Enrera
Mòdul 2
Imatge digital
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és aprendre a capturar pantalles o imatges del monitor de l'ordinador mitjançant l'utilitat de captura de pantalles i finestres del Gimp i les pròpies utilitats de l'entorn operatiu. A més, veurem com modificar la mida d'una imatge qualsevol.


Desenvolupament de la pràctica

Qualsevol imatge que es visualitza en un navegador, ja sigui el Netscape, Mozilla o el Microsoft Internet Explorer es pot capturar, és a dir, desar-la al disc dur, fent el següent:

  • Si feu servir el Mozilla Firefox, per descarregar la imatge feu clic amb el botó dret l'enllaç o la imatge que us voleu baixar, escolliu l'opció Desa la imatge com a... (Guardar enlace como...) i deseu-la a la carpeta del vostre disc dur. És a dir, imaginem-nos que estem en una determinada pàgina web on apareixen aquestes imatges:



    Podem capturar qualsevol de les tres imatges posant-nos a sobre amb el ratolí i fent clic amb el botó dret. Ens apareixerà aleshores el següent menú:


  • Escollim l'opció Desa la imatge com a... i apareixerà el menú:


    Seleccionem aleshores el nom i la ubicació on volem desar la imatge, premeu Guardar i ja la podem utilitzar. Fixeu-vos que en el cas de l'exemple es tracta d'una imatge gif. Altres formats habituals són el jpg i el png.

Amb el Microsoft Explorer feu el mateix, però l'opció a triar és Guardar destino como... (o Guardar imagen como...)

També podeu copiar la imatge al porta-retalls amb l'opció Còpia la imatge del menú desplegable d'abans i després importar-la des del Gimp (veure més endavant).

Captura de pantalles amb Gimp:

Des del Gimp podeu fer una captura de tota la pantalla o d'una finestra. No hi ha possibilitat de capturar només una àrea determinada d'una finestra o una pantalla. De totes formes és una funció força interessant i útil ja que per exemple, la major part de les imatges d'aquests apunts han estat creades fent servir la funció de captura de pantalles o finestres. Imagineu les enormes possibilitats d'aquesta utilitat per realitzar tutorials, apunts...

Obriu el Gimp. Si voleu capturar tota la pantalla de l'ordinador abans heu de minimitzar totes les finestres del Gimp per deixar visible la paret que voleu capturar. Seguidament aneu al menú de la finestra Gimp: Fitxer|Adquireix|Captura de pantalla...

  • Obriu la finestra que voleu capturar. Obriu el Gimp i aneu al menú Fitxer|Adquireix|Captura de pantalla... Aleshores s'obre una finestra de diàleg on podrem triar entre capturar la pantalla completa o només una finestra. Trieu aquesta darrera opció i premeu adquisició.
  • S'obrirà aleshores una finestra de diàleg com aquesta:

 

  • Trieu Captura la pantalla sencera i premeu Adquisició. Apareixerà una nova finestra d'imatge de Gimp amb una nova imatge anomenada "Sense títol nº (RGB, Capa 1) seguit de la mida en píxels de la finestra capturada", on apareixerà tota la pantalla de l'ordinador capturada, inclosa la barra de Windows.S 'ha de tenir en compte que la imatge que capturareu estarà en la profunditat de colors que tingueu configurada al Windows

També és possible des del Gimp capturar només una finestra en concret. Per fer-ho procediu de la següent forma.

  • Obriu la finestra que voleu capturar. Obriu el Gimp i aneu al menú Fitxer|Adquireix|Captura de pantalla... Aleshores s'obre la finestra de diàleg d'abans on podrem triar entre capturar la pantalla completa o només una finestra. Trieu aquesta darrera opció i premeu Adquisició.
  • S'obrirà una finestra anomenada "Select window" on hi ha una creu a la part central. Amb el ratolí cliqueu la creu i mantenint el botó esquerre apretat arrossegueu-lo fins la finestra que voleu capturar. Deixeu anar el botó del ratolí i la finestra capturada apareixerà com una nova imatge anomenada "sense títol nº (RGB, Capa 1) seguit de la mida en píxels de la finestra capturada".
   
  Captura de pantalles en l'entorn Windows

Hi ha una segona forma de capturar pantalles, pròpia de l'entorn Windows. Es tracta de fer servir el porta-retalls de Windows amb la tecla Impr Pant(PrtSc). És important recordar aquí, que el porta-retalls de Windows no és el mateix que el del Gimp. El Gimp utilitza el seu propi porta-retalls i cal importar-lo o exportar-lo.

Té un avantatge fonamental respecte a la captura des del Gimp, la rapidesa i simplicitat de procediment.

Rapidesa ja que només prémer la tecla Impr Pant (PrtSc), ja ens ha desat al portapapers una còpia de la pantalla completa sense que ens aparegui la finestra Gimp o tinguem que minimitzar les altres finestres del Gimp. Si la captura la fem utilitzant les tecles Alt + Impr Pant(PrtSc), aleshores serà només la finestra activa la que capturarem. En conseqüència, amb aquestes dues tecles ja aconseguim els mateixos objectius que per mitjà del Gimp d'una forma més simple.

Per importar la imatge del porta-retalls de Windows al Gimp procediu de la següent forma:

  • Aneu al menú Fitxer|Adquireix|Del porta-retalls...
  • Directament ens obrirà una nova finestra d'imatge amb el contingut del porta-retalls de Windows.
  • També podeu fer-ho des del menú de la finestra d'imatge anant al menú Edita|Enganxa del porta-retalls.

Si volem treballar a la inversa, és a dir, enviar una imatge o una part seleccionada d'una imatge del Gimp al porta-retalls de Windows hem de procedir de la següent forma:

  • Des de la finestra d'imatge aneu al menú Edita | Copia al porta-retalls.
  • Aleshores la finestra d'imatge o la part seleccionada d'ella passarà al porta-retalls.

Cal tenir en compte que les funcions de menú Copia(Ctrl+C), Retalla(Ctrl+X) i Enganxa(Ctrl+V) són actives tant en l'entorn Windows com Gimp. Ara bé, els porta-retalls no són compartits. Aleshores, allò que retallem o copiem en un entorn no existeix en l'altre.

Feu diverses captures amb aquest sistema i valoreu els dos mètodes.

   
  Modificació de la mida d'una imatge

Un cop tenim una imatge en l'entorn Gimp i volem modificar la seva grandària farem el següent:

Veureu que la mida de la imatge és de 527 x 446. Per saber la mida de la imatge recordeu que la posa a la part superior esquerra.  

  • Suposeu que voleu posar-la en una pàgina web dins d'una taula o, per exemple, en una activitat Clic. Si la taula de la pàgina web té una amplada de 300 píxels, us trobeu que la imatge de la càmera no s'ajusta molt bé. Per solucionar-ho, el que podeu fer és fer més petita la imatge intentant que no perdi gaire qualitat. També es pot utilitzar la reducció de mida quan us interessi que la imatge ocupi menys espai de disc, ja que la mida en els fitxers bitmaps va directament relacionada amb l'espai físic que ocupen.
     
  • Aneu al menú Imatge|Escala la imatge de la finestra d'imatge. Us mostrarà la següent finestra:
  • Us trobeu amb tres possibilitats de modificació de la mida:
     
    • Mida de la imatge: selecciona una nova dimensió en píxels (per defecte), percentatge, mil·límetres, polzada,... Si cliqueu el cadenat veureu que es separa. Quan el cadenat és continu (Proporcional) el canvi de mida aplicat sobre l'amplada es fa també proporcional a l'alçada i a l'inrevés. Quan estan separats només canviarem un dels dos.
       
    • Resolució: selecciona la resolució final de la imatge. Si es tracta d'una imatge per publicar a internet la resolució més habitual és de 72 ppi. Si volem projectar-la la resolució haurà de ser com a màxim de 200 ppi i si el que volem és imprimir-la amb 300 ppi és suficient.
    • Si cliqueu el cadenat veureu que es separa. Quan el cadenat és continu (Lligat) el canvi de resolució aplicat sobre X es fa també a Y i a l'inrevés. Quan estan separats només canviarem un dels dos.
       
    • Qualitat: Aquí podreu triar el tipus d'interpolació que fa el programa per reduir la mida. Per defecte fa una interpolació lineal però si obriu mireu les opcions podreu triar altres formes. El programa dóna l'opció d'extraplació cúbica que és la que millor resolució final dóna.
  • Trieu Escalar i es produirà el canvi d'escala determinat. Recordeu que sempre podeu desfer els canvis al menú Edita|Desfés (Ctrl+Z).

Una vegada feta la conversió veureu que la imatge no té la mateixa qualitat que l'original, és a dir, els detalls no es poden apreciar tan bé. Com recordeu, això és degut a una de les característiques de les imatges bitmaps: la pèrdua de definició quan canvien la mida.

   
 
Amunt