LES LLUITES DELS ILERGETS

Les disputes que els romans i cartaginesos (guerres púniques) tenen pel control de la Mediterrània  i d’Hispània fa que els ilergetes surten a les planes de la Història.
La segona guerra púnica és el moment en que els reguls (reietons) ilergets Indíbil i Mandoni pactaran o lluitaran alternativament amb cartaginesos i romans, quan aquests pobles vindran a la Península, en pla de conquesta.

Els romans, amb els Escipió al capdavant, s’adonen que la clau per conquerir les terres de l’interior de la vall de l’Ebre és en els ilergetes i en la seva ciutat Iltirta.

Segons diversos documents, els ilergets són aliats del general cartaginès Aníbal i 300 soldats ilergets l’acompanyen a través dels Alps i arriben fins les portes de Roma.

Després d’uns anys de guerra Indíbil i Mandoni són vençuts pels romans l’any 205 a. C.  Indíbil mor en combat i els romans exigeixen als ilergets el pagament de tributs i l'entrega de Mandoni per a la seva execució. Aquesta data marca el començament de la romanització d’Hispània.
 

Relat de l'historiador romà Tit Livi.   205 a. C. 

 
En el lloc assenyalat, trenta mil soldats d'infanteria i quatre mil de cavalleria es van reunir al territori dels sedetans [...] 

Al centre, hi havia els ausetans, els ilergets a l'ala dreta, a l'esquerra altres pobles menys coneguts. La cavalleria guarda els flancs i la reserva. La batalla d'infanteria comença malament per als romans sobretot davant els ilergets [...] 

 Es mantingué, durant un temps, una lluita ferotge. El rei Indíbil, ferit i mig mort, va continuar resistint, però al final, clavat a terra per una llança, els del seu voltant foren abatuts pels dards, i comença la fugida per tots els costats [...] 

Se'ls va contestar que acceptarien la seva submissió si lliuraven vius a Mandoni i als altres instigadors de la guerra; si no, l'exèrcit seria dirigit contra els ilergets, els ausetans , i els altres pobles [...]. 

Mandoni i els altres prínceps foren agafats i lliurats al suplici. La pau quedà restablerta als pobles d'Hispània.
 

 


Els Ilergets | Economia | Cultura | Lluites | Poblats | +Ibers | Els Noms de La Ciutat