Associació cultural "La Tella"
                 
Què fem On anem Col·laboradors   Estudis recents sobre la població  
                 

 

 

Jornades "El joc i la tradició"

L'any 2003 van nàixer les Jornades "El joc i la tradició" amb l'objectiu de recuperar el joc tradicional de la població i la comarca. Tot i que en els seus començaments les jornades combinaven la teoria (mitjançant el desenvolupament de conferències i xerrades de persones importants vinculades al món del joc tradicional) amb la pràctica amb el pas dels anys les hem anat modificant centrar-nos en els aspectes més pràctics i de carrer atès la major participació de la població.

Les Jornades van celebrar-se durant els anys 2003, 2004 i 2005 sofrint després 2 anys de descans per valorar el seu desenvolupament i per canviar el format de les mateixes. A partir del 2008 van tornar a celebrar-se i així ho han fet ininterrompudament fins l'actualitat.

A partir de l'any 2010 vam recuperar la tradició de fer farolets a partir del meló de moro de forma que, en acabar la jornada de jocs, fem un passeig per la població amb una processó on els xiquets/es iluminen els carrers amb els seus propis farolets.

Entre els elements a destacar de les jornades trobem la recuperació dels jocs tradicionals del nostre poble a partir de la col·laboració amb persones d'edat avançada, la inclusió de les persones nouvingudes amb jocs dels seus territoris, especialment romanesos i àrabs, la recuperació de la construcció dels farolets amb meló de moro, el foment de tradicions entre els més menuts com el tradicional "Toldo", etc. .

 

 

 

Assessorament de cursos de monitors de temps de lleure infantil i juveni i d'activitats per a infants i joves

Arran dels canvis normatius i els requisitis per a poder impartir els cursos de Monitors de Temps lliure i d'Animadors Juvenils desenvolupats per l'IVAJ sobre l'any 2006-07, l'associació ha col·laborat amb l'organització de cursos de monitors de temps lliure infantil i juvenil organitzats per l'Ajuntament de Sant Mateu durant els estius de l'any 2008 i 2013.

La tasca desenvolupada per l'Associació ha estat elaborar el projecte, presentar tota la documentació a l'IVAJ, búsqueda del professorat amb la titulació i capacitació per a poder donar les classes, supervisió de les pràctiques, correcció de les memòries, etc.

       
 

Interpretació del patrimoni mitjançant les marxes a peu

Durant els anys 2009, amb l'objectiu de preservar i difondre el patrimoni natural de la població de Sant Mateu, vam començar a organitzar marxes i passejades a peu pels voltants de la població. Aquesta activitat s'ha continuat fent fins l'actualitat, tot i que a partir de l'any 2012 l'activitat es va incloure dins del Programa de Terres de Cruïlla. Aquest és un projecte col·laboratiu amb altres associacions i entitats dels voltants del Riu Sénia que tracta de difondre el patrimoni material i immaterial de les poblacions.

 

 

 
 

Campus de futbol inclusiu

Des de l'any 2012, al final de l'estiu, estem desenvolupant un Campus Inclusiu de Futbol. Aquest campus el desenvolupen els membres de l'Associació que tenen un interès i coneixements vinculats al món de l'esport. El Campus pretèn, a més a més de millorar els coneixements tècnics i tàctics del futbol, afavorir la relació social, millorar la convivència i potenciar els valors socials.

 

Ludo esport

El projecte Ludo-esport es va desenvolupar durant els anys 2009 i 2010. Aquest projecte pretenia dinamitzar activitats per als infants i joves del poble durant el Nadal. L'objectiu fonamental era l'ocupació del temps lliure de forma creativa i constructiva. L'activitat es portava a terme durant dos dies en horari de matí i vesprada al poliesportiu municipal de Sant Mateu.

 
 
 

 

 
 

Dinamització d'activitats de final de curs

En alguna ocasió també hem elaborat algun projecte de final de curs per dinamitzar activitats de final de curs. Aquest projecte inclou des d'activitats vinculades a l'àmbit esportiu fins activitats relacionades amb l'expressió corporal passant per tallers de manualitats, construcció de joguines a partir de materials de rebuigs o reciclats, etc.

   
     
 

 

 

 

 
 

Projectes vinculats a l'àmbit universitari

Durant els anys 2011 i 2012 vam col·laborar amb l'Observatori Permanent de la Immigració en dos projecte de recerca al voltant de les manifestacions lúdiques del món. Els objectius fonamentals d'aquest projectes estaven relacionats amb la valoració del caràcter intercultural de les manifestacions lúdiques i en valorar la importància de la diversitat cultural així com la necessitat de preservar-la i conservar-la en un context global i d'assimilació cultural.

 

Dinamització de la Nit de Sant Joan

Des de l'any 2009 hem recuperat la festivitat de la Nit de Sant Joan amb foguerades i amb el joc dels morets. Aquest joc no sabem d'on va sorgir però s'ha trasmès de generació de generació fins fa unes décades que va deixar de practicar-se. A partir de l'any 2009, l'Associació el va recuperar, va fer les foguerades, sopar de pa i porta, contes, etc. amb l'objectiu de passar una bona estona i fomentar la relació entre les persones de la població.

 
 

 

 

 

 
 

Agermanament amb Baziège

El poble de Sant Mateu està agermanat amb Baziège, localitat situada al Sud de França. Durant els anys 2008 i 2009 va potenciar i col·laborar en l'organització d'una trobada a aquesta localitat francesa. Aquesta activitat es va desenvolupar amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Mateu i buscava refermar els vincles culturals entre les dues localitats.

 

 
 
 

   
     
     
     
         
 

Exposicions

En col·laboració amb l'Oficina de cooperació al desenvolupament i solidaritat de la Universitat Jaume I vam elaborar dos exposicions en relació als jocs i manifestacions lúdiques del món. La primera exposició anomenada "La interculturalitat en les manifestacions lúdiques del món a partir de la filatélia" pretén difondre aquells jocs que estan present en moltes cultures i que, sense saber el seu origen, s'han difòs arreu del món. Aquesta exposició consta de 9 banners de 2 m x 0,90 m. i els textes estan escrits en valencià i castellà per afavorir la comprensió de tots. La segon exposició desenvolupada té com a títol "La diversitat cultural en les manifestacions lúdiques del món". Aquesta té com a objectiu potenciar i reconèixer manifestacions lúdiques i jocs que són intraculturals i que no s'han difòs arreu del món. La importància d'aquestes radica en que aquestes manifestacions il·lustren creences, pensaments, etc i la forma de ser de les cultures on s'han desenvolupat. Aquesta exposició consta de 11 banners de 2 m. x 0,90 m. i a l'igual que l'altra està escrita en valencià i castellà.

L'exposició ha estat mostrada al Museu Etnològic de Castelló, a la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Sant Joan de Moró, al Hall de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I, a Fira del Congrés sobre els Jocs a la Història de Móra la Nova, al Congrés de Didàctiques Inclusives celebrat a Castelló al desembre de 2012, etc.

 

 
         
 

Recerca sobre elements del patrimoni material immaterial de Sant Mateu i del Maestrat

L'Associació busca la col·laboració i la recerca sobre els elements del patrimoni de la comarca. Així ha col·laborat en l'edició del llibre "Els jocs i la tradició lúdica de Sant Mateu al segle XX", ha desenvolupat un article sobre el joc a la població de Sant Mateu, dos membres de l'Associació formen part del Patronat de Cultura i Patrimoni Històrico-Artístic de l'Ajuntament de Sant Mateu, etc.

   

 

 

Participació en un projecte europeu sobre jocs tradicionals

L'any 2013, juntament amb altre cinc associacions europees relacionades amb el joc tradicional, La Tella va contribuir en l'elaboració del projecte europeu "Confronto dei Giochi Tradizionali per garantirne la trasmissione i la continuità" . Malauradament, el projecte no va poder anar endavant degut a la falta de finançament.

 

 

   

Associació "La Tella", 2014

Correu: latella.associacio@gmail.com

Contacta