1
Departaments
Diversos

© INS Vescomtat de Cabrera

 


Som Escola Verda
Escola Verda i Medi Ambient a l'INS Vescomtat de Cabrera
p 18 de març 2016, dia del Medi Ambient. El divendres 18 de març, el divendres abans de vacances de Setmana Santa, hem celebrat el Dia Mundial del Medi Ambient (DMMA). El DMMA se celebra oficialment a tot el món el 5 de juny, des de que l'Organització General de les Nacions Unides va aprovar-lo el 15 de desembre de 1972, iniciant també la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient. Els objectius de la diada són:

Donar una cara humana als temes ambientals
Animar les persones a convertir-se en agents actius del desenvolupament sostenible i equitatiu.
Promoure la idea que la societat és fonamental per canviar les actituds en relació als temes ambientals.
Impulsar una societat que asseguri a totes les nacions i persones el gaudi d'un futur més segur i més pròsper.

El Comitè Verd del nostre centre va proposar a la direcció el divendres abans de vacances de Setmana Santa per organitzar algunes activitats que en anys anteriors s'havien celebrat el mes de maig i juny, però que havien hagut de ser desplaçades per mal temps o sol·lapament amb d'altres activitats del centre. La idea va ser acceptada i així, aquest 18 de març, l'alumnat de 1r d'ESO ha realitzat la primera GIMCANA VERDA, els alumnes de 1r d'ESO de Breda i 2n d'ESO d'Hostalric han fet una neteja per l'entorn (Clean Up Day), i l'alumnat de 3r i 4t d'ESO han fet un taller sobre "territori i sostenibilitat", del qual han sorgit idees molt bones per millorar el municipi.

Comitè Verd

Més fotos a Google+ e


Cliqueu les fotos per anar als àlbums de Google+

16 d'abril 2015, Fòrum Escoles Verdes de les comarques gironines. Alguns alumnes i professors del Comitè i del Parlament Verd hem participat en el Fòrum d’ Intercanvi Territorial pels centres educatius de secundària de Girona. El lloc de la trobada va ser la Casa de Cultura de Girona.

En primer lloc, el Sr. Josep Planas, subdirector general d’Informació i Educació Ambiental ens va donar la benvinguda i va presentar la jornada amb l’eslògan “No és una opció és una obligació“ per remarcar la importància que tenen el treball i les accions mediambientals fetes a l ‘institut i a l’entorn.

Els alumnes han valorat positivament l'experiència relacionada amb la minimització de l’ alumini (Campanya Adéu Alumini) que s’ha presentat juntament amb altres instituts. Tenint en compte la gran despesa energètica que representa la seva utilització és important reduir-ne el seu ús.

Per altra banda, ha estat molt interessant conèixer gent d’altres centres per poder intercanviar experiències i alhora aprendre dels altres.

La ponència sobre La crisis energètica a càrrec del Dr. Antoni Turiel (doctor en Física Teòrica i Científic del CSIC) ha sigut molt impactant i també molt instructiva tant pels alumnes com pels professors. Amb càlculs matemàtics ens demostra que les energies renovables no són tan rentables energèticament com ens pensàvem. Ens recorda que si no hi ha una reducció del consum tindrem problemes molt greus de sostenibilitat. És partidari de construir un nou model econòmic social que tingui en compte els límits biofísics i respecti l’entorn.

Podem afirmar que ha estat una jornada molt enriquidora i el treball amb grups dinamitzadors ha estat molt positiu.

Maria Gubert, professora


11 de març 2015 alguns Representants Verds, pares, alumnes i professorat del nostre centre. varen assistir a una de les sessions del seminari d’Escoles Verdes del Maresme que tenia lloc a l’Institut de Palafolls. La finalitat de la trobada era explicar la gestió, organització i funcionament del nostre centre com a escola verda. Els nostres alumnes varen exposar les actuacions que realitzem, així com la motivació de l’alumnat per participar en aquestes actuacions.


Trobada d'escoles verdes de la Selva a Santa Coloma de Farners, 20 de novembre de 2014.

Hi varen participar 9 alumnes, tots ells representants verds i membres del comitè ambiental i del Parlament Verd. Es va sortir a les 8.15 amb autobús cap a Arbúcies i Sant Hilari per recollir els alumnes d'aquestes poblacions. En arribar a l'institut de Santa Coloma ens donaren la benvinguda explicant algunes de les actuacions més rellevants. Varem esmorzar, i a continuació ens dirigirem a peu a la masia "Can Moragues", centre de la Fundació Emys per a la recerca i conservació del patrimoni natural. Allà els alumnes es dividiren en 3 grups i varen realitzar uns tallers: melmelades, alimentació equilibrada i custòdia del medi. En acabar els tallers varen fer una visitat guiada als voltants de la masia per explicar la tasca de la fundació, i finalment ens acomiadarem. Va ser un dia molt profitós, per conèixer alumnes d'altres centres: Vidreres, Sant Hilari, Arbúcies, Lloret i Santa Coloma, tots interessats en la preservació del nostre entorn.

Agnès Oliver, professora

El dia 20 de novembre del 2014, els alumnes integrants del comitè mediambiental de l’institut, vam participar a la trobada anual d’escoles verdes. Aquest any, ens ha tocat anar a Santa Coloma de Farners. Hi hem anat: Pere García (1r batxB), Edgar Rubio (1r batxB), Helena Muniesa (1r batxB), Marc Adame (4C), María Sànches (4C), Arnau Cumelles (3B), Júlia Mas (3B), Emma Rubio (3A), Pau Jimeno (1C).

Els amfitrions, van reunir-nos a tots en una sala, i ens van explicar les seves tasques a l’institut, com a comitè mediambiental. Entre elles, estava la participació a la conferència CONFINT a nivell estatal, intercanvi amb alumnes de Menorca, al fonament del transport sostenible (anar a l’institut a peu o en bicicleta), i moltes més iniciatives.

Després d’aquesta reunió, vam fer una ruta pel bosc, fins a Riudarenes, on vam fer un seguit d’activitats que ens van preparar. Una d’elles, fer melmelada, o una xerrada sobre l’economia. A continuació, vam fer una visita guiada d’una mitja hora a la masia on ens van explicar la seva història:

La masia i les seves 35 hectàrees, era d’un home que es deia Pere. Quan en Pere va complir els 80 anys, i ja no estava en condicions d’encarregar-se’n del terreny, el va cedir a l’ajuntament ja que no tenia família. L’ajuntament, en senyal d’agraïment, va assumir tots els costos econòmics, del geriàtric on van ingressar en Pere, a més a més de dedicar 2 de les seves hectàrees a col·locar plaques fotovoltaiques, i cedir el benefici econòmic a en Pere. Actualment, en Pere segueix viu, i continua visitant els seus terrenys.

Per finalitzar l’event, vam fer la cloenda, on es va realitzar la entrega de la llibreta verda, a l’institut de Sant Hilari Sacalm, que hauran d’organitzar ells la pròxima trobada.

Marc Adame León, alumne de 4t ESO C


de l'institut
8a Trobada d'Instituts Escoles Verdes de la Comarca de la Selva, 20/11/ 2014
Les Llobateres, una sortida a l'entorn, maig 2013
Trobada d'escoles verdes de la comarca de la Selva, 16/11/2012
Boc'n roll per a esmorzar, el porta entrepans ecològic (12/13)
Tinguem cura del medi: nova web per l'Escola Verda
Dia mundial del medi ambient 2012
L'Arnau Pou a Vitòria. Tenim cura del planeta (11/12)
Ja som una Escola Verda (10/11)
Idees ecològiques, sortim a InfoK, novembre 2011
156 centres de tot Catalunya reben el Distintiu d'Escola Verda, 11/2010
Trobada d'escoles verdes de la Selva a Sant Hilari Sacalm, 28/10/2010
Ens atorguen el distintiu d'Escola Verda, 21/10/2010
Programa d'acció 2010-2011
Bloc del Comitè Ambiental de l'Institut Vescomtat de Cabrera

Cartellera verda i actuacions, curs 08/09
Indicadors d'execució, curs 08/09
La carmanyola. Fes-me servir, farem menys residus
Dia de l'aigua 2008
Reciclatge de materials, curs 06/07
Estudi de les rieres d'Arbúcies i la Tordera
Rodolins del Pi Net| Pati Net
L'hort escolar del VescomtatSetmana de la Ciència: 13 ·12 · 11 · 10 · 09 · 08 · 07 · 06
Ecopropostes: 12· 11 · 10 · 09 · 08 · 07 · 06
Consumòpolis: 10/11 · 09/10 · 08/09 · 07/08 · 06/07

d'internet
El programa Escoles Verdes
Guies d'educació ambiental
Fundació Catalana Prevenció Residus i Consum Responsable, FPRCs
Agència de Residus de Catalunya
Web d'Ecopropostes | Web de Consumòpolis
Com reciclar des de casa | Salvem la Terra | Verdia© Institut Vescomtat de Cabrera · Hostalric