Enrera
Mòdul 4
Recursos TIC a l'educació infantil
  Pràctica
1
2
3
4
5
5
   
Exercicis
Exercicis
 
La castanyada: modificació d'un JClic 

Ja heu vist que el programa JClic és un entorn obert que permet definir activitats adreçades al vostre grup classe, i personalitzades segons el moment del curs en què us trobeu. 

Tot i que el ventall de creació de tipus d'activitats que ofereix el JClic és àmpli, aquí us centrareu, únicament, en aquelles activitats que fan referència a la tipologia d'activitats de trencaclosques, amb les quals us permetrà treballar activitats d'ordenació d'imatge o text i activitats de tipus memories.

 
Desenvolupament de la pràctica
  Modificació d'activitats amb el programa JClic author.

En aquesta pràctica, utilitzareu:

  • El programa JClic author
  • El projcte d'activitats JClic tardor.jclic.zip, que es proporciona a la mateixa pràctica
  • El JClic (pràctica opcional)
Prąctica Modificació d'activitats amb el JClic author
 

Recupereu l'arxiu tardor.jclic.zip que trobareu a la carpeta C:\D114\fitxers\modul4. Obriu el JClic Author i fer Fitxer | Obre el fitxer i navegueu per les carpetes fins a trobar el projecte. Seleccioneu l'activitat puzzle i aneu a la pestanya Plafó per poder-la editar. Com veieu, l'escenari està dividit en nou peces. Suposeu que, encara que l'activitat la trobeu interessant, té un grau de dificultat considerable en aquest moment per als alumnes del vostre grup classe, i la voleu redefinir fent-la, així, més assequible a les seves possibilitats de resolució.

Fixeu-vos que, a l'apartat Columnes i Files, estan definides 3 x 3.

Penseu que l'activitat l'adreçareu a un nivell molt bàsic i contindrà quatre peces. Definiu, així doncs, 2 columnes i 2 files.

Feu clic sobre la fletxa verda per comprovar el funcionament de l'activitat.
Un cop quedi com voleu aneu a Fitxers | Desa per desar els canvis.

 

Modificació d'una activitat d'ordenació

En aquesta ocasió, es tracta d'una dita treballada a classe i que cal ordenar. Aquesta proposta de treball us pot ser útil per treballar el vocabulari bàsic treballat a l'aula referent a la tardor, ja que podeu treballar ordenant paraules, o bé podeu fer ordenacions més complexes, com poden ser les dites.

Seleccioneu l'activitat dita i aneu a la pestanya Plafó, en aqeusta ocasió us apareixerà el quadre següent:

Fixeu-vos que hi ha una graella amb 1 fila i 4 columnes, cadscuna d'elles amb una paraula de la frase Octubre finit raïm recollit. Ara canviareu la dita per aquesta altra: Per tots sants capes i mocadors grans.

En primer lloc heu de canviar el nombre de columnes perquè càpiguen totes les paraules de la frase. Necessitareu 1 fila i 7 columnes.

Per editar cadascuna de les cel·les feu clic a sobre i s'obrirà una finestra com aquesta:

Esborreu la paraula Octubre i poseu la parula Per. Feu el mateix fins que tinguem tota la dita escrita a les cel·les corresponents.

Feu clic sobre la fletxa verda per comprovar el funcionament de l'activitat.
Un cop quedi com voleu anar a Fitxers | Desa per desar els canvis.

Proveu ara de fer una activitat del mateix tipus, però amb un grau de dificultat més senzill: consisteix a ordenar les lletres d'una paraula. Recordeu que, en aquest cas, haureu d'escriure cada lletra a una cel·la i redefinir el nombre de columnes d'acord amb les lletres que contingui la paraula. En aquest cas: columnes 5, files 1. El resultat ha de ser similar a aquest:

 

Feu clic sobre l'activitat seqüència. Aquesta activitat consisteix en una seqüenciació temporal que conté tres escenes.

Aneu a la pestanya Plafó i observeu que a cadascuna de les caselles hi ha una imatge diferent. Per editar-les només cal entrar a cadascuna de les caselles com heu fet abans.

Torneu a obrir el menú Edició | Editar l'activitat i observeu que, tot i que es tracta d'ordenar unes imatges, l'arxiu de referència és un arxiu de text. Feu clic al botó Editar contingut. Observeu el contingut des de la llibreta del Windows.

L'última activitat del projecte JClic de tardor és una activitat de memòria.

Feu clic a sobre de l'activitat memory:

Observeu que, bàsicament, està definida igual que l'activitat anterior. La diferència radica en la modalitat del trencaclosques, en aquesta ocasió, cal definir-lo com a Joc de Memòria quan creem l'activitat. Observeu que les caselles estan definides com a 2 files i 3 columnes. El programa JClic ja s'ocuparà de duplicar les caselles perquè l'activitat resultant sigui un memory d'aparellar els dibuixos.

Podeu, com a l'activitat anterior, canviar el contingut de les caselles simplement entrant a cadascuna de les cel·les.

   
  Visualitzacó de l'activitat amb el JClic
 

El programa principal de JClic permet veure i executar les activitats des del disc dur (o des de la xarxa del centre) sense necessitat d'estar connectats a Internet.

Utilitza un format homogeni per presentar les activitats on es diferencien diverses zones:

La finestra principal agrupa tots els elements. Pot tenir diferents colors, textures o imatges de fons.

La finestra de joc és la zona on es desenvolupa l'activitat. Mostra els continguts dels plafons. Pot contenir un o dos plafons segons el tipus d'activitat i aquests poden estar situats en qualsevol lloc de la finestra principal.

La caixa de missatges acostuma a aparèixer a la part inferior de la pantalla.
Les activitats poden tenir tres tipus de missatges: un missatge inicial, que apareix a l'inici, un missatge final, que es mostra només quan s'ha resolt l'activitat, i un missatge d'error, que pot aparèixer en les activitats que tenen limitats el temps o el nombre d'intents.
Aquests missatges poden contenir text, imatges, so, animacions o una combinació d'aquests recursos.

Els botons permeten accedir a diverses funcions: passar a l'activitat anterior o a la següent, tornar a fer l'activitat, demanar ajuda per solucionar l'activitat, accedir a informació addicional o veure els informes d'usuari.
Els botons poden tenir diferent aspecte i estar situats en un lloc diferent en funció de la pell que estigui utilitzant el JClic.

Els comptadors indiquen el nombre d' encerts, intents i temps. Apareixen sempre a la dreta de la caixa de missatges.

La barra d'estat, a la part inferior, ens informa si l'activitat està activa o s'està carregant. A la seva dreta una icona ens informa també sobre si el so de l'activitat està activat o no. Fent clic en aquesta icona podem activar o desactivar temporalment el so.

La pell és el marc amb que es visualitzen les activitats. Hi ha diferents pells per triar, que es diferencien en el disseny, el color i l'aspecte i situació dels botons i comptadors. La pell del JClic pot ser definida per l'usuari, però si l'activitat en porta una definida es mantindrà aquesta.

La barra de menús, sempre a la part superior de la finestra principal (com en totes les aplicacions Windows), permet accedir a les diferents funcions per utilitzar les activitats i per configurar el programa.

   
Pràctica Obrir l'activitat tardor.jclic.zip amb el JClic (pràctica opcional)
 

Per obrir el programa JClic player anirem a la web de la zonaClic i farem clic a sobre del botó JClic.

A continuació se'ns obrirà una finestra que hem d'acceptar perquè s'obri el programa.

Un cop teniu el JClic obert aneu a Fitxers | Obrir el fitxer i navegueu fins a trobar l'activitat tardor.jclic.zip i ja podeu resoldre les activitats.

 
Amunt