1
Departaments
Diversos

© INS Vescomtat de Cabrera

 

La formació del Montseny
Xerrada a càrrec del Dr. Germán Álvarez, 19/04/2010


XERRADA DEL MONTSENY

El dilluns 19 d’abril, les alumnes de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de primer de batxillerat i els alumnes de l’optativa de Biologia i Geologia de quart d’ ESO, varem assistir a la xerrada sobre la formació del Montseny exposada pel Dr. i catedràtic Germán Álvarez, ex-professor de l'IES Montsoriu d’Arbúcies.

En l’exposició ens va introduir que a l’era del Paleozoic la Península Ibèrica estava sota el mar, i mica en mica es varen anar acumulant sediments. El primer que es va enlairar va ser el massís Catalano-Balear i el massís Ibèric, fa 325 milions d’anys. Després d’unes forces de compressió NE-SW van crear serralades, procés anomenat orogènesi. Fa 100 milions d’anys les serralades es van erosionar i amb aquest material van omplir les valls. Fa 65 milions d’anys va començar l’orogènesi alpina, a causa d’això, es formaren noves serralades, concretament les del prelitoral, on es troba el massís del Montseny.

Al llarg de tot aquest procés, les aigües calentes que sortien per les esquerdes, van precipitar les sals minerals dissoltes formant els minerals, com per exemple: la pirita de Gualba, la pirolusita d’Arbúcies, la moscovita...

Va ser una xerrada molt interessant on varem aprendre més sobre el lloc on vivim.

Les alumnes de CTMA: A. Guarner, M. Casanovas, S. Roldan, N. Rueda, S. Cuello, N. Pimàs i E. Tarridas


© Institut Vescomtat de Cabrera · Hostalric