Enrera
Mòdul 4
Recursos TIC a l'educació infantil
  Pràctica
1
2
3
4
5
5
   
Exercicis
Exercicis
 
Carnestoltes: presentació de diapositives

Si es vol fer una presentació d'activitats fetes pels alumnes, hi ha un programa, el OpenOffice.org Impress, que ofereix una gamma molt variada de possibilitats a l'hora de fer presentacions textuals, gràfiques, en forma d'esquema... No és objecte d'aquest curs presentar-les totes. Tot i així, veiem una gran utilitat per presentar els treballs o activitats fetes pels alumnes aprofitant, així, les possibilitats multimèdia del programa.

L'Impress simula una presentació de diapositives clàssica mitjançant l'ordinador. Cal construir cada una de les dispositives amb els elements que més us agradin. El programa incorpora elements per interaccionar amb l'alumne/a i permet que aquest els manipuli.

   
Desenvolupament de la pràctica

En aquesta pràctica, s'aprofitarà la celebració d'una festa, el Carnestoltes, per fer-ne una presentació. Aquesta festivitat acostuma a generar un bon recull d'elements gràfics (fotos, dibuixos, etc.), tots ells molt adients per ser mostrats en un Impress. També es treballen cançons i danses. En la pràctica, aprendreu a afegir un fitxer musical per acompanyar les diferents diapositives de la presentació, i a afegir elements d'interactivitat perquè els alumnes puguin controlar la presentació de forma manual: avançant, retrocedint i fent que soni la música quan ells vulguin.

En aquesta pràctica, utilitzareu:

  • El programa Impress
  • El programa GIMP
  • Fitxers d'imatges i sons que es proporcionen a la mateixa pràctica
Pràctica Preparar una presentació amb l'Impress
   

Obriu l'Impress. En obrir el programa, se us presenta una finestra on es demana què voleu fer. Com que creareu una presentació nova, marcareu l'opció Presentació buida:

Tot seguit, a la pantalla següent, un assistent ofereix diverses possibilitats de distribució dels elements dins la diapositiva. Caldrà triar <original>, que us deixarà tot el marge de llibertat que vulgueu.

A la tercera i última pantalla dóna la possibilitat de triar els efectes de transició i el tipus de presentació. En aquest cas deixeu les opcions que venen predefinides. Més endevant si és necessari ja les canviareu. En últim lloc fareu clic al botó Crea.


A la primera diapositiva hi posareu el títol. Podeu utilitzar les possibilitats que us ofereix la titulació de la Galeria Fontwork que obrireu fent clic a la icona de la barra que hi ha a la part inferior de la finestra del programa.

Si no veieu la barra d'eines Dibuix al peu de la pantalla (necessària per obrir el Fontwork), feu-la visible des del menú Visualitza | Barra d'eines | Dibuix:

Escolliu un tipus de lletra i una mida gran (podeu estirar des dels punts de les cantonades per fer-la més gran o més petita). Escriviu: CARNESTOLTES.

Un cop triat el model i mentre estigui seleccionat, podreu ampliar-lo, canviar els colors, posar-hi ombres. Aquestes possiblitats les ofereix la barra d'eines que trobareu a la part superior.

A més a més, podeu animar-lo, és a dir, triar la manera com voleu que entri o aparegui dins la diapositiva.

Això ho podreu fer des del menú Presentació de diapositives | Animació personalitzada...

A dreta de la pantalla s'obrirà el menú de configuració de l'animació. la pantalla de configuració de l'animació, cal fer tres passos: 

1- Modifica l'efecte: fem clic al botó Afegeix i triem l'animació que més ens agradi
2- Efecte Apareix: triem en el moment que volem que es faci l'animació: en fer clic, Amb l'anterior o Després de l'anterior. Per triar el moviment que voleu, caldrà que feu algunes proves.
3- Reprodueix: per provar-ho.

Fent doble clic al botó se'ns obriran més opcions, podrem posar so a l'animació i també el programa ofereix la possibilitat d'animar-lo amb un clic del ratolí o automàticament marcant un interval de segons. 
Cal decidir quina fórmula s'adapta millor al que es pretén a cada presentació. Per a aquesta pràctica, seleccioneu Cronometratge | 1,0 segons...

A l'hora de triar l'efecte d'animació, hi ha la possibilitat, com hem dit anteriorment, d'associar un so al moviment. Hi ha sons que vénen amb el programa per defecte, però se'n poden cercar d'altres en directoris externs.

Escolliu un so que acompanyi l'animació del títol.

   

Si a la diapositiva voleu posar més elements, es pot seleccionar una animació i un so diferent per a cada una d'elles seleccionant aquests efectes prèviament.

 

Inseriu, ara, la diapositiva següent. Es fa des del menú Insereix | Diapositiva, o bé Insereix | Duplica la diapositiva.
Si l'estructura d'una diapositiva ha de ser similar a la següent, val la pena duplicar i anar substituint element per element tallant (Control + X) i enganxant (Control + V).

Per inserir una imatge o fotografia, ho fareu des del menú Insereix | Imatge | Des d'un fitxer.

Heu de tenir a punt totes les imatges que vulgueu fer servir. Per poder fer aquesta pràctica, utilitzeu aquesta carnestoltes.gif.

Les imatges no hauran de ser més grans de 640 píxels d'amplada per uns 480 d'alçada aproximadament, per poder veure-les amb suficient detall i que ocupin l'espai just per permetre inserir altres elements a la diapositiva, com l'altaveu per activar la música o els botons de desplaçament, i permetre que es pugui veure un fons de color. La següent part de la pràctica servirà per comprovar que les imatges tenen la mida i el format adient.

Abans de continuar, deseu la presentació amb el nom m4carnestoltes.odp dins la carpeta D114\treballs\modul4\_practiques4.

   
Pràctica

Tractament de les imatges amb el GIMP

   
 

Obriu el GIMP. Obriu la imatge carnestoltes.gif que teniu en aquesta mateixa pràctica i que trobareu a la carpeta fitxers\modul4. Comproveu quina és la mida, des del menú Visualitza | Finestra d'informació. També la podeu veure a la part superior de la finestra d'imatge.

En aquest cas, la imatge és massa gran i caldrà reduir-la. Abans de fer-ho, caldrà donar a la paleta de colors d'aquesta imatge el màxim nombre de colors possibles. Això permetrà reduir-ne la mida posteriorment sense gaire pèrdua de qualitat.

Per augmentar la profunditat de color, accediu al menú Imatge | Mode i seleccioneu l'opció RGB.

Aparentment, no ha passat res, però la disponibilitat de colors d'aquesta imatge ha augmentat, i amb ella, la possibilitat de manipular-la sense una excessiva pèrdua de qualitat.

Tal com vau fer al mòdul 3, pràctica 3 (m3: p3), reduïu-ne la mida des del menú Imatge | Escala la imatge... i modifiqueu, únicament, la mida, Mida de la imatge | Amplada, posant 640. No cal que toqueu la mida Alçada, ja que es modificarà automàticament en proporció, sempre que la cadena estigui enllaçada, tal com es mostra en aquesta imatge:

Deseu la imatge amb un nom diferent.

   
Pràctica Inserir diapositives noves, música, botons d'acció i fons de pàgina
   
 

Torneu novament a l'Impress, a la finestra inicial. Escolliu ara l'opció Obre una presentació existent i obriu m4carnestoltes.odp

Situeu-vos a la segona diapositiva desplaçant-vos mitjançant la barra de desplaçament, o bé des del menú Visualitza | Classificador de diapositives, i feu doble clic a la diapositiva que estàveu fent: la 2.

Inseriu la imatge modificada (menú Insereix | Imatge | Des d'un arxiu).

Arrossegueu-la amb el ratolí fins al lloc de la diapositiva que us agradi més. També podeu aplicar un efecte de desplaçament i un so, com heu fet amb el títol de la diapositiva número 1.

Ara inserireu una melodia a aquesta diapositiva. Feu clic al menú Insereix | Pel·lícules i so i seleccioneu un fitxer de so. L'Impress permet inserir fitxers de formats diversos (MID, WAV, RMI, AVI, MPEG-MP3...), però els tracta de forma diferent. Uns, els WAV, els incrusta dins la presentació i formen part d'un únic fitxer (el que crea l'Impress). Els altres els vincula, però els deixa fora, i caldrà treballar amb dos fitxers: el de l'Impress i el del so per separat.

Per tant, es recomana treballar sempre amb fitxers WAV que no siguin gaire grans. Per a aquesta pràctica, utilitzareu el fitxer WAV corresponent a la melodia de la cançó del Tio Fresco (tiufresc.wav), que és la cançó escrita a la imatge que acabeu d'inserir.

Veureu que, al mig de la imatge, ha aparegut la icona d'un altaveu

.

Es pot fer més gran redimensionant-lo, tot estirant els quadradets que l'emmarquen. Arrossegueu-lo fins a deixar-lo fora de la imatge. Si feu doble clic, escoltareu la melodia.

Fins ara, heu treballat sobre diapositives amb fons blanc. Aquest fons es pot personalitzar amb colors i textura diferents, fins i tot amb imatges. El més habitual és posar un color, que pot ser diferent per a cada diapositiva, però, en aquesta pràctica, posareu una imatge.

Per fer-ho, situeu-vos a la primera diapositiva, accediu al menú Format | Àrea i selecciona la pestanya Mapes de bits, feu clic sobre el botó importa i cerqueu la imatge. Utilitzeu aquesta: carnestolt.gif.

Feu D'acord. Ara aquesta imatge ja es troba importada per poder-la fer servir.

Aneu a Format | Pàgina i feu clic a la pestanya Fons. Desplegueu les opcions i trieu Mapa de bits i accepteu.

Desplaceu-vos fins al final de la llista de fons predeterminats i trobareu la imatge importada anteriorment, seleccioneu-la, desmarqueu la casella mosaic i accepteu. Us preguntarà si voleu configurar així totes les pàgines, en aquest cas li dieu que sí.

És possible aplicar un fons diferent a cada diapositiva canviant cada cop de diapositiva per inserir el fons corresponent. Amb les altres opcions del desplegable Color, Gradació i Ombreig es poden aconseguir altres fons sorprenents.

Per acabar, poseu unes icones de navegació perquè els nens i les nenes puguin anar passant les diapositives endavant i endarrere.

Situeu-vos a la primera diapositiva, feu clic al menú Eines | Galeria i escolliu el tema Pàgina inicial.

Veureu que hi ha molts botons de diferents estils i colors. Trieu el que més us agradi i arrossegueu-lo a la diapositiva. La mida del botó es pot redimensionar estirant des d'un dels punts verds de les cantonades. El podem fer tan gran com creguem necessari..

Tot seguit, fem clic amb el botó dret a sobre de la fletxa i triem l'opció Interacció.

Se'ns obrirà una finestra amb un desplegable on haurem de decidir quina sera l'acció que esdevindrà quan l'alumne premi la fletxa. Li direm Vés a la pàgina següent i accepteu.

Accediu, ara, a la diapositiva següent i feu el mateix (per estalviar feina, podeu seleccionar i copiar el botó d'una diapositiva a l'altra). Repetiu el procés per inserir també un botó nou per retornar a la diapositiva anterior (Vés a la pàgina anterior ) i situeu-lo al costat de l'esquerra.

Aquest és l'aspecte de la primera diapositiva i de la segona vistes des de la pestanya Classificador de diapositives:

A partir d'aquí, podeu fer doble clic a la diapositiva número 2 i duplicar-la (menú Insereix | Duplica la diapositiva). Elimineu la imatge i la música i poseu-ne de noves. Així, s'aprofita l'estructura i es va creant una presentació amb més diapositives.

Si voleu canviar l'ordre de la presentació, accediu a la vista del clasificador de diapositives i arrossegueu la diapositiva al lloc on la vulgueu posar.

Per veure la presentació, feu-ho des del menú Presentació de diapositives | Presentació de diapositives.

Per aturar-la, premeu la tecla Esc.

En acabar, deseu el fitxer.

   

De la mateixa manera que heu fet en aquesta pràctica, podeu crear un Impress que serveixi de cançoner il·lustrat amb dibuixos dels alumnes. Disposeu d'un bon recull de fitxers de música en format MID al web de la XTEC, a la secció Escola Oberta, Educació musical http://www.xtec.net/recursos/musica/index.htm

També podeu disposar dels recursos lliures de la FONOTECA de la XTEC. Es tracta d'una col·lecció de sorolls, efectes sonors, músiques i d'altres àudios que podeu utilitzar a les vostres presentacions (per fer vocabularis sonors, per exemple) http://phobos.xtec.net/audiovisuals/radio/fonoteca.php

Recordeu que, si treballeu amb fitxers MID, no formaran part del fitxer generat per l'Impress. Haureu de tenir els fitxers MID i els ODP dins la mateixa carpeta i, en cas de traslladar la presentació a un altre ordinador, cal que traslladeu tot el contingut de la carpeta.

Recordeu, també, que sempre que vulgueu manipular una imatge des del GIMP, cal que hi treballeu en mode RGB.

 
Amunt