Sjoelbak

Joc d'origen Holandès, el Sjoelbak es va inventar en el S. XIX

 PER JUGAR NECESSITEM:

Sjoelbak. Taula de fusta
30 Fitxes rodones de fusta (discos)

JUGUEM?

Per jugar a aquest joc, disposem de 30 discos que hem de llançar per una taula d'una llargada de un metre i 80 centímetres.
Aquests discos els hem de fer passar per quatre forats numerats de l'u al quatre a l'altre costat.
Cada disc puntua segons el forat on es troba. ( 0 si no ha entrat totalment a cap)
Si aconseguim posar més d'un disc a cada forat, les parelles de discos a tots els compartiments sumen el doble de punts.
És un joc d'habilitat i precisió en els llançaments.
Es juga a molts països d'Europa, joc familiar i tradicional
Podem treballar en petit grup, fent competicions a 30 llançaments, també es pot treballar per parelles o fins i tot individualment per millorar la tècnica de llançament.

No vam trobar aquest joc a la venda a cap distribuidor i per tant vam optar per construir-ho. A una pàgina holandesa vaig trobar les mides (en polsades):
[document 1. pdf]
[document 2. pdf]

 

Mikado

PER JUGAR NECESSITEM:
 Un joc de 40 varetes grans pintades de groc, vermell, blau, verd i roig i blanc.

JUGUEM?
 Es sorteja qui serà el jugador que obrirà la partida.

  • El jugador que mourà primer agafarà les quaranta varetes amb la mà formant un raïm. Recolzarà al terra la part inferior de les varetes i obrirà la mà de manera que aquestes s’escampin creant una pila capriciosa.
  • Aquest primer jugador anirà escollint, d’una en una, les varetes que anirà rescatant sense moure cap vareta més. Si mou alguna que no sigui la que intenta agafar, el torn passa al següent jugador.
  • Quan un jugador ha iniciat el procés de rescat d’una vareta , no pot canviar-la per una altra.
  • Si un jugador aconsegueix rescatar-ne alguna de les roges i blanques, podrà utilitzar-la com a ajut per retirar les altres varetes.

La partida s’acaba quan s’han rescatat totes les varetes de la pila. En aquest moment es fa el recompte de cada jugador, seguint la puntuació que resultarà dels valors que a continuació s’assignen per a cada color:

PUNTUACIÓ
Caroms

Joc molt practicatal nord d'Africa, i a l'Asia (Pakistan,India, Yémen,Birmània). És molt semblant al conegut joc de billar. Per això a aquest joc també se'l coneix amb el nom de "billar africà"

Observacions:Molt dificil trobar aquest joc al mercat, per això el departament d'Educació física es va comprometre a construir-ho manualment en un projecte presentat a l'ajuntament.

 

PER JUGAR NECESSITEM:
Un tauler cuadratamb un forat a cada cantonada.
9 fitxes blaques
9 fitxes negres
1 reina (fitxa vermella)
1 percussor (fitxa maracada amb una creu o diferent color, per fer els llençaments)

Es disposen totes les fitxes en el centre al voltant de la reina, excepte el`percutor que es situa en el rectangle base d'un dels jugadors.

JUGUEM?

Les blanques tiren primer, col·locant el percussor en qualsevol punt del rectangle base i tirant-la cap el cercle central on es troben totes les fitxes. L'objectiu és colpejar les fitxes blanques, dirigint-les cap a qualsevol forat. El torn del primer jugador es prolonga mentre vagi introduint en els forats fitxes blanques. Després de cada cop, el jugador ha de tornar a posar el percussor en el rectangle de la seva base.

El percussor pot rebotar en les bandes abans de colpejar el disc, o pot rebotar en un disc de l’oponent si, de rebot, posa un dels seus en el forat.

  • Si un jugador posa un disc de l’oponent en algun forat, perd el seu torn i el disc s’hi queda.
  • Si el percussor cau en un forat el jugador paga una penalització, o sigui torna una fitxa del seu color que ja hagi entrat en algun forat, i cedeix el seu torn.
  • Si un disc surt del taulell, es perd el torn i l’oponent el torna a posar en el cercle central.
  • La reina pot ser introduïda a qualsevol forat sempre i quan el jugador hi hagi introduït algun disc prèviament. La reina dóna cinc punts al jugador que guanya la partida (a menys que ja tingui 24 punts, cas en el que només conta 1 punt).
  • El joc acaba quan un jugador ha aconseguit posar tots els seus discs en els forats.
  • La seva puntuació és la quantitat de discs de l’oponent que encara queden en el taulell més cinc punts si, durant la partida, ha introduït també a la reina.
  • Es juguen varies partides fins arribar als 29 punts. Un joc consisteix en tres partides.
José A.; E.F. al Cicle mitjà