, amb uns vells ceps que recorden els orígens.