Enrera
Mòdul 5
Les TIC aplicades a les necessitats educatives especials
  Pràctica
   
Exercicis
Exercicis
 
 
  FÀCIL
   
  L'objectiu d'aquesta pràctica és fer la instal·lació del programa FACIL i veure'n les seves característiques.
   
  Contingut de la pràctica:
   
 
 
   
 
  L'APLICACIÓ FÀCIL
   
  El FACIL (Factoria d'Activitats Combinades d'Informàtica i Logopèdia) és una aplicació per facilitar les tasques de crear i personalitzar activitats amb l’ordinador . És un programa de generació d’activitats educatives a partir d'un lèxic i uns models d'exercicis, representa un estalvi de temps i significa un compromís entre els costos del desenvolupament de programes a mida i l’ús, en ocasions ineficaç, de programes tancats no personalitzats.
   
  FACIL genera els següents tipus d'activitats:
   
 
  • Jocs de llengua

En aquest mòdul, FACIL crea taulers, fitxes, daus i altres materials que es poden imprimir i retallar per convertir-los en jocs de taula.

Utilitzen aquests jocs per desenvolupar la comunicació oral o per sistematitzar i automatitzar de manera lúdica els coneixements adquirits.

Tècnicament es pot treballar amb dues modalitats :

    • Crear informes de la base de dades que s'imprimeixen directament i ocupen menys espai perquè no es guarden en format gràfic.
    • Exportar arxius del Word que es poden emmagatzemar per utilitzar-los posteriorment en ordinadors que no tinguin el programa instal·lat.

Aquesta opció requereix utilitzar les macros del Word, que cal activar quan ho demani el programa.

   
 
  • Activitats de lectoescriptura

Exercicis en paper en els quals l'alumnat ha d'escriure, copiar, enganxar, etc. Es tracta d'activitats que habitualment fan els i les alumnes, però que ara es poden preparar a mida.

El seu funcionament és semblant als Jocs de Llengua però amb propostes i finalitats diferents: identificar (sons, lletres, síl·labes, paraules), repassar (lletres, síl·labes, paraules), confegir paraules (dictats muts, armari codificat...), jocs (cartronets petits de lectura, daus, dòminos, cartes, memory...), etc.

   
 
  • Paquets Clic
 

De les moltes activitats interessants del Clic que es poden descarregar de la xarxa s'han seleccionat alguns exercicis com a model perquè es puguin personalitzar amb nous continguts.

FACIL, seguint l'estructura del paquet original, crea una carpeta on col·loca els arxius amb els nous exercicis i els fitxers necessaris de text, veu o imatge.

El resultat és un paquet d'activitats Clic (lèxic, discriminació auditiva...), generat automàticament, que es pot copiar i instal·lar en qualsevol ordinador, que els alumnes poden resoldre amb normalitat i que es pot editar dins de l'entorn d'autor del Clic per fer les correccions que calguin.

Funcionen automàticament quan el Clic 3.0 està instal·lat a l'ordinador.

   
 
  • Exercicis Exler

Exler és un programa desenvolupat per l'Escola de Patologia del Llenguatge de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona per a la rehabilitació de l'afàsia, que treballa la comprensió auditiva, la lectura, el dictat i autodictat a partir d'imatges.

(http://www.xtec.net/cgi/programari_educatiu?REG=exler).

FACIL crea una carpeta en què, a partir de les paraules seleccionades, construeix col·leccions d'exercicis o pàgines i adjunta els arxius d'imatges i sons necessaris.

   
 
  • Exercicis TocaToca

El TocaToca és un programa de causa-efecte pensat per educar i agilitzar el control voluntari de la resposta

En aquest entorn s'han seleccionat activitats de discriminació auditiva i lectura perquè el/la logopeda els personalitzi amb els continguts que cregui oportuns.

FACIL crea una carpeta amb els nous exercicis personalitzats i incorpora els recursos gràfics i auditius precisos.

Funcionen automàticament quan el TocaToca és instal·lat a l'ordinador.

   
 
  • Presentacions Power Point

Crea una presentació on insereix automàticament les imatges, text i so seleccionats.

   
 
  • Altres

FACIL està obert a d'altres programes:

    • SEA és un programa desenvolupat per Francisco Alcantud i el seu equip de la Unitat d'Investigació Accés de la Universitat de València. Vegeu-ne l’adreça: http://acceso.uv.es/sea/.

 

 
Instal·lació del FACIL
   
 

Aneu a la pàgina http://www.xtec.net/dnee/facil/ on trobareu el fitxer facil.zip corresponent a la instal·lació  i la darrera actualització. Si el fitxer d’actualització té una data posterior al fitxer d’instal·lació, caldrà descarregar els dos fitxers i fer-ne les dues instal·lacions:

  1. Descompacteu el programa en una carpeta per a la instal·lació. Dins d'aquesta carpeta tindreu el programa instal_facil.exe i la carpeta FACIL amb el dibuixos, els sons i altres fitxers auxiliars. Aquesta carpeta, si feu la instal·lació automàtica, es podrà esborrar posteriorment o copiar en un CD-ROM per instal·lar en d'altres equips.
   
 
  1. Feu un doble clic en el fitxer instal_facil.exe per iniciar la instal·lació. Podeu fer la instal·lació per defecte o de manera personalitzada. Recomanem realitzar la instal·lació Per defecte, que és una instal·lació automàtica. En aquest cas, tots els fitxers quedaran copiats a la carpeta C:\PRG_EDUC\FACIL.
   
 
  1. Si el fitxer d’actualització té una data posterior al fitxer d’instal·lació, caldrà descarregar-lo (actualitzacio.exe) i instal·lar-lo.
   
   
 

Per utilitzar el programa cal:

  • Microsoft Office 97 o posterior (Word, PowerPoint).
  • Disposar de 200 Mb lliures en el disc, temporalment, per fer la instal·lació, i 90 Mb per utilitzar el programa
  • Tenir instal·lat el Clic 3.0, el TocaToca i altres programes per realitzar els exercicis.
 
  Estructura del programa FACIL
   
 

FACIL està estructurat en mòduls:

  • Una base de dades del programa que incorpora recursos i informacions per desenvolupar els exercicis (paraules, imatges, sons...).
  • Una base de dades de l'usuari, on aquest registra paraules noves amb els recursos associats.
  • Uns models d'exercicis que es personalitzen amb continguts diversos.
  • Un mòdul de programació que permet seleccionar les dades i construeix els nous exercicis.
   
  La base de dades amb els recursos
   
  FACIL disposa d'una biblioteca de recursos de lliure distribució per al sistema educatiu de Catalunya, que serveix de base per confeccionar els materials. Aquesta biblioteca està formada per una selecció de paraules o frases representades en tres modes:
    • El textual: llistes de paraules amb descriptors per ajudar a localitzar-les.
    • El gràfic: imatges emmagatzemades com a arxius gràfics en format BMP, GIF o JPG.
    • L'auditiu: en arxius de so en format WAV.

Les informacions estan sistematitzades en una base de dades Access que s'instal·la a l'ordinador. Inclou formularis i visors per al manteniment i per a la incorporació de noves paraules.

En aquest moment, la biblioteca inclou més de 1.000 unitats d'informació i es pot actualitzar automàticament per Internet. Aquesta base de dades principal es pot editar i està enllaçada amb altres bases de dades que contenen informacions complementàries: síl·labes, nombre de síl·labes, transcripció fonètica...

   
  El mòdul d'exercicis
   
 

FACIL crea nous exercicis basant-se en uns models que personalitza a partir d'unes llistes de paraules i dels recursos de la seva biblioteca.

Aquests mòduls de creació d'exercicis també estan desenvolupats en Access i es poden editar, ampliar i actualitzar automàticament per Internet. El codi també és obert, però la creació de nous mòduls d'exercicis resulta una mica més complicat ja que cal programar amb el VBA a l'entorn de l'Office.

En aquesta versió s’incorporen models d’activitat per als següents programes:

·       Microsoft Word (activitats en paper), Clic, TocaToca, Exler, Power Point, SEA.

FACIL és un programa obert a introduir nous models d’exercicis o plantilles dels programes amb què el FACIL ja es vincula, o futures relacions amb d’altres programes.

 
Característiques del programa
   
  Per poder generar activitats, cal preparar la llista de paraules a treballar. El FACIL conté una base de dades (imatge, so, síl·labes, descriptors...) de més de 1.000 entrades, que es poden buscar seguint diferents criteris: camps semàntics, nombre de lletres, nombre de síl·labes, síl·laba inicial, síl·laba final... Això facilita molt la feina a l’hora de seleccionar el vocabulari. A més a més, permet incloure nou vocabulari.
   
 
  Obrir el programa
   
 
  • Aneu a Inici | Programes | Aplicacions PIE | FACIL | FACIL. S’engega la base de dades facil.mdb.
 
   
 
  • En aquesta primera pantalla premeu sobre el botó Continuar.
  • Tot seguit entreu a la pàgina inicial del FACIL.
 
   
 

En aquesta pràctica veurem les possibilitats que té el FACIL per preparar una llista de paraules i a partir d'aquesta generar automàticament diferents activitats.

El treball consisteix en:

  1. Preparar un llistat de paraules.
  2. Seleccionar una de les activitats disponibles.
 
  Preparació d'una llista de paraules
   
 

Per preparar una llista de paraules cal seleccionar un dels dos botons següents:

    • Joc nou: esborra les paraules del joc i porta a la pantalla Selecció de paraules pels jocs, on es poden escollir els criteris de selecció i les paraules.
    • Paraules del Joc: porta a la pantalla Selecció de paraules pels jocs sense esborrar les paraules seleccionades.

     

  • Creeu una activitat nova: Joc Nou. Possiblement aparegui una finestra advertint que s’esborraran les paraules que hi havia abans. Contesteu que sí, d'aquesta manera tindreu el llistat buit.
 
   
 
  • Surt la finestra de Selecció de paraules pels jocs. És la finestra des de la qual sempre escollirem les paraules (amb imatges i sons) que sortiran a les activitats.
 
   
 
  • Elements de la finestra Selecció de paraules pels jocs:
    • Biblioteques.
 
 
      • Biblioteca d'imatges, dóna opció a utilitzar "Totes" les biblioteques incorporades al FACIL o escollir-ne només una.
      • Biblioteca se sons, també permet utilitzar totes les biblioteques de sons o escollir-ne alguna.
      • Informació textual del joc, per decidir quin aspecte sobre les paraules volem que es treballin als exercicis.
    A la pràctica que ara realitzarem podeu deixar aquests apartats tal i com apareixen a la pantalla.
 
    • Seleccionar informació.
 
  És l'apartat més important de cara a seleccionar paraules. Des d'aquí podem triar el tipus d'informació que utilitzarem per seleccionar les paraules (nombre se síl·labes, nombre de lletres, categoria semàntica...). Segons quina escollim s'activarà el desplegable inferior ( amb valors relacionats al tipus d'informació escollida) o el camp de text per filtrar (on introduirem criteris de cerca de forma manual).
 
      • Si escollim, per exemple, Categories semàntiques al desplegable de la Selecció d'informació, ens sortirà el llistat de les categories en el desplegable inferior.
 
Categories semàntiques
Llistat de les categories
   
 
      • Si n'escollim d'altres observarem com el despleglable inferior també canvia:
 
Síl·laba inicial
Nombre de lletres
Síl·labes
   
 
      • En el cas de les Síl·labes, s'activa el camp de filtratge. Cal utilitzar els comodins: ? (equival a lletra o caràcter), * (equival a un nombre indeterminat de lletres).
 
 
      • Quan es marca Afegir totes les paraules seleccionades, s'afegiran al llistat de paraules totes les noves cerques.
      • L'opció Incrementar paraules, fa referència a quan treballem amb el filtratge de paraules, si està activada, incrementa el llistat de paraules amb les paraules trobades a la base de dades que compleixin els criteris elegits en el filtratge.
      • L'opció Filtrar paraules, és l'alternativa a l'anterior (Incrementar paraules). En aquest cas fa un filtratge a la llista de paraules que ja tenim,per tant la redueix a aquelles paraules que compleixin els criteris elegits (es pot donar el cas que no n'hi hagi cap i la llista quedi buida).
   
 
    • Llistat de paraules
 
      • Les paraules que hem seleccionat als camps anteriors surten a la finestra Llista del joc. A més trobem el fitxer de so i el fitxer d'imatge associats a la paraula (poden ser més d'un, amb l'opció d'escollir quin més ens agradi).
      • Podem modificar la llista amb els botons Esborrar Llista (esborra totes les paraules) i Esborrar Paraula (només elimina la paraula seleccionada).

 

   
 
 
      • Amb el botó de sortir, validem les paraules que hem seleccionat per, tot seguit, integrar-les a les diferents activitats.
 
  Selecció de les activitats
   
  Activitats en paper
   
 
   
  Són activitats per treballar sobre paper. És a dir, cal imprimir-les i, si cal, també plastificar-les. Tenen l'avantatge que les podem editar amb el Word, cosa que fa que es puguin modificar amb les eines pròpies del Word.
 
  • Jocs de Llengua.
 
   
 
  • Activitats de Lectoescriptura.
 
   
  Activitats a l'ordinador
   
 
   
 

Amb les paraules seleccionades prepara automàticament unes activitats amb cadascun dels programes. En el moment de crear-les dóna informació d'on desa els fitxers que genera (a quina carpeta els desa).

Si no tenim marcada l'opció Crear nova activitat, cada vegada que genera una activitat ho fa sobre l'anterior, la qual desapareix. Això ho fa a causa del gran espai que ocupen aquestes activitats. Però si volem que sempre les conservi, cal marcar aquesta opció. És recomanable que si interessa una activitat creada la copiem en una carpeta diferent o en un CD.

   
 
Amunt