1
Departaments
Diversos

© INS Vescomtat de Cabrera

 

Protagonista Jove
Participem a la 16a edició dels premis de literatura Protagonista Jove 2011-2012

3. Veredicte:

Comencem pel final. El veredicte del 16è premi Protagonista Jove s'ha fet públic el dia 31 de maig i han resultat guanyadors, precisament, els llibres que havien triat els nostres alumnes (La meva germana viu sobre la llar de foc, d'Annabel Pitcher, i Cavall de guerra, de Michael Morpurgo). O sigui, que els lectors i les lectores de l'institut han tingut molt bon ull!

Cada alumne rebrà un diploma acreditatiu com a membre del jurat de tots els Països Catalans i, a més, el centre ha obtingut un lot de tres caixes de llibres fruit de la participació en un sorteig. Els llibres els han concedit les editorials que han participat a la convocatòria i els podeu trobar a la biblioteca Carles Roig. De fet, tot seguit en David Gamarra us n'oferirà una llista. Qui sap si aquest estiu no n'acabeu llegint algun en una platja deserta!

Xavi Lluna

LLIBRES OBSEQUI DEL PREMI PROTAGONISTA JOVE 2012:

2. Primavera 2012:

Aquest any, l'Institut Vescomtat de Cabrera s'ha inscrit al 16è premi de literatura PROTAGONISTA JOVE 2011/ 2012. Aquest premi està organitzat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) amb el propòsit d'estimular la lectura d'imaginació en els nois i noies. A tal efecte, una comissió d'experts en literatura per a joves selecciona cada any vuit llibres en català , quatre per al grup de joves entre 13 i 14 anys i quatre més per al grup de joves entre 15 i 16 anys . Aquests llibres s'han de llegir al llarg del curs i votar l'ordre en què aquests t'han agradat.

Els llibres proposats d'enguany són:

CATEGORIA 13/14 ANYS

Una noia N.O.R.M.A.L. s'ofereix de cangur, d'Anna Manso
Cavall de guerra, de Michael Morpurgo
Tigre, tigre; de Lynne Reid Banks
Quan no te'n vas, de Pau Joan Hernández

CATEGORIA 15/16 ANYS

PQPI Connection, de Lluís Miret
Temps de miracles, d'Anne-Laure Bonoux
La meva germana viu sobre la llar de foc, d'Annabel Pitcher
Revòlver, de Marcus Sedgwick

El professor Xavier Lluna, va ser el primer en trobar aquesta iniciativa una idea molt encertada i conjuntament amb les professores Sandra Lobera i Ester Bayo van decidir proposar aquesta iniciativa a l'alumnat de 2n i 4t del centre. Ha estat una molt positiva sorpresa el fet que de seguida han volgut participar una trentena de nois i noies de 2n d'ESO i una quarantena de 4t.

Per tal de fomentar la lectura, el centre va comprar una desena d'unitats de cada i es va confeccionar un carnet de lector. Es van repartir els llibres entre els participants i el carnet corresponent. La dinàmica ha estat que cada vegada que es llegia un llibre es foradava el carnet - fins a quatre vegades - i s'omplia una petita fitxa del darrera del llibre on hi havia espai per posar el nom del/de la lector/a i la data de finalització del llibre. Automàticament se li oferia un altra lectura diferent i sucessivament s'ha anat repetint fins completar les quatre.

Finalment, durant els principis de maig , s'ha realitzat una trobada a l'hora del pati amb els lectors - amb esmorzar inclòs ofert per part de l'institut - per tal de fer una petita posada en comú de l'experiència i realitzar la votació corresponent. El veredicte del 16è premi de literatura es farà públic el dia 31 de maig. A veure si els nostres lectors han tingut bon ull!

Cada alumne rebrà un diploma acreditatiu com a membre del jurat i a més el centre entrarà en sorteig d'un lot de llibres, que concediran les editorials que hauran publicat els llibres més votats.

L'ambient que s'ha respirat al llarg d'aquest mesos des de l' inici de la proposta fins la trobada final ha estat molt positiva i distesa. Molt bona iniciativa per potenciar la lectura, sigui quina sigui el pretext inicial. Esperem poder repetir l'experiència.

Ester Bayo

1. Tardor 2011:

Ens hem inscrit a la 16a edició dels premis de literatura Protagonista Jove 2011-2012. Es tracta d'uns premis que convoca el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT), en col·laboració amb l'Associació Catalana d'Amics del Llibre Infantil i Juvenil, amb el propòsit d'estimular la lectura. Una comissió d'experts en literatura per a joves ha seleccionat vuit llibres d'entre els publicats l'any passat, quatre per a nois i noies de 13-14 anys i quatre per als de 15-16 anys.

Cada participant es compromet a llegir els quatre llibres que corresponguin al seu grup d'edat. A cada volum li ha d'adjudicar una puntuació (4 per al més valorat, 3 per al segon, 2 per al tercer i 1 per al quart), perquè els lectors i les lectores es converteixen en jurat dins de cada centre. Entre tots els lectors cal debatre, defensar i anomenar el que consideren millor. Al final, les votacions són col·lectives, recullen la suma de tots els vots que el jurat del centre ha atorgat a cada volum. Cal emetre-les al web del ClijCAT fent servir per a l'accés el codi que el Consell ens facilitarà i que hem de conservar fins aleshores. Els centres que intervenim en el premi rebem un diploma i participem en el sorteig de tres lots de llibres, d'uns cinquanta títols cada lot. El termini per emetre les votacions del jurat de cada institut serà el dia 15 de maig de 2012 i el veredicte es farà públic el dia 31 de maig de 2012.

Per als joves de 13-14 anys, els llibres són: Pau Joan HERNÀNDEZ. Quan no te'n vas. Editorial Edebé; Anna MANSO i Juliet POMES. Una noia N.O.R.M.A.L. s'ofereix de cangur. Editorial Cruïlla; Michael MORPURGO. Cavall de guerra. Estrella Polar; Lynne Reid. Tigre Tigre. Editorial Bambú.

Per als joves de 15-16 anys, els llibres són Anne-Laure BONDOUX. Temps de miracles. Editorial Baula; Lluís Miret. PQPI Connection. Editorial Bromera; Annabel PITCHER. La meva germana viu sobre la llar. Editorial La Galera; Marcus SEDGWICK. Revòlver. Editorial Cruïlla.

No caldrà comprar els llibres, a la biblioteca del centre tindrem exemplars per compartir-los.

Xavi Lluna


16a edició dels premis de literatura Protagonista Jove 2011-2012
Biblioteca Carles Roig (INS Vescomtat de Cabrera)


© Institut Vescomtat de Cabrera · Hostalric