Paisatges tecnològics al llarg del Temps. La Seu Vella de Lleida. Glossari visual de termes arquitectònics. Girola. Deambulatori.

Girola. Deambulatori.

En Català El deambulatori o girola és l’espai que envolta l’altar major de les esglésies i/o catedrals. El deambulatori sorgeix durant el romànic i al gòtic esdevé extensiu com a element constructiu. Aparegué per tal de cobrir la necessitat de facilitar el trànsit dels fidels (pelegrins) sense que molestessin per l'interior dels temples mentre es celebraven els oficis. Normalment a la capçalera de la nau central trobem el presbiteri i a continuació la capella principal amb l’altar major i formant un absis de planta semicircular o poligonal. En aquest cas, la girola sol formar-se per la prolongació de les naus laterals que envolten d’absis pel seu exterior. En ocasions, aquest absis i la girola no estan separats per un mur cec, sinó per una arcada que ofereix major permeabilitat al conjunt. També és habitual que al voltant de la girola es disposin una sèrie d’absidioles radials, cada una dels quals acull una petita capella.


Girola. Deambulatori./Girola. Deambulatorio./Ambulatory.

Girola. Deambulatorio.

En Castellano El deambulatorio o girola es el espacio que rodea el altar mayor de las iglesias y/o catedrales. El deambulatorio surge durante el románico y es durante el gótico cuando se hace extensiva su construcción. Surge para cubrir la necesidad de facilitar el transito de los fieles (peregrinos) sin que molesten, por el interior de los templos mientras se celebraban los oficios. Normalmente en la cabecera de la nave central encontraremos el presbiterio y a continuación la capilla principal con el altar mayor y formando un ábside de planta semicircular o poligonal. En este caso, la girola suele formarse por la prolongación de les naves laterales que rodean el ábside por su exterior. En ocasiones, este ábside y la girola no están separados por un muro ciego, sino por una arcada que ofrece mayor permeabilidad al conjunto. También es habitual que alrededor de la girola es dispongan una serie de absidiolas radiales, cada una de las cuales acoge una pequeña capillaAmbulatory.

In English "Soon"


Girola. Deambulatori./Ambulatory. . Deambulatorio./Buttress.