1
Departaments
Diversos

© INS Vescomtat de Cabrera

 

Professor apicultor
Josep Sanitjas i les seves abelles de la mel


Grecs, romans, feudals i... abelles!

Per què poso aquest inici a la meva exposició? Perquè realment les abelles representen una manera de viure, ja que tenen una organització molt perfeccionada, amb divisió del treball, normes de conducta i, sobretot, esforç i sacrifici. El contacte amb aquest món vaig començar-lo de molt petit, ja que el meu pare tenia uns ruscos per a tenir mel pel consum de la família, i vaig conèixer abans la vida de les abelles que les cultures antigues i medievals.

L'apicultura no només és el fet de recollir la mel; és conèixer la vida de les abelles i el seu paper en el món globalitzat en el que vivim. Les abelles viuen en grup eixam de 40.000 a 100.000 abelles dins d'un tronc o caixa rusc, arna o colmena i a partir del pol·len de les flors produeixen mel, que emmagatzemen per a passar l'hivern. Dins l'eixam hi ha la reina, que és fecundada per un mascle una vegada a la vida i pon ous sempre més (4-6 anys), els mascles que si no han de fecundar la reina són eliminats i les abelles obreres que fan feines diferents en les diferents etapes de la seva vida: alimentar les cries, produir mel, recollir pol·len... Penseu que una obrera pot arribar a viure entre 21 dies a la primavera i dos mesos a l'hivern; i que quan una us pessiga morirà als pocs segons ja que tenen l'agulló enganxat a l'abdomen.

Si no sou al·lèrgics, una pessigada d'abella només us farà una mica de picor, però si anant pel bosc trobeu algun rusc i l'empipeu podeu tenir problemes perquè les abelles us pessigaran en bloc i tindreu moltes pessigades que poden arribar a ser mortals. Si voleu saber-ne més, podeu buscar textos i vídeos amb el nom apicultura, el Youtube n'està ple.

Josep Sanitjas, professor de ciències socials

Per saber-ne més:



© Institut Vescomtat de Cabrera · Hostalric