Enrera
Mòdul 5
Recursos TIC a l'educació infantil
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
Exercicis
Exercicis
 
Jornada de portes obertes: presentació automatitzada

Al mòdul anterior, a la pràctica 3, heu vist com l'Impress ha servit per fer una presentació de dibuixos fets pels alumnes als quals heu associat una melodia. La presentació s'havia configurat perquè funcionés de forma interactiva permetent als alumnes controlar la visió de cada diapositiva avançant o retrocedint, així com poder escoltar la música de forma voluntària.

Però també és possible fer que la presentació s'executi de forma automatitzada, sense que calgui fer cap control manual, fins i tot que, en acabar, torni a començar la presentació en un bucle sense fi.

Aquest tipus de presentacions poden ser útils per a esdeveniments com el que proposa aquesta pràctica: una jornada de portes obertes o una reunió de pares on es mostren activitats dutes a terme pels alumnes, en una presentació que funciona sola. Podeu afegir una música de fons que acompanyi tota la presentació o una gravació feta amb les veus dels alumnes.

   
Desenvolupament de la pràctica
 

Consistirà en la creació d'una presentació que contingui imatges, text, un fitxer d'àudio i que estigui configurada perquè funcioni de forma automàtica.

En aquesta pràctica, utilitzareu:
  • El programa Impress
  • Imatges i sons proporcionats a la mateixa pràctica
Pràctica
Modificar una presentació amb l'Impress
   
 

Se us recomana que, abans de començar, feu un repàs al contingut de la
pràctica 3 del mòdul 4. Aquesta pràctica aprofita aspectes treballats anteriorment.

Obriu l'Impress. Recupereu la presentació que vau fer en aquella pràctica (m4carnestoltes.odp). Per si no la vau desar, podeu fer servir aquesta presentació power.odp.

Abans que res, canvieu-li el nom (Fitxer | Anomena i desa...) i deseu-la com a m5presenta.odp dins la carpeta D114\treballs\modul5\_practiques5.

Situeu-vos a la primera diapositiva, seleccioneu el títol Carnestoltes, suprimiu-lo i inseriu un Fontwork nou on posi:

Jornada de portes obertes
Classe dels dofins

Escolliu el tipus, font i mida de lletra que més us agradi.

Canvieu el fons de totes les diapositives. Accediu al menú Format | Pàgina , feu clic sobre la pestanya fons i trieu l'opció gradació. Veureu que hi ha molts gradients, trieu-ne el que més us agradi.

Un cop hem acceptat, s'obrirà una finestra que ens pregunta si volem que la configuració s'apliqui a totes les pàgines. En aquest cas li direm que sí.

Si voleu, podeu inserir una imatge des d'un arxiu per decorar més aquesta primera diapositiva, per exemple, dosdofins.jpg. I també, podeu aplicar efectes d'animació i de so a cada element de la diapositiva. Repasseu el que es va explicar a la pràctica 3 del mòdul 4.

Aquest pot ser més o menys l'aspecte d'aquesta primera diapositiva:

Situeu-vos, ara, a la segona dispositiva. Veureu que té el mateix fons que la primera, ja que l'heu aplicat a totes de forma idèntica.

Seleccioneu i suprimiu els botons d'acció (retrocedir i avançar) i suprimiu, també, la icona de l'altaveu.

Seleccioneu la imatge i suprimiu-la. Inseriu la foto d'alguna activitat que feu amb els vostres alumnes. Aquí en teniu tres de trobades a Internet: classe.jpg, ordinadors.jpg i teatre.jpg. Recordeu que heu de comprovar i ajustar, si cal, la mida, tal com heu fet a la pràctica 3 del mòdul 4.

Escriviu un text explicatiu per a cada foto. Per inserir el text a l'Impress, caldrà obrir un quadre de text, a la barra de dibux es troba a la part inferior seleccioneu la icona Text . El quadre de text l'heu de dibuixar amb el ratolí sobre la diapositiva donant-li forma de rectangle. Es pot escollir el tipus, la mida i el color de la lletra des del menú Format | Caràcter.

Cada element de la diapositiva (imatge, text) és un element independent que pot ser seleccionat, desplaçat, modificat, se li pot aplicar un efecte, etc. Feu diferents proves fins a trobar la disposició que més us agradi per a cada diapositiva.

Inseriu tantes diapositives com vulgueu. En aquesta pràctica, serà suficient amb tres diapositives.

Per fer que la presentació funcioni sola, caldrà configurar tres aspectes:

  1. El tipus de transició entre diapositiva i diapositiva.
  2. El temps d'espera de presentació de cada diapositiva.
  3. Les repeticions de la presentació (per exemple, fent que, quan acabi, torni a començar).

Caldrà, també, inserir una música que soni durant tota la presentació.

   
Pràctica
Transició de les diapositives i temps d'espera
 

Quan estiguin preparades totes les diapositives, caldrà establir com serà el pas d'una diapositiva a l'altra. Es fa des de la barra que trobem a la dreta de la pantalla. Anem a l'apartat Transició de diapositiva.

La pantalla de configuració ofereix diverses opcions per triar: si el pas ha de ser manual o automàtic, el tipus de transició, i si voleu aplicar aquests efectes a totes o a una sola de les diapositives.
Normalment, el primer cop que es fa s'aplica a totes les diapositives i, posteriorment, es fan correccions puntuals.

Per a aquesta pràctica, escolliu:

  • Aplica a les... : Transició aleatòria (Mitjà)
  • Modifica la transició: Velocitat: Mitjà i So: sense so (ja que posareu una única música a tota la presentació)
  • Avança la diapositiva : Automàticament després de 7 segons

I premeu el botó Aplica a totes les diapositives , ja que aplicareu aquesta configuració a tota la presentació.

Per a les correccions puntuals, seleccioneu la diapositiva que voleu modificar i feu els canvis que creieu convenients. Feu la prova fent clic a la diapositiva número 2. Quan estigui seleccionada, modifiqueu el temps (poseu 3 segons).

   
Pràctica
Repeticions de la presentació
 

Per aconseguir que la presentació no s'aturi quan arribi al final i torni a començar de nou, cal configurar-ho des del menú Presentació de diapositives | Paràmetres de presentació de diapositives... i configurar les opcions segons es destaquen en aquesta imatge:

   
Pràctica Posar música a l'Impress
 

Per posar música o veu a la presentació, caldrà inserir  l'arxiu que s'haurà de reproduir. En aquest cas serà un arxiu WAV.

Situeu-vos a la primera diapositiva.

Feu clic al menú Insereix | Pel·lícules i so i seleccioneu el fitxer WAV que tingueu preparat (pot ser una cançó o una gravació feta amb els alumnes). Podeu utilitzar sisasol.wav (97 Kb).

   
 

Es mostrarà la icona de l'altaveu, però fareu que no es vegi amb un petit truc:

Seleccioneu l'altaveu i, prement el botó dret del ratolí, seleccioneu Posició i mida. A l'apartat mida, seleccioneu la mida mínima 0,01 tant per l'alçada com per l'amplada. D'aquesta manera el so es reproduirà però no apareixerà l'altaveu.

 

 

Comproveu el funcionament de la presentació fen clic al botó F5 o bé anant al menú Presentació de diapositives | Presentació de diapositives.

Deseu el fitxer com a m5presenta.odp dins la carpeta D114\treballs\modul5\_practiques5.

   
Atenció !

A l'hora de desar la presentació, caldrà triar el directori on es desa i el format.
El programa, per defecte, desa les presentacions en format *.odp (Presentació). 

En aquest cas, és millor exportar-les en format *.swf (Macromedia Flash).

On és la diferència?

Amb el format estàndard (format *.odp (Presentació)), no és possible veure la presentació sense obrir el programa Impress. Per exemple, en fer doble clic sobre el fitxer ODP des de l'explorador del Windows o des d'una pàgina HTM, es carrega el programa i cal donar l'ordre d'executar la presentació.

En canvi, amb el format *.swf (Macromedia Flash), quan es fa doble clic a un fitxer SWF, es dispara la presentació sense necessitat d'obrir el programa. 
Aquesta circumstància us permetrà, per exemple, situar una animació en un entorn web i fer que s'executi tot navegant. És el format idoni per enviar una presentació per correu electrònic, o, com en el cas de la pràctica, per fer una presentació automatitzada que s'executi de forma independent del programa Impress.

Per fer-ho cal anar al menú Fitxer | Exporta i seleccionar a l'apartat Format del el que diu Macromedia Flash (SWF).

 

   
 
Amunt