Google a XTEC
  

Principal Mapa

L'obra de Shakespeare

 

 

Etapes creatives
Obra poètica
Teatre de Shakespeare

 

Shakespeare és el suposat autor de 37 obres dramàtiques: 13 comèdies, 10 tragèdies, 9 drames històrics,  4 romanços, 154 sonets, 2 poemes mitològics, un llibre de versos i una elegia funerària. En col·laboració amb John Fletcher va escriure 2 drames més i se li atribueixen altres 3 que s'han perdut.

En temps de Shakespeare no existien els drets d'autor per a les obres de teatre en el rigorós sentit d'avui en dia. Moltes obres van ser  manuscrites per a ser representades i se suposa que una mateixa obra va tenir diversos esborranys en els quals es canviaven detalls per a diferents posades en escenes. 

En vida de Shakespeare,  divuit  de les seves obres van ser publicades en els dits quarts dolents perquè els plecs de paper barat es dividien en quatre parts. Molts d'aquests quarts s'han conservat i d'altres, de l'existència dels quals es té alguna referència,  s'han perdut (per a detalls concrets, veure la pàgina de  cadascuna de les obres).

També va ser publicada l'obra poètica de Shakespeare (per a detalls concrets,  veure  la pàgina de  cadascuna de les obres).Al  1598 la  Palladis Tamia llistava ja algunes obres de Shakespeare.

Al 1623, set anys després de la mort de Shakespeare,  dos companys de teatre, Hernry Condell i John Heminges,   van publicar una bellíssima edició infoli. S'anomenava així perquè els plecs, d'un paper de major qualitat que el dels quarts,  eren doblegats per la meitat i cosits per a formar un llibre. Aquesta edició s'anomena el Primer Foli i és la que ha donat la pauta per a totes les edicions posteriors. El Primer Foli  contenia 37 obres dramàtiques ordenades d'acord a tres gèneres: comèdies, històries i tragèdies. Per a l'ordre en el qual van aparèixer publicades en el foli de 1623 veure Teatre de Shakespeare

Bibliografia

Burton, S. H.Shakespeare's life and stage; Chambers, 1989
Honan, Park Shakespeare a life ; Oxford University Press, 1998
Rowse, A.L. Shakespeare the man; Harper & Row, 1973
Vergés, Gerard Tretze biografies imperfectes; Destino, 1986

 

 

   
free hit counter  

 Susanna Alonso-Cuevillas Sayrol  2004  Correspondència amb ls professora

Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament 

Xarxa telemàtica educativa de Catalunya