1
Departaments
Diversos

© INS Vescomtat de Cabrera

 

Depuradora d'Hostalric
Depuradora, volcà d'Hostalric i materials sedimentaris de la Tordera

Novembre 2011. Activitat organitzada pel Departament de Ciències Naturals: depuradora d'Hostalric, afloraments basàltics a la zona del Castell, materials sedimentaris de la Tordera.

~

El volcà d’Hostalric

Per tota la zona sud de la comarca (especialment al voltant de Maçanet) i a la vall baixa del Tordera, afloren extensament restes de vulcanisme pliocè. El volcà d’Hostalric podria ser un banyó més com el de Puigsardina o el de Sant Corneli, si no fos per que s’aixeca bruscament uns 100 metres sobre la Tordera i fa el seu efecte. Tenint en compte que té uns dos milions d’anys, l’edifici originari deguera ser considerable.

Un anàlisi més detallat revela que malgrat la migradesa dels afloraments tenia una estructura complexa. Així, les columnates basàltiques de dalt del castell (com els de la foto) corresponen a la xemeneia, però altres materials massius corresponen a restes de colades. De materials piroclàstics se n’identifiquen de freatomagmàtics (dipòsits d’onada i bretxes) i dipòsits de colada. També hi ha un parell de filons semicirculars de basalt a mode de dics anulars.

Font: Bloc de camp

~

El volcà d'Hostalric, datat en uns 2 milions d'anys, constitueix la darrera manifestació volcànica del terciari d'aquest sector. Els materials fragmentaris que s'hi conserven indiquen que va tenir fases eruptives molt explosives, de caire freatomagmàtic, similars a les que caracteritzen la dinàmica dels dos únics volcans clarament quaternaris, i per tant més ben conservats, de la depressió de la Selva: la Crosa de Sant Dalmai, entre els pobles d'Aiguaviva, Estanyol i Sant Dalmai, i el camp dels Ninots de Caldes de Malavella.

Font: Geologia ambiental de la depressió de la Selva. Capítol 5.- Marc geològic


Visita a la depuradora, març 2009


© Institut Vescomtat de Cabrera · Hostalric