Hexamants

Els hexamants són un joc de 12 peces de trencaclosques. Les peces s'obtenen de les diferents formes d'unir sis triangles equilàters per un costat. Un cop construïdes les peces ens podem endinsar en tot un conjunt de jocs i petites recerques matemàtiques força interessants.

Salomon W. Golom, els pentòminos

El matemàtic i enginyer Salomon W. Golomb (Baltimore, 1932), a la seva època d'estudiant va inventar un joc de trencaclosques que va batejar amb el nom genèric de pentòminos. Les peces d'aquests trencaclosques s'obtenien unint cinc quadrats de manera que, com a mínim, es toquessin per un costat. Amb aquesta norma es construïen 12 peces diferents. El trencaclosques va tenir un gran èxit i encara es fàcil de trobar a les botigues.

El nom té el seu origen en la fitxa del joc del dòmino que està formada per la unió de dos quadrats. D'aquí surt els tríminos (fet amb 3 quadrats), els tetràminos (amb 4), els pentòminos (amb 5), etc. En general tots aquests trencaclosques s'anomenen poliòminos. Cal dir, també, que els tetràminos han inspirat el popular joc del tetris.

Salomon W. Golomb

Fitxa de dòmino Tetris Pentòminos

 

Els poliamants
El mateix Golomb va suggerir la possibilitats de construir jocs semblants unint triangles equilàters en comptes de quadrats. Va ser el matemàtic escocès T.H. O'Beirne que al 1963 va proposar anomenar-los poliamants. El nom té l'origen en que al coll de rombes de la baralla francès rep el nom de diamant. Per tants, si enganxem dos triangles tenim un di-amant, si enganxem 3 triamants, si enganxem 4, tetramants, 5 pentamants...

 

Diamant
Triamant
Tetramants
Pentamants

 

Els hexamants
Els hexamants, tal el com seu nom indica, estaran fets per la combinació de 6 triangles equilàters. Dues peces són diferents si al superposar-les de qualsevol manera (girada, per l'altra cara...) no coincideixen.

Ara pots començar a treballar. Pitjant la imatge podràs construir els 12 hexamants existents. Estaria bé que t'imprimissis un full amb una xarxa triangular per poder dibuixar les peces còmodament.

Descarregar full

Dissenyar peces