Enrera
Mòdul 5
Recursos TIC a l'educació infantil
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
Exercicis
Exercicis
 
Sortides i colònies

Les sortides i les colònies són situacions propícies per deixar enregistrament fotogràfic o de vídeo d'allò que està passant. L'arribada de les càmeres digitals a les escoles, ha fet possible no sols enregistrar el moment, sinó també, d'una manera fàcil i assequible, fer un treball posterior amb les imatges obtingudes.

Per la seva facilitat d'utilització, els mateixos alumnes poden fer algunes fotografies. La càmara Mavica, dotada als centres públics i actualment de tecnologia desfasada, pot servir per a aquest propòsit. Per la seva mida grossa i la seva simplicitat d'ús, pot permetre als alumnes fotografiar allò que fan o veuen. Al final d'aquesta pràctica, s'explica breument el funcionament d'aquesta càmera i s'indiquen alguns suggeriments d'utilització.

Si disposeu d'un altre tipus de càmera de fotos digital o d'una càmera de vídeo, us suggerim que visiteu la pàgina d'audiovisuals de la XTEC, on periòdicament es proporciona informació sobre diferents aparells de dotació del Departament d'Educació, esdeveniments audiovisuals, jornades de formació, educació audiovisual a les aules, etc. http://www.xtec.net/audiovisuals/ Al llarg de la pràctica accedireu a aquesta pàgina algunes vegades.

Desenvolupament de la pràctica

Coneixement i ús de la càmera de fotos i de vídeo digital.

En aquesta pràctica, necessitareu:

  • Una càmera de fotos digital o una càmera de vídeo digital
  • La càmera de fotos digital Mavica (pràctica opcional)
   
Pràctica Càmeres de fotos o de vídeo digital
 

Degut a la diversitat de models que actualment poden trobar-se als centres, es planteja aquesta pràctica com a una font d'informació general, que apunta a altres pàgines amb informació més detallada, com la d'Audiovisuals del Departament d'Educació que hem comentat a la introducció.

Per tenir informació genèrica del funcionament d'una càmera de fotos digital, disposeu d'una MUD (Mini Unitat Didàctica) a l'edu365:

http://www.edu365.cat/eso/muds/tecnologia/camera/index.htm

La majoria de càmeres permeten descarregar a l'ordinador les fotos emmagatzemades a les targetes de memòria, mitjançant un cable USB. Alguns ordinadors i impressores disposen directament de lectors de targetes.

 
 

Un cop descarregats els fitxers de les fotos a l'ordinador (habitualment en format JPG), es poden manipular amb un programa editor d'imatges, com el GIMP. També poden servir de fons o escenari a programes com el KidPix.

Per obtenir informació sobre les diferents càmeres de vídeo amb que s'ha dotat als centres públics, podeu consultar aquesta pàgina, especialment l'apartat Recursos:

http://www.xtec.net/audiovisuals/sav/jt0506/index.htm

   
Prąctica Funcionament de la càmera de fotos digital Mavica (pràctica opcional)

Fa un temps es va rebre a les escoles públiques de primària una càmera digital SONY Mavica FD75.

El seu ús és molt senzill: les fotografies s'emmagatzemen com a fitxers en un disquet amb l'extensió JPG.

Posteriorment, només caldrà posar el disquet a l'ordinador i es podran enviar les imatges a la impressora, o es podran tractar amb un programa adequat, com el GIMP.

La filosofia de la càmera és disparar, emmagatzemar, veure i compartir.


 

Carregar la bateria i posar-la a la càmera

1. Carregueu la bateria fent servir el carregador inclòs:

  • Connecteu el fil d'alimentació.
  • Inseriu la bateria al sentit de la fletxa cap a baix fins a fer clic.
  • Per extreure-la, cal fer-la lliscar cap a dalt.
  • El temps de càrrega pot variar amb el model de bateria. Normalment, serà entre una hora i mitja i dues hores.


2. Col·loqueu la bateria a la càmera:

  • A la part inferior de la càmera, cal obrir el compartiment inferior tot movent la fletxa inferior en el sentit del gràfic i fent baixar la tapa.
  • Inseriu la bateria dins el seu compartiment.
  • Pugeu la tapa i assegureu-vos que és tancada (se sent un clic).

 

Enregistrament d'imatges

Per començar a enregistrar, necessiteu un disquet de 3,5 polzades (1,44 Mbit).

Feu les accions següents per poder enregistrar les imatges:

  • Traieu la tapa de l'objectiu.
  • Moveu el comandament Power per connectar l'alimentació de la càmera.
  • Poseu Play/Camera a la càmera. Per la pantalla del visor electrònic, apareixeran les imatges del que s'estigui captant en aquells moments.
  • Per posar el disquet dins la càmera, moveu Open en el mateix sentit de la fletxa i obriu el compartiment dels disquets. La pantalla es tornarà blava.
  • Inseriu el disquet en la posició del gràfic fins que sentiu un clic (igual que a l'ordinador). Abans d'inserir-lo, etiqueteu-lo i mireu que no estigui protegit d'escriptura.

  • Tanqueu el compartiment del disquet i mireu per la pantalla del visor electrònic.

  • Premeu el botó disparador fins a la meitat del recorregut. Així, es faran els ajustaments d'enfocament de forma automàtica.
  • Premeu a fons el disparador. La imatge s'enregistrarà al disquet. La llumeta Access farà pampallugues, l'indicador de capacitat restant del disquet donarà voltes i apareixerà a la pantalla la paraula Recording.

La resolució estàndard és de 640 x 480 píxels. Amb els paràmetres més habituals (sense canvis de resolució o colors), en un disquet caben unes vint fotos, aproximadament.

Visualitzar les imatges fetes

1. Des de la pantalla de la càmera:

  • Connecteu la càmera amb Power.
  • Obriu la tapa del disquet amb Open.
  • Inseriu el disquet i tanqueu la tapa.
  • Poseu la càmera en Play.
  • Seleccioneu les fletxes amb el comandament de control i feu clic.


Per reproduir simultàniament sis imatges enregistrades per pantalla, seleccioneu Index amb el comandament de control i després feu clic.

 

   

Per a la seva obtenció i utilització immediata, les fotos digitals són un recurs educatiu potent. Podeu fer fotos quan treballeu aspectes relacionats amb les àrees de descoberta d'un mateix o descoberta de l'entorn, i veure-les amb els alumnes o imprimir-les per fer diverses activitats.

Amb l'ajut del mestre/a, els nens i les nenes poden utilitzar la càmera per fer fotos dels companys, d'activitats de la classe, de les seves produccions artístiques (figures en fang o plastilina, dibuixos, pintures...), etc.

Disposeu encara de més informació sobre el funcionament de les càmeres al web de la XTEC, a la secció de recursos audiovisuals: http://www.xtec.es/audiovisuals/multimedia/portal/index.htm

A la web d'Albert Perafita, de Girona, trobareu un recull de propostes educatives on ha intervingut la càmera de fotos: http://www.xtec.net/~aperafit/. Vegeu la secció Treu la pols a la MAVICA. La majoria són de primària, però moltes són fàcilment adaptables a educació infantil. Consulteu també I la videocàmera què?

   
 
Amunt