Generalitat de Catalunya: Departament d'Educació

 
Enrera
Mòdul 3
Disseny i creació de pàgines Web
  Pràctica
Pràtica 1
Pràtica 2
Pràctica 3
Pràtica 4
Pràtica 5
Pràtica 6
Pràtica 7
   
Exercicis
Exercicis

 

Importació i exportació d'imatges i gràfics

L'objectiu d'aquesta pràctica és aprendre a retocar i a exportar imatges i gràfics.

Abans hem comentat que hi ha molts programes de tractament de gràfics. Per aquest curs nosaltres ens referim sempre al Fireworks MX 2004, no obstant qualsevol altra també és vàlid i tots es poden fer servir, però cas que decidiu fer servir un programa de retoc gràfic o tractament d'imatge diferent al Fireworks MX 2004 no rebreu el suport del tutor del curs.

Si voleu utilitzar un editor d'imatges diferent a l'associat al Dreamweaver MX-2004 activeu des del menú Edición l'opció Preferencias , us col·loqueu sobre Tipos de archivos|editores i després Editar con editor externo feu clic al botó Examinar. Col·loqueu el cursor sobre l'extensió de l'arxiu i comproveu el programa que per defecte teniu activat com a editor extern principal. Cas que vulgueu canviar-lo , feu-ho a partir d'examinar al costat d'Editor de código externo. Accepteu.

Seleccionar editor extern

Fireworks com a editor principal

 

Un dels avantatges del paquet Studio MX 2004 és que presenta un paquet integrat d'opcionalitats de manera que l'editor d'imatges per defecte del Dreamweaver MX 2004 és el Fireworks MX 2004.

Obriu el Fireworks MX 2004. Veureu que té les finestres i el quadre d'elements típic de qualsevol programa de dibuix. Però Fireworks és un programa especialment dissenyat per a presentar gràfics a la World Wide Web. Poseu-vos sobre Ventana i activeu, clicant al quadre que les precedeix les opcions Herramientas, Optimizar, Mezclador de colores, Capas i Comportamientos; veureu que se us activen una sèrie de finestres a la pantalla de treball. Manteniu obertes només aquelles que necessiteu i tanqueu la resta.

 
Opcions de la Ventana: Amb les opcions activades
 
Activeu les opcions que preciseu per a preparar les imatges
 

Per poder treballar cal tenir un document obert, ho podeu fer activant el fol·li en blanc o com hem fet a la pràctica 1 a partir del menú Archivo | Nuevo. La primera cosa que fa es demanar-vos la mida del document i el tipus de color de fons amb el que voleu treballar.

Opteu per les mides que vulgueu. No obstant, recordeu que les mides d'una imatge no es aconsellable que superin un terç de la pantalla en píxels.

Observeu que a la barra d'eines principal , al menú Archivo hi ha la funció importar, és a dir, obrir un arxiu gràfic amb les mides originals de l'arxiu dins del nostre document de treball, cosa que podreu fer estenent la figura amb el cursor a la mida que vulgueu, i exportar entre altres opcions. Ara cal que acabeu de obrir les opcions que són més utilitzades per treballar, per això cal anar al menú Ventana| Barra de herrramientas| Principal i Modificar.

Inspeccioneu que hi ha en cada una de les opcions de la barra de menús i anoteu-vos on són aquelles funcions que fareu servir sovint, com ara retallar, reduir, ampliar, rotar imatges, ajustar el color.

Icona de tallar les imatges Icona de redimensionar les imatges
L'eina de tall serveix per obtenir la part de la imatge que interesa. Per veure el resultat clicar sobre la imatge Dins aquesta icona hi ha la possibilitat d'escalar (augmentar o disminuir ) i distorsionar la imatge. Per veure una augment clicar a la imatge.

És aconsellable sempre tenir oberta l'opció d'eines gràfiques, que es situa a l'esquerra de la pantalla. Aquestes eines serveixen per a dibuixar, a part de per a retocar imatges si cal. Cliqueu a dins dels rectangles per familiaritzar-vos amb el programa.

   
   
Pràctica

Comproveu la diferència que hi ha entre exportar i guardar como.

   
 
  • Fèu una impressió gràfica de la vostra pantalla de treball clicant a la tecla Impr Pant del vostre ordenador.
  • Activeu Fireworks i obriu un fitxer nou des del menú Archivo| Nuevo, a continuació, col·loqueu-vos amb el cursor dins de l'espai del fitxer nou i cliqueu del menú Editar | Pegar
  • Activeu el panell Optimizar i Propiedades. Observeu la informació que obteniu dins del panell informatiu per a cada una de les propietats.
  • Activeu Optimizar i canvieu la configuració inicial de manera que obtingueu un resultat de pes i de qualitat òptima.
  • Guardeu la figura com m3_pantalla1. Vegeu quin format agafa. Anoteu l'extensió de la imatge .
  • Ara exporteu la figura i comproveu el pes i la qualitat variant les opcions del panell Optimizar.
  • Repetiu l'experiència vàries vegades i optimitzeu utilitzant el format que creieu més aconsellable en cada cas.
  • Obriu una carpeta fitxer m3_pantalles i col·loqueu-hi els fitxers aconseguits.

     

   
  Les fotografies aconseguides amb camera digital són una molt bona font d'aconseguir imatges pròpies. Vegeu la pràctica 4 d'aquest mòdul.
   
Atenció !

Per a comprimir una carpeta o un arxiu cal tenir instal·lat el Winzip o el Winrar al vostre ordinador. Els quals es trobar a l'adreça: http://www.xtec.net/fie/eines o en el CD-Rom Eines i seminaris TIC dins la carpeta eines.Un cop instal·lat el programa comprimiu el vostre ffitxer situant-vos amb el ratolí sobre del nom del mateix, cliqueu el botó dret del ratolí i accepteu on surti el nom de l'arxiu o de la carpeta seguida de l'extensió de compresió, és a dir,zip o rar.