HOME ICT
SITE'S MAP CURS TIC
   
   
   
 
CURS TIC (ITC) - SEGONA SESSIÓ. DOCUMENTS ELECTRÒNICS QUE HAURAN D'IMPRIMIR-SE    
CURS TIC Endavant
Documents electrònics que hauran d'imprimir-se. Pràctica A
Consideracions previes.
Fins no fa pas gaire (deu anys aproximadament) enteníem com a document de qualitat aquell en el que podíem observar: un contingut de qualitat, una expressió acurada, dedicació, ganes, etc. Però el món de la imatge ha revolucionat el món acadèmic. Avui en dia hom espera a més a més, una presentació gràfica atractiva. En un món on la informació és a l'abats de tothom, on els receptor estan acostumats a rebre-la gràficament, on una imatge diu més que mil paraules,...,viure d'esquena seria un error.
Què ens cal doncs per elaborar un bon document? Revisar les nostres concepcions a l'hora d'elaborar-los i canviar les estratègies i hàbits de treball. Cal planificar la feina, dominar les eines de treball i reforçar una tècnica que de vegades tenim un poc rovellada.
Caldrà doncs:
Planificar l'elaboració: definir objectius i dissenyar un pla de treball per assolir-los (recollir, ordenar i triar la informació). Una estructura acurada de carpetes (directoris) ens facilitarà l'ordenació de la informació que anem cercant. Un exemple seria:
 
Tenir clares les condicions inicials de treball: Audiència a qui va destinat el document, la intenció comunicativa que tenim, coses tan simples com el títol cal de tenir-les molt clares (el títol és l'expressió que millor ha de sintetitzar el nostre document).
 
Controlar les eines de treball: Sens dubte les informàtiques. Quin o quins programes farem servir? Els domino adequadament? Un error molt comú i que ens allunyarà de les eines informàtiques és el de intentar aprendré un programari durant la realització d'un document que ens requerirà molta feina i concentració.
 
Elaborar un guió provisional del nostre document ens estalviarà mals de cap i pèrdues innecessàries de temps: idees bàsiques, l'anàlisi gràfic i analític del contingut indispensable ens ajudarà a marcar els límits del nostre treball i ens guiarà durant la recollida de la informació necessària per elaborar el nostre treball.
 
Emprar tècniques com el brainstorming o pluja d'idees o les simples preguntes periodístiques (Qui? Com? Quan? On? Per Què? Per a què? Per a qui?...), els mapes conceptuals, el pensament quotidià (analogia) o la relaxació imaginativa (sonmiar desperts) ens ajudarà a estimular la nostra creativitat. No oblidem que una manera d'entendre la creativitat és la disposició favorable a la innovació, la cerca d'idees no subjectes a convencionalismes, la reorganització de la manera d'observar,...
 
Utilitzar eines i estratègies de cerca: Bibliografia(llibres i publicacions periodístiques), Estadística, Mitjans de comunicació, Treballs de camp, Recerques científiques. Recerques tecnològiques, Enquestes, Entrevistes, ...,i com no INTERNET.
 
Analitzar la informació obtinguda i elaborar un esborrany: Caldrà tenir en compte l'estil del llenguatge i els seus conceptes bàsics: Claredat, Precisió, Concisió i Agilitat.
 
Com presentar la informació?. Amb estil i disseny. Hem de tenir molt clars els següents conceptes:
Composició o habilitat artística: Entendrem la imatge com un tot. Diverses formes amb relacions diferents podem decidir la composició del tot.
La utilització de valors expressius contraposats ens podran ajudar a valorar un document des del punt de vista formal: Ordre/desordre, Quietud/dinamisme, Unió/fragmentació.
Estil: Si l'entenem com la suma de les característiques d'un objecte, persona, document,...podem afirmar que un estil mai és bo o dolent, només depen de l'estàndard estètic al gust (època).
 
Aspectes formals: La pàgina és la unitat visual i organitzativa bàsica d'un document. S'ha de poder llegir amb fluïdesa, comoditat, ... La tipografia ha de permetre una lectura fàcil (Fuig de colors, el negre i les escales de gris solen obtenir grans resultats.
  • Les fonts que donen millors resultats són: Arial, Univers, i Times New Roman.
  • Són les més emprades i per alguna cosa serà.
  • La grandària màxima de la font del cos haurà d'ésser 12 punts, més gran, fa malgastar paper i dona la impressió de que es vol donar volum a un treball poc elaborat. (No oblidis que els marges que han de contrarestar pes visual al full).
  • Caldrà distingir de manera adequada els elements formals ( títols, capítols, apartats,...) un exemple podria ser:
    • CAPÍTOL Majúscules,Negreta,22 punts. Pots fer servir ombres, contorns, relleus, gravats, els trobaràs a format: fonts: de qualsevol editor de textos, abans fes una prova d'impressió.
    • SUBCAPÍTOL Majúscules,Negreta,Cursiva,18 punts. Pots fer servir ombres, contorns, relleus, gravats, els trobaràs a format: fonts: de qualsevol editor de textos, abans fes una prova d'impressió.
    • Apartat Negreta,16 punts.
    • Subapartat Negreta,Cursiva,16 punts. Si has d'incloure més apartats dins un subapartat: 1r nivell Cursiva subrallada 14 punts2n nivell Cursiva 14 punts.
    • Cos del treball Normal,12 punts.
Els Gràfics i les gràfiques les elaborarem amb el programes adequats (Excel o similars). Si no les imprimeixes en color, hauràs de fer-ho en escala de grisos o incloure una textura diferenciadora que també inclouràs a la llegenda del gràfic (aquesta darrera no l'oblidis mai, sense ella és impossible entendre cap gràfica).
Si empres gràfiques d'altres fonts (llibres, revistes, etc.) a l'hora de fer servir l'escànner, pensa que tota resolució inferior a 300 punts per polzada no es veurà adequadament en el teu treball. Tot gràfic o gràfica ha de tenir un peu informador, i n'oblidis numerar-los per si els has de citar al llarg del treball. Tota fotografia amb una resolució inferior a 300 ppp et reclamarà certs coneixements per imprimir-la amb qualitat (la resolució d'una impressora no té res a veure amb la resolució de la imatge). Podràs desar-les com a BMP ( 1 o 2 fotos per disc) o en format amb compressió JPG o GIF (10 fotos per dics aproximadament). Recorda que JPG és un format de compressió amb pèrdua, el que farà que cada cop que salvis una imatge aquesta perdi qualitat. (Tota imatge o fotografia ha de tenir un peu informador, i n'oblidis numerar-los per si els has de citar al llarg del treball).
  by Jordi Jordan
 
DownLoad Plug-in     JordianWeb ® © ™ Since 19/03/2003- DownLoad Plug-in