Google a XTEC
  

Principal Mapa

Tragèdies

 

TRAGÈDIES PRIMERENQUES
Titus Andrònic
Romeo i Julieta 
Juli Cèsar
_______________
 
GRANS TRAGÈDIES
Hamlet,
Otel.lo
El Rei Lear
Macbeth  
Antoni i Cleopatra
_______________
 
TRAGÈDIES FINALS
Timó d'Atenes  
Coriolà

 

 

Shakespeare és l'autor de les cinc grans tragèdies que, després de les clàssiques ateneses d'Èsquil, Sòfocles i Eurípedes, més transcendència han tingut en la història de la cultura occidental.

A diferència de les tragèdies gregues, els herois tràgics de Shakespeare no s'enfronten ni a la destinació ni a un pla diví, sinó que els seus conflictes deriven de la seva pròpia naturalesa humana. La responsabilitat de resoldre la crisi cau directament sobre els herois shakespeareans.

Les tragèdies de Shakespeare sempre tenen com protagonistes a reis,  o nobles sobirans en el seu territori,  que  al principi de l'obra prenen una o diverses decisions equivocades. Els fets derivats d'ella van a afectar-los negativament  a nivell individual i familiar. I, per la seva condició de sobirans, la tragèdia de les seves vides tindrà una enorme repercussió social i política que posarà en crisi l'estabilitat dels seus regnes.  

Encara que els protagonistes de les tragèdies shakespeareanes són essencialment justs i nobles, alguna debilitat del seu caràcter els duu a un judici equivocat que dóna lloc a una flagrant injustícia i al mateix temps facilita l'actuació d'algun malvat molt pròxim al seu cercle que aprofita la situació per a cometre malifetes,  traïcions i assassinats de transcendència fatal. 

Al final de les tragèdies els protagonistes arriben a veure la justícia restablerta i els dolents desemmascarats. Però els herois paguen la seva equivocació amb les seves vides. També aquells éssers nobles i estimats que han estat objecte de la injustícia solen morir. Generalment algun personatge, en certa manera secundari i molt proper emotivament  i política al sobirà, és el supervivent encarregat d'implementar una nova fase en el regne sota el signe de la justícia que s'ha aconseguit a través de la tragèdia.

 

Per a saber més

Cahn, Victor L. Shakespeare the Playwright: A Companion to the Complete Tragedies, Histories, Comedies, and Romances. Westport, CT: Praeger, 1996.

Charlton, H. B. Shakespearian Tragedy. 1st ed. Cambridge, England: Cambridge University Press, 1949.

Mack, Maynard. Everybody's Shakespeare: Reflections Chiefly on the Tragedies. Lincoln, NE: University of Nebraska Press, 1993.

Ribner, Irving. Patterns in Shakespearian Tragedy. London: Methuen and Company, 1960.

Wilson, Harold S. On the Design of Shakespearian Tragedy. Toronto: University of Toronto Press, 1957.

 

   
free hit counter  

 Susanna Alonso-Cuevillas Sayrol  2004  Correspondència amb ls professora

Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament 

Xarxa telemàtica educativa de Catalunya