1
Departaments
Diversos

© INS Vescomtat de Cabrera

 


Xavier Solà, historiador
El professor de l'Institut Vescomtat de Cabrera publica un llibre sobre la història moderna del monestir de Santa Maria d'Amer



El monestir d'Amer a l'època moderna: religió, cultura i poder. De la reforma benedictina a la vigília de les desamortitzacions (1592-1835). Barcelona: Fundació Noguera.

El desembre de 2007 vaig guanyar la Beca Raimon Noguera d’Història Moderna i Contemporània amb un projecte sobre el monestir de Santa Maria d’Amer. Aquest estiu 2010 s’ha publicat, finalment, en un doble volum, el resultat d’aquesta investigació. I el passat 18 de setembre era presentat a Amer, per felices circumstàncies, a l’aula capitular de l’antic palau abacial.

La recerca es centra en un període totalment inèdit dins la historiografia del monestir i de la vila d’Amer, el que va de la reforma benedictina impulsada per Felip (1592) fins a les desamortitzacions impulsades per Mendizábal (1835). Lluny de fer una història local, els fets que hem estudiat permeten enllaçar la vila i el monestir d’Amer amb la història de Catalunya, d’Espanya, i també d’Europa. La descoberta de la ingent documentació procedent del monestir, en bon estat i repartida, avui, en diferents arxius –Girona, Barcelona, Vic o Montserrat– ha estat, sens dubte, una sorpresa feliç i meravellosa, el que ha impulsat definitivament el treball, on els monjos i els amerencs es mostren i apareixen en un complex entramat de relacions socials, artístiques, religioses i polítiques entorn l’abadia.

Sens dubte que ha estat un dels treballs més feixucs però també més gratificants que he realitzat fins ara. A la investigació, redacció i reflexió, en solitari, segueix un període molt més joiós, de lectura pausada, correcció i transmissió de tot allò que amb zel hem pensat i escrit. Jutgeu-ne els resultats vosaltres mateixos!

Xavier Solà, professor de ciències socials


Hi havia monjos de vida dissoluta, que tractaven amb dones i bandolers (DdG)
Dades i publicacions de l'autor
El monestir a la Viquipèdia


© Institut Vescomtat de Cabrera · Hostalric