Què és un sàtir?
 

 
   
Eros, Pan i Afrodita. Marbre trobat a Delos. Museu Nacional d'Atenes.

Anomenats a Grècia sátyroi, i a Roma fauni i siluani, els sàtirs són personatges fabulosos que viuen als boscos i s'encarreguen de la seva vigilància. Comparteixen una doble condició animal i humana, i són coneguts per la lletjor, per la lascívia demostrada a les històries on participen i per l'afició a la música senzilla. Formen part de la cort del déu Dionís i contínuament busquen parella. Per això, solen perseguir les bacants i molt sovint les sorprenen mentre dormen.

A Grècia, entre els sàtirs destacava Pan, el fill d'Hermes. Va néixer a l'Arcàdia i va esdevenir un déu dels camps i dels pastors, que afavoria la fertilitat dels ramats. En néixer, les nimfes que el menaven van contemplar, aterrides, les seves llargues i piloses orelles, les banyes i els peus de cabra. Mercuri se'l va endur al cel per divertir els déus amb seu aspecte. En canvi, al Laci s'honorava Faune per la seva profunda saviesa.

Des de l'edat mitjana, l'imaginari col·lectiu va conservar la figura del sàtir,-amb les banyes, la barbeta i les cames caprines-, en els dimonis cristians que pervertien les bones intencions dels sants.

   
 
Zeus i Antíope, segons Apol·lodor
Antíope a les arts
Carner i el faune romàntic
Què és un sàtir?
Vols llegir més?
Prepara una exposició!
 
 
 
 
 
   
Activitat  
   

Et proposem que llegeixis l'episodi de Pan i Sírinx de les Metamorfosis d'Ovidi (llibre I, versos 689-712):

  • Sírinx era una nimfa que vivia als boscos d'Arcàdia. Amb quina divinitat olímpica se la confonia per l'aspecte?
  • El déu Pan, en veure-la, vol seduir-la. Com es va escapar Sírinx dels desitjos de Pan?
  • Quin instrument musical és resultat d'aquest episodi? Quin personatge de la mitologia clàssica acostuma a tocar-lo?

Hauràs pogut comprovar com la lectura del fragment permet imaginar fàcilment l'escena. De fet, Ovidi ha esdevingut una font d'inspiració per a la majoria dels artistes que han volgut il·lustrar episodis de la mitologia clàssica, gràcies a la plasticitat del seu llenguatge.

  • Per comprovar com van imaginar aquesta escena alguns artistes, visita la pàgina d'Artcyclopedia que ofereix una relació d'obres d'art que s'hi van inspirar. A continuació enumera els trets iconogràfics que es repeteixen a totes aquestes obres.
 
   
 

Nota: Encara no disposem de traduccions de les Metamorfosis d'Ovidi en català i en castellà a la xarxa. Per tant, el més recomanable és servir-se de les nombroses edicions que podem trobar a les biblioteques. Tanmateix, per una lectura d'urgència a la xarxa, pots llegir la versió castellana de les Metamorfosis que ofereix al seu espai de traduccions la professora Ana Pérez Vega, de la Universitat de Sevilla.

Si vols llegir el text en llatí, clica aquí.