Els tres jugadors

Tres jugadors van convenir a fer tres jugades, avenint-se que el que perdés havia de doblar la quantitat que cada un dels altres dos companys tenien davant. 

De les tres jugades en va perdre una cada un, i es van trobar, al final, que tots tres tenien la mateixa quantitat: 40 rals.

Cartes

Quant tenien, respectivament, abans de començar el joc?

Si no trobes la solució pitja sobre la imatge.

Veure la solució

Un torneig de tennis 
Segurament t'haurà cridat l'atenció que als campionats de tennis sempre acostumen a arribar a la final els millors jugadors (cosa que, per altra banda, és lògica). Però la qüestió és, perquè no es troben abans de la final, a vuitens, quarts de final o a semifinals?. La resposta també es clara, s'evita que els millors jugadors es creuin abans del tram final del torneig perquè aquest no perdi interès entre el públic (cosa que repercutiria en la venda d'entrades, drets televisius, etc.).

Els jugadors estan classificats en un rànking que servirà per organitzar el torneig de manera que els possibles creuaments entre els millors jugadors d'aquesta classificació es retardi el màxim. És a dir que l'objectiu és que la possible final la juguin l'1r contra el 2n, que les semifinals les juguin el 1r, el 2n, el 3r i el 4t jugadors, etc.

 

Jugador
Investiga aquests parell de qüestions:
a) No es pot organitzar una torneig amb un mètode d'eliminació senzill per partits amb una quantitat qualsevol de jugadors. Per exemple amb 20 jugadors et trobaries que a la 1a ronda quedarien 10 i a la 2a ronda, 5 jugadors quantitat amb la que ja no pots seguir. Quines característiques han de tenir els nombres que permeten organitzar un torneig per eliminatòries?. Pitja sobre la raqueta per veure la solució

Veure la solució

b) Intenta organitzar un torneig amb 16 jugadors (ordenats al rànking de l'1 al 16) de manera que a la final arribin l'1 i el 2, a semifinals l'1, el 2, el 3 i 4, etc. Procura que a cada eliminatòria els possibles jugadors que es creuin tinguin una mateixa diferència en el rànking, és a dir, que no s'enfrontin l'1 contra el 4 (3 llocs de diferència) i el 2 contra el 3 (només un lloc de diferència).

Imatge del quadre

Pots veure una animació que explica la solució pitjant sobre la raqueta.

Veure la solució