Enrera
Mòdul 6
Recursos TIC a l'educació infantil
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
Exercicis
Exercicis
 
Enregistrament de veu
La majoria de programes que heu vist en els diferents mòduls permeten la incorporació de fitxers d'àudio. Podeu utilitzar enregistraments de so perquè se sentin en aplicacions, com ara el Writer, el JClic, l'Impress i el KidPix. Es pot enregistrar la veu d'un nen/a que explica un conte, un grup d'alumnes cantant una cançó, o bé una música, algun so per treballar la discriminació auditiva, etc.

El Windows incorpora un dispositiu anomenat Enregistrador de so (Grabadora de sonidos, en el Windows castellà), que es pot utilitzar executant-lo independentment dels programes que després incorporaran el so, o bé cridant-lo des del programa mateix.

També és possible enregistrar veu o sons sense disposar de l'ordinador, per exemple quan es vol fer una gravació al pati, durant una excursió o unes colònies, etc. Per a això es poden fer servir els petits aparells reproductors de MP3 o MP4 o d'altres similars. A més de reproduir, la majoria permeten fer enregistraments que després es poden descarregar a l'ordinador per a poder-los manipular o fer servir directament en alguna de les aplicacions esmentades.

En aquesta pràctica, enregistrareu un fitxer de so en format WAV per poder-lo fer servir en alguna aplicació. Enregistrareu la vostra veu. Si podeu enregistrar la veu dels alumnes, molt millor.

   
Desenvolupament de la pràctica
 

Connexió del micròfon a la placa de so de l'ordinador. Enregistrament de veu.

En aquesta pràctica, necessitareu:

  • Els recursos propis del Windows
  • Un micròfon
  • Un aparell de MP3 o MP4 (pràctica opcional)
   
Pràctica
Connexió del micròfon a la placa de so de l'ordinador
 

Observeu la part de darrere de l'ordinador. Mireu la part inferior. Per localitzar la placa de so, comproveu que és l'única amb forats rodons lliures (si només teniu una placa de so com a dispositiu multimèdia, que és el més habitual).
Tot i la diferent varietat de targetes de so que hi ha al mercat, observeu, sigui amb símbols o lletres, les indicacions següents al costat dels forats (que poden ser negres o de colors, en les targetes més actuals):

  • Line In: línia d'entrada. Aquí es pot connectar un casset, un minidisc o qualsevol font de so externa.
  • Mic: lloc on connectareu el micròfon per fer pràctiques posteriors.
  • Line Out: línia de sortida on es connecten els altaveus o auriculars.
  • Midi/Game: per connectar la palanca de control (joystick) per als jocs i altres dispositius musicals MIDI (un teclat, etc.).

Connecteu el micròfon a la sortida Mic.

Comproveu que el micròfon està activat i que no hi ha cap altre dispositiu de gravació preparat per funcionar, la qual cosa faria que la gravació des del micròfon no funcionés. Feu el següent:

Feu doble clic sobre la icona de l'altaveu que està al costat del rellotge (a la barra inferior del Windows i a la dreta):

A la finestra de controls que s'obre (Play control), feu clic al menú Opciones | Propiedades.

Feu clic a la casella Grabación i comproveu que està activada la casella Microphone. Accepteu.

Comproveu, ara, que està activada la columna de controls del micròfon i no una altra.

Ara tot està a punt per gravar.
   
Pràctica
Enregistrament de veu
 

Si el micròfon té interruptor, assegureu-vos que està en posició Off (apagat) mentre feu les preparacions per a l'enregistrament.

El millor que podeu fer és escriure abans el text que voleu enregistrar. Si heu d'enregistrar la veu d'un nen/a que encara no llegeix, feu-li memoritzar el que ha de dir o digueu-li-ho a cau d'orella. Que no sigui un text gaire llarg, ja que els fitxers de so acostumen a ser molt grans.

Obriu l'enregistrador de so. Feu clic al botó | Programas | Accesorios | Entretenimiento | Grabadora de sonidos.

S'obrirà l'enregistrador:

Prepareu el micròfon (l'interruptor, si en té, en posició On) i feu clic al botó .

Enregistreu el que teniu preparat. Veureu que la línia verda de l'enregistrador s'altera mentre es fa la gravació. És la representació gràfica de l'ona sonora. En acabar, atureu-la amb .

Escolteu el resultat amb el botó

Si voleu repetir l'enregistrament, rebobineu-lo per situar el cursor a l'inici.

És normal que quedin unes cues en blanc al començament i al final dels enregistraments. Com que els fitxers de so ocupen molt d'espai en el disc, és convenient netejar aquests silencis.

Rebobineu l'enregistrament i toqueu la barra de desplaçament horitzontal fins que visualitzeu algun senyal a la pantalla de representació gràfica de l'ona. En aquesta posició, activeu el menú Edita | Suprimeix abans de la posició actual.

Repetiu el procés amb el silenci final situant-vos en el lloc adient i fent servir l'opció Edita | Suprimeix després de la posició actual.

Tanqueu la finestra de l'enregistrador de so. Deseu el document amb el nom m6veu.wav dins la carpeta D114\treball\modul6\_practiques6.

   
Atenció !

Per inserir un so dins un document del Writer prèviament enregistrat amb l'Enregistrador de so heu d'anar al menú Insereix | Objecte | So i cerqueu-lo. Apareixerà una lína de reproducció amb el so que heu seleccionat.

Una altra manera de fer-ho és anar al menú Insereix | Pel·lícules i so, cerqueu l'arxiu d'àudio i accepteu. Fent això apareixerà la icona d'un altaveu dins del document Writer.

   
Pràctica
Enregistrament de veu mitjançant un aparell de MP3 (pràctica opcional)
 

Com es deia a la introducció d'aquesta pràctica, és possible enregistrar veu o sons sense disposar de l'ordinador, per exemple quan es vol fer una gravació al pati, durant una excursió o unes colònies, etc.

Per a això es poden fer servir els petits aparells reproductors de MP3 o MP4 o d'altres similars, utilitzant la seva funció d'enregistrament.

La diferència entre l’MP3 i l’MP4 consisteix en què l’MP4 també permet veure imatges i vídeo, per això la pantalla d’aquests aparells acostuma a ser més gran i en color. Però tenen el mateix funcionament pel que fa a l'enregistrament i reproducció de so.

Poden funcionar amb piles o amb una bateria interna. Acostumen a disposar de múltiples funcions: reproductor de MP3 i WMA, reproductor de vídeo AMV, enregistrament de veu, escoltar enregistraments, ràdio FM, visualitzador de fotos JPG, lectura de textos e-book...

A més de reproduir, la majoria permeten fer enregistraments que després es poden descarregar a l'ordinador per a poder-los manipular o fer servir directament en alguna de les aplicacions habituals: Impress, Writer, KidPix... Normalment enregistren en format WAV.

Si opteu per adquirir un d'aquests aparells, convé que els compreu de mida grossa per tal que els nens i les nenes els puguin manipular amb comoditat. Darrerament els MP3 semblen aparells de miniatura, molt estètics, però de difícil utilització pels petits.

Proveu de fer una gravació i passeu-la a l'ordinador amb el cable de connexió USB.

 

Existeixen altre tipus d'aparells enregistradors de veu, com els datàfons o dictàfons, similars als que utilitzen els periodistes quan fan entrevistes. La seva mida és més gran (una mica més que un telèfon mòbil) i el seu funcionamet és fins i tot més senzill que el dels aparells de MP3, per un preu similar. Les gravacions es poden passar a l'ordinador. Val la pena tenir-los en compte com a alternativa.

 
Amunt