Enrera
Mòdul 5
Recursos TIC a l'educació infantil
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
Exercicis
Exercicis
 
Setmana cultural: elaboració d'un pla de treball

En molts centres, una de les activitats que es duen a terme en algun moment del curs és la setmana cultural, jornades culturals o quelcom similar. Un cop escollit un tema determinat, tota l'escola el treballa en profunditat des de diferents perspectives.

Fins ara, heu treballat l'Impress per fer presentacions; en aquesta pràctica, aprofundireu en una de les opcions que us ofereix el programa, com són els hipervincles.

Els hipervincles us possibilitaran generar un entorn de treball interactiu on l'alumne/a trobarà definides diferents propostes de treball per resoldre-les amb una certa autonomia de temps i decisió en l'ordre d'execució.

El procediment es basa en la generació d'un botó al qual se li assignarà posteriorment una acció. Les accions poden ser diverses: que executi un altre programa, que obri un arxiu determinat, que vagi a una adreça d'Internet concreta, etc., configurant, així, les diferents propostes de treball per a l'alumne/a.

 

Desenvolupament de la pràctica

Prąctica

 

Elaboració d'un pla de treball amb diferents propostes de cara a la setmana cultural

En aquesta pràctica, utilitzareu:

  • El programa Impress
  • Alguns arxius que es proporcionen a la mateixa pràctica

 

  Se us recorda que aquest programa ja ha estat treballat a la pràctica 3 del mòdul 4 i a la pràctica 2 del mòdul 5; així doncs, es recomana que, si cal, en feu un repàs.

Obriu l'Impress. En obrir el programa, es presenta una finestra on es demana què voleu fer. Com que creareu una presentació nova, marcareu l'opció Presentació buida i fem clic al botó Crea.

 

Com que la primera diapositiva servirà de portada, podeu fer servir l'opció del Fontwork per inserir el títol ; recordeu que ja ho heu vist amb el programa Writer (m1: p2). Escolliu un tipus de lletra i una mida gran. Poseu, també, un color de fons (m5: p2). Recordeu acceptar l'opció de configuració a totes les pàgines, d'aquesta manera, el color de fons triat s'aplicarà a tota la presentació.

El resultat de la primera diapositiva pot ser similar a aquest:

Inseriu, ara, la diapositiva següent. Ho podeu fer des del menú Insereix | Diapositiva , o bé Duplica diapositiva. (m4: p3).

Aneu a la barra de dibuix que es troba a la part inferior de la pantalla i seleccioneu el rectangle. Feu un quadrat similar a aquest:

Ara editareu les propietats del quadrat que acabeu de dibuixar perquè tingui una aparença semblant a un botó. A la part superior de la pantalla, trobareu la barra d'eines que ens permetrà canviar-li el color i posar-li ombra entre d'altres coses. En aquest cas fareu que sigui de color blanc amb ombra:

El botó hauria de quedar similar a aquest:

Un cop tingueu el botó a la diapositiva feu clic amb el botó dret i seleccioneu Interacció per definir l'acció que li voleu assignar quan l'alumne/a hi faci un clic a sobre.

Aquest primer botó el definireu perquè a l'alumne/a li aparegui un arxiu Writer que ja tindreu preparat amb anterioritat, i així pugui completar la tasca que se li proposa.

Seleccioneu l'opció Vés al document i feu clic al botó examinar que apareixerà a sota. Navegueu fins a trobar l'arxiu que voleu vincular, en aquest cas, el teniu localitzat a la carpeta del curs fitxers\modul5 amb el nom escriu.odt.

Recordeu que heu de tenir tots els fitxers utilitzats als hipervincles (de Writer, JClic, imatges, sons, etc.) a la mateixa carpeta on deseu l'Impress.

Ara, personalitzeu el botó posant-hi una imatge. Feu clic amb el botó dret del ratolí a sobre del botó que heu creat i trieu l'opció Àrea del menú que us apareix.

Feu clic sobre la pestanya Mapa de bits i premeu el botó Importa.

S'obrirà un quadre de navegació on triareu l'arxiu llibr99.gif que trobareu a la carpeta fitxers\modul5 del curs. Premeu Obrir i després Accepteu dues vegades.

Un cop heu importat la imatge veureu que l'ha posat com a mosaic. Feu clic de nou amb el botó dret i torneu a seleccionar Àrea. Ara, a la primera pestanya desmarqueu la casella mosaic. Un cop fet això accepteu els canvis.

Ara escriviu a sota del missatge del botó: a la barra de dibux que ja hem dit abans es troba a la part inferior seleccioneu la icona Text . Feu clic sota el botó i escriviu: Escriu... podeu triar mida, tipus de lletra i color a partir del menú Format, opció Caràcter... (m5: p2).

El resultat pot ser similiar a aquest:

Seguint aquest mateix procediment, ara prepareu tres botons d'acció més que correspondran a tres propostes de treball més.

Primer, copieu el botó, d'aquesta manera, us assegureu que tots tenen la mateixa mida. Feu un clic amb el botó dret del ratolí sobre el botó i, (observeu que el botó ha quedat envoltat d'uns quadradets verds petits), trieu l'opció Copia. Torneu a fer clic amb el botó dret sobre la diapositiva (no a sobre del botó una altra vegada) i trieu l'opció Enganxa. El botó apareix sobreposat a l'altre. Traslladeu-lo fent clic i arrossegant-lo amb el ratolí. Situeu-lo a la dreta del botó que ja teniu definit.

Ara caldrà canviar la imatge. Trieu l'opció Àrea, que us apareixerà fent clic amb el botó dret del ratolí a sobre de la icona que representa el botó que heu dibuixat a l'Impress. Procediu de la mateixa manera que heu fet amb el primer botó per inserir la imatge nova. En aquest cas, podeu fer servir el fitxer edu365.gif de la carpeta fitxers\modul5 del curs.

Ara definiu l'acció que executarà aquest botó. En aquest cas el procediment és una mica diferent ja que el que volem és fer un hipervincle a una pàgina d'internet. Seleccioneu amb el botó dret l'opció Interacció... i posteriorment l'opció Vés al document i escirbiu l'adreça web on diu Document i premeu d'acord.

http://www.xtec.cat/satis/ra/lacasa/lacasa.html

Se us recomana que, per transcriure correctament l'adreça i no cometre errors que posteriorment no us portarien al lloc desitjat, obriu el navegador i accediu a la pàgina amb la qual voleu enllaçar el botó, i la seleccioneu fent un clic a sobre l'adreça que consta a la finestra d'Ubicació, en el cas del Firefox, o Dirección, en el cas de l'Explorer (m2: p1). Trieu l'opció Copiar del menú Edición. Després, feu la combinació de tecles Control + V per enganxar l'adreça al quadre de l'hipervincle.

Escriviu-ho com la consigna del treball que correspon al botó edu365 a sota. Podeu definir el mateix format de mida, color i tipus de lletra fent servir la icona Copiar format , que es comporta de la mateixa manera que com ho fèieu amb el Writer (m1: p3).

Per al tercer botó, associeu un paquet d'activitats JClic. L'opció que heu de triar per vincular serà com abans, escollint Vés al document..., i procediu de la mateixa manera que heu fet en el botó anterior.

L'adreça que heu d'escriure en aquest cas serà la següent:

http://clic.xtec.net/db/jclicApplet.jsp?project=http://clic.xtec.net/projects/midesmf/jclic/midesmf.jclic.zip&lang=ca

Recordeu el que vàreu veure al primer mòdul per fer vincles a activitats JClic que es troben al a zonaClic (m1: p6)

Per últim, i per al darrer botó, associeu una altra presentació de l'Impress que ja tingueu preparada amb anterioritat, en aquest cas, es tracta d'una endevinalla. Això ho aconseguireu definint en el vincle com heu fet abans amb el document Writer. Un cop us aparegui el quadre de navegació, caldrà que associeu l'arxiu endevina.odp que teniu a la carpeta fitxers\modul5 del curs. Com a imatge podeu fer servir el fitxer interrogant.gif

El resultat final pot ser similar a aquest:

 

En sortir, deseu-lo amb el nom pla-treball.odp dins la carpeta D114\treballs\modul5\_practiques5.

(*) El projecte d'activitats JClic midesmf.jclic.zip ha estat elaborat per Margarita Fortuny i Balcells, i està disponible a la zonaClic.

   
Aquesta pràctica us servirà per confecionar el projecte d'aquest curs.