Zeus i Antíope a les arts plàstiques

 
A partir del Renaixement, el sàtir pagà va reaparèixer a la iconografia moderna per evocar l'àmbit més rude de la natura i el triomf del paganisme. A més, els pintors el van aprofitar per a representar explícitament el desig i l'anatomia femenina. Per aquest motiu sovintejaran les obres plàstiques en què un sàtir sorprèn una noia que dorm al bosc. Aquestes obres duran per títol Nimfa i sàtir, o bé Júpiter i Antíope.
Activitat

Et proposem un itinerari per diverses representacions plàstiques que s'han elaborat sobre aquest motiu entre els segles XVI i XVIII. Per això, caldrà seguir les passes següents:

 • VISITA LA PÀGINA Artcyclopedia: localitza per Artworks by Title ("títol de l'obra plàstica ") totes les imatges que aquest cercador emmagatzema sobre l'episodi de Júpiter i Antíope (hauràs d'entrar les paraules de cerca en anglès: Jupiter and Antiope).
 • ELABORA LA FITXA TÈCNICA DE L'OBRA: Nom de l'autor; any o segle de composició; museu on es troba a l'actualitat; dades bàsiques del període artístic en què va ser elaborada; breu informació biogràfica sobre l'artista. Recorda que pots visitar les webs d'art i les enciclopèdies virtuals que et recomanem, si les visites que t'oferim no et semblen suficients.
 
 • ANÀLISI DELS ELEMENTS DE CADA COMPOSICIÓ:
  • La noia: Com està ajaguda? Com va vestida? Revisa si marca algun gest insinuant.
  • El sàtir: Trets que el caracteritzen, com s'apropa a la noia. ¿Hi ha voluntat d'identificar el sàtir amb Zeus? Justifica la resposta.
  • Altres personatges de l'escena: Son necessaris per a entendre l'obra? Els podem identificar per algun motiu'? Per què han estat inclosos?
  • Funció: Cada una de les obres potser et suggerirà idees diferents. Decideix si alguna et recorda una escena familiar, o bé evoca l'erotisme de la contemplació d'un nu femení.
 • CONCLUSIONS.
HANS VON AACHEN, Júpiter, Antíope i l'amor (1598). Kunthistorisches Museum. Viena. Imatge extreta de Atheaneum.
 
 
Zeus i Antíope, segons Apol·lodor
Antíope a les arts
Carner i el faune romàntic
Què és un sàtir?
Vols llegir més?
Prepara una exposició!