Bibliografia

Història Natural dels Països Catalans. Vol. 8, Invertebrats no artròpodes. Enciclopèdia Catalana, Barcelona, 1987.

Riedl, R. 1986.- Fauna y flora del mar Mediterráneo. Ed. Omega, Barcelona

Hickman, C.P., Roberts, L.S. i Larson, A. 2001.- Principios integrados de Zoologia. Ed. MacGraw-Hill, 11a. Edició.

 
Webs:

The Tree of Life Web Project

Animal Diversity Web, Museum of Zoology, University of Michigan: Phylum Porifera.

Fox, R. Invertebrate Zoology. OnLine Invertebrate Lab. Department of Biology, Lander University.

Fox, R. Invertebrate Zoology. Lectures OnLine . Department of Biology, Lander University.

Fox, R. Invertebrate Anatomy. Descriptions and dissections guides. Department of Biolofy. Lander University.

Museum of Paleontology, University of California, Berkeley. Introduction to the Porifera.

Systema Naturae 2000

 
Webs d'interès

Aquarium frontiers on-line. Ronald Shimek: "Without a backbone". Interessant article sobre el funcionament i l'estructura de les esponges (en anglès).

M@re Nostrum. Esponjas (Porifera). Breu descripció del filum amb algunes dades sobre una de les esponges incrustants més abundants al nostre litoral (Crambe crambe)


Biomedia Museum, Biological Sciences, University of Paisley. Característiques generals del filum i de cada una les seves classes. Inclou enllaços a fotografies i esquemes (en anglès).

El regne animal. 1. Esponges. Bona exposició de les principals característiques de les esponges.

Fox, R. Invertebrate Zoology. OnLine Invertebrate Lab. Department of Biology, Lander University. Descripció molt completa i amplia (amb detalls externs i interns) de tres esponges (Leucoselenia, Scypha i Demosponges). Cal buscar el filum Porifera en el llistat de grups que hi ha al final ("Exercises") (en anglès).

College of Biological Sciences. Ohio State.Característiques generals de les Esponges d'una manera molt esquemàtica. Planteja tres preguntes curioses sobre la biologia de les esponges (en anglès).

Lamont-Doherty Earth Observatoty, University of Columbia. Petit resum de les característiques de les esponges amb un aclaridor esquema (en anglès).

The Shape of Life, National Geographic television and Films. Breu explicació de les principals característiques de les esponges acompanyada de sis fotografies d'esponges i d'espícules (en anglès).

University of California, Berkeley, Museum of Paleontology. Introduction to Porifera. Característiques generals de les esponges. Inclou els apartats: morfologia, tipus de vida i ecologia, sistemàtica i fòssils (en anglès).

The Australian National University. Característiques generals de les esponges en format d'esquema, bastant clar (en anglès).

The Earthlife Web. The Phylum Porifera. Característiques generals de les esponges. Inclou consideracions sobre la seva ecologia i la classificació (en anglès).