Equilibri sobre un peu i bona punteria és tot el que necessites per jugar a la xarranca. Al Pati de l’escola en tenim moltes dibuixades, amb un guix pots fer de noves.

Amb una fusta o una pedra ja pots començar a jugar i a saltar de casella en casella. Et proposem moltes xarranques diferents, però bàsicament les podríem classificar en tres tipus:

A

Un jugador o jugadora llança la pedra a una casella i salta a peu coix sobre ella

B

A peu coix el jugador o jugadora posa la pedra davant seu i recorre així totes les caselles

C

Saltar sense pedra d’una casella a una altra

 

La xarranca infantil

 

 

La figura té la forma d'una finestra, de sis vidres quadrats i numerats longitudinalment, de 1'1 al 3 i del 4 al 6. La pedreta es llença a la primera casella i el jugador entra saltant a peu coix i d'una puntada la fa sortir. Es va tirant, la pedra, a les caselles següents, una per una, des d'on s'ha de fer sortir en sentit invers a la progressió dels números. Només es pot descansar amb els dos peus a terra a l'angle interior de la casella 3. Per saltar aquí han de donar mitja volta al mateix temps.

 

Guanyar habitacions
Un cop acabat tot el recorregut, l’alumne es col·loca d'esquenes a la figura i llença la pedra o entre les cames o per sobre del cap. Si cau en alguna casella, aquesta es converteix de la seva propietat on pot descansar en les següents jugades mentre els altres no poden ni passar. (La pot marcar amb un guix)

 

Terra-Cel

Xarranca de tipus A.
La figura són vuit quadrilàters agrupats en formació 1,1.1,2,1,2, entre la terra i el cel. Has d’alternar els salts sense equivocar-te. La pedra es tira des de la terra a la casella1 i has de saltar a peu coix a les caselles dos i tres i després posar els dos peus alhora a les caselles 4 i 5; un peu a la casella 6 i dos peus a les caselles 7 i 8. Ara has de fer un salt per quedar amb el peu dret a la casella 7 i el peu esquerra a la casella 8 i fer el recorregut en sentit invers, agafar la pedra sense perdre l’equilibri i saltar la casella on era i arribar a terra.

Ara has de tornar a fer el recorregut, però llançant la pedra a la casella dos,3...8. Si toca el torn de pedra a les caselles dobles (4,5,7,8) cal continuar amb un peu a la casella oposada.

Faltes que et fan perdre el torn:
* No encertar el llançament al numero que toca
* Posar el peu en una línia o a la casella on hi ha la pedra ( o la fusta)
* recolzar l’altre peu quan estàs a peu coix

Observacions:
1. Si un jugador llança la pedra a la línia del número que li toca, pot repetir el llançament amb els ulls tapats (un company li posa les mans als ulls).
2. Quan un jugador perd el torn, reprèn el joc on havia fet la falta.

 Variant 1:
Si un jugador perd el seu torn (comet una falta) pot recuperar-lo intentant un llançament des de terra al cel. Si ho aconsegueix, continua jugant.

Variant 2:
Podem convertir-la en Xarranca de tipus B.

L’alumne tira la pedra des de la terra a la casella1 i l’empeny a peu coix a la 2,3,4,5,6,7,8. Quan arriba al cel,pot descansar. Es torna a empènyer en sentit contrari fins a terra.

A la volta següent, la pedra es llença a la casella 2 i es segueix el mateix recorregut fins a arribar a la terra, i així successivament.

Guanyar habitacions
Un cop acabat tot el recorregut, l’alumne es col·loca d'esquenes a la figura i llença la pedra o entre les cames o per sobre del cap. Si cau en alguna casella, aquesta es converteix de la seva propietat on pot descansar en les següents jugades mentre els altres no poden ni passar. (La pot marcar amb un guix)

El coet

 

 

 

La figura és exactament igual a la de “terra-cel” Des de la terra el jugador llença la pedra i fa exactament el mateix procés que al joc terra-cel, però només empenyent la pedra en el recorregut de tornada. El recorregut es fa a peu coix a les caselles individuals i a dos peus a les dobles.

Un cop realitzat el recorregut terra-cel vuit vegades, es té dret a realitzar el cel- terra, saltant per aconseguir-ho en sentit contrari que abans. En el cel es pot descansar amb els dos peus.

Guanyar habitacions
Idem terra-cel

 

Un cop s’ha entès la mecànica del joc, podem passar a xarranques més complicades, on els mateixos alumnes dissenyin les seves. Totesles variants són possibles. Et proposem algunes:

El rectangle grec

la figura és un rectangle gran, dividit en 8 o10 rectangles petits. El nen es situa davant la casella 1 i empeny la pedreta, saltant a peu coix, fins a l' interior de la casella. Així ho va fent amb totes les caselles sense que la pedra es pugui parar entre les ratlles divisòries. Quan es cansa té dret a,fer punta, és a dir, a recolzar la punta de l'altre peu a terra. Pot fer-ho fins a 5 vegades en una volta sencera.

Quan tots els jugadors han fet la primera volta es torna a començar, però ara la pedreta ha d'anar, la primera vegada, a la casella2, a la tercera volta a la 3 i així fins a acabar. El nen que s'equivoca ha d'esperar que li torni a tocar, i reprèn el joc en el lloc on s'havia quedat.

Guanyar habitacions
Un cop acabat tot, el nen es col·loca d'esquenes a la figura i llença la pedra o entre les cames o per sobre del cap. Si cau en alguna casella es converteix de la seva propietat on pot descansar en les següents jugades mentre els altres no poden ni passar.

 

El cargol

Per jugar al cargol hem de dibuixar a terra la closca d’un cargol sense caselles, amb un cargolet adormit al mig. Hi poden jugar tants jugadors com vulguin.

REGLES DEL JOC

El jugador tira la pedra i ha d’anar saltant amb a peu coix al mateix temps que empeny la pedra amb el peu. El joc consisteix a fer totel recorregut del cargol des de l’exterior fins a l’interior. En arribar al mig, el jugador descansa posant els dos peus a terra i comença de nou a empènyer la pedra, ara de l’interior a l’exterior.

Ni el peu ni la pedra podran tocar les línies, ni sortir del camí.

Xarranca dels nombres

Xarranca de tipus C.

Es juga sense pedra.
16 caselles numerades com al dibuix, o de manera similar.

Cada alumne intenta fer el recorregut a peus junts seguint l’ordre dels números.

Si s’equivoca o si cau sobre una ratlla perd el torn.

Es pot jugar controlant el temps.

 

La Setmana

Has de passar per tots els dies de la setmana empenyent la pedra amb el peu. Es descansa dijous i diumenge.

Situats a la dreta de la casella del diumenge, l’alumne llança la seva pedra (o fusta) al dilluns, salta dins d’aquesta casella a peu coix i empeny la fusta amb el peu al dimarts, dimecres, dijous (pot descansar) divendres, dissabte i diumenge (pot descansar amb els dos peus a terra).

Si no ha perdut torn, tira la pedra al dimarts i continua el joc...

Si fa una falta, perd el torn i continua el següent.

 

L’espiral

Es juga de manera similar a “La setmana”

La major dificultat està en el llançament de la pedra.

S’ha de conduir la fusta de casella en casella fins al paradís, on es pot descansar amb els dos peus a terra.

 

 
 

El cargolet

Per jugar al cargolet hem de dibuixar la closca d’un cargol, amb 12 caselles i una al final, sense número. Per jugar-hi es necessita una
pedra. Hi poden jugar un o més jugadors.


REGLES DEL JOC

Es tira la pedra a la casella número 1 i el jugador ha de saltar a peu coix, casella per casella, excepte a la casella on hi ha la pedra, que l’ha de saltar per sobre. Quan arriba a la casella central, que no té número, pot descansar amb els dos peus i continuar. Quan passa per
la casella on hi ha la pedra, la recull.

El jugador continua, tirant la pedra a la casella següent i repetint el joc fins que la pedra hagi passat per les dotze caselles. Quan la pedra cau fora de la casella o sobre una ratlla, el jugador perd el torn.

   
Bibliografia  

 

  • És jugant com aprenem a viure
    El Prat ciutat dels infants. Juny 2001 CRP.
    El Prat de Llobregat
  • Juguem a la Barcelona verda
    Ajuntament de Barcelona. IME.

  • "El llibre dels jocs d'exterior"
    Títol original: Le livre des jeux d'exterieur. Brigite Bellac
    Versió catalana, 2004. Groupe Fleurus. Distribució: Panini España S.A.
  • http://ca.wikipedia.org/wiki/Xarranca
José A.; E.F. al Cicle mitjà