La web de l'Ester

  links mail

 

 Inici

receptari
primers plats
segons plats
postres
cuina d'altres països

cançoner

personatges
david xirgu
miquel xirgu
pintor
dimoniaire
margarida xirgu

mercè arànega

carme canela
escola
 
novetats
 
allotjaments i viatges
 

 

 

Treball sobre el pintor Miquel Xirgu Rico

vist pel seu nét de 10 anys

Era dimoniaire de Badalona i pintor.Va néixer el 18/9/1927 i va morir el 9/10/1997.


Era fill de Miquel Xirgu que també era pintor i dimoniaire i de Josefa Rico. També era nebot de l'actriu Margarida Xirgu . Estava casat amb Palmira Cortacans i va tenir 3 fills.
La seva feina era de mecànic a la bomba Prat però a ell el que més li agradava era l'art.

Va ser professor de pintura li agradava molt la música (Jazz) li agradava menjar , la natura , els nens. Va pintar molts quadres sobretot de dones (despullades) amb formes geomètriques, i també va fer molts anys el dimoni de Badalona amb l' ajuda de Giró, era molt admirador dels pintors Picasso i Miró i en els seus quadres es nota.
Tenia una gran col·lecció de segells. Si observes els seus quadres podem veure diferents èpoques: quant pintava paisatges, nens, dones, de cares, de flors, geomètriques etc. Utilitzava vàries tècniques de pintura perquè li agradava variar.


Va morir als 70 anys de càncer de pulmó, que va durar cinc anys.
Ell sempre deia: " Pinto des que tenia vint anys, el meu estil és molt difícil de definir. Jo potser estic més inspirat per en Picasso sobretot en l' època blava o rosa. Més aviat sóc un investigador de la pintura, vaig fent coses cada vegada diferents."


Llista d'obres

Els Mariners
El Mirall
Maternitat
La Planxadora
La nena i la nina
Els Borratxos
Adam i Eva
Els pescadors
Coloms
Les Oques
Indolents
La Ginesta
la Pianista
Els Gitanos
Roselles
Camperols

"MOLTS DELS QUADRES NO TENEN TÍTOL , ELL DEIA QUE NO HO POSAVA PERQUÈ CONDICIONAVA LA IMAGINACIÓ, CADASCÚ PODIA INTERPRETAR EL QUE VOLGUÉS I PER TANT POSAR-HI EL SEU TÍTOL"

MIRALL

 

Colors: dominen els colors blaus també surten taronja, blanc i groc

Tema: Una dona trista mirant el mirall

Composició: com es característic de Miquel Xirgu el fons hi ha una composició de diferents figures geomètriques. La dona està despullada amb el cap baix, tocant-se el cor i això fa que sembli que estigui trista.

Detalls: el sol i el gira-sol que estan col·locats simètricament dóna una sensació de felicitat i alegria que trenca amb la tristesa de la dona.