El rendiment del cos humà en l'alta competició

Teòrica

Efectes de l'entrenament sobre el cos humà

La millora que produeix l'entrenament sobre el cos humà es produeix en varis nivells, tots ells molt importants. En podem destacar els següents.
- Millora de la capacitat respiratòria i cardiocirculatòria.
- Millora en la capacitat metabòlica de producció d'energia a nivell muscular.
- Millora de les capacitats d'emmagatzematge i mobilització de les reserves energètiques.

Millora de la capacitat respiratòria y cardiocirculatòria
La respiració consisteix en portar oxigen a l'interior de l'organisme i eliminar el CO2 produït per les vies aeròbiques. La respiració és un procés molt lligat amb la circulació de la sang, ja que aquesta portarà l'oxigen dels pulmons als teixits on serà utilitzat i dissoldrà el CO2 format, aquest serà eliminat per la fase respiratòria de la respiració. La circulació de la sang esta directament relacionada amb la quantitat, qualitat dels vasos sanguinis i també amb el cor que és la bomba que impulsa la sang. Es considera que el sistema respiratori no és un procés limitant de la activitat física aeròbica, però el millora del procés respiratori augmenta la eficiència del procés global.
L'exercici físic ben dirigit millora la capacitat respiratòria, cardíaca i circulatòria, mitjançant diferents adaptacions de l'organisme. També tindrem que destacar que hi ha un augment del volum d'aire mobilitzat per minut, un augment del volum del cor com també l'augment del gruix de les parets del cor i amb conseqüència un augment del volum màxim de sang que pot bombejar el nostre cor durant l'esforç, per últim també es produeix un increment del nombre de capil·lars per on circula la sang. Totes aquestes millores repercuteixen en que el moviment dels gasos, nutrients i substàncies de rebuig sigui molt satisfactori i eficaç.

Millora de la capacitat metabòlica de producció d'energia a nivell muscular.
El moviment del cos humà és produït per la contracció de les fibres musculars mitjançant un procés que necessita energia per realitzar-se. Les fibres musculars d'un múscul entrenat presenten clares adaptacions que tendeixen a millorar el seu rendiment. No només posseeixen més reserves d'energia (glucògen) sinó que també presenten una major capacitat de produir energia. Per clars motius d'economia biològica l'esforç produeix canvis locals només en les fibres musculars implicades en el moviment. Això demostra la importància de aplicar mètodes d'entrenament específics en els dies anteriors a una competició o excursió important per produir canvis en les fibres musculars que es necessitaran i la necessitat d'un condicionament físic general.
Existeixen dos tipus de fibres musculars , les FT o fibres de contracció ràpida que són les que predominen en els esportistes de disciplines esportives relacionades amb la velocitat (carreres curtes, salts, esforços explosius) i les ST o fibres de contracció lenta que predominen en els esportistes de resistència. Les FT són de color blanc, són més curtes i poden produir més potència que les ST però també tenen un consum energètic més elevat, en elles hi predominen els mecanismes anaeròbics. Les ST son de color vermell degut al seu major contingut en sang, son mes llargues i el seu consum energètic és menor, en elles hi predomina el metabolisme aeròbic.

Millora de la capacitat denmagatzamatge i movilització de les reserves energètiques.
Aquest apartat està molt relacionat amb els dos anteriors. En general un esportista entrenat te una major per mobilitzar les seves reserves energètiques (glúcids, lípids i proteïnes) respecte un individu no entrenat (per exemple un obès). Aquest individu posseeix unes grans reserves energètiques, però molt poc disponibles per realitzar esforços. En general, els esportistes tenen unes reserves d'energia determinades segons l'esport que practiquin. En general un entrenament no específic millorarà l'estat general de l'organisme, incrementant la capacitat cardioresipiratòria i la capacitat metabòlica del emmagatzemant i movilització de les reserves energètiques.


Tutor: Isidre Darnés
Autors:Iscle Martínez Roig i Genís Bou Puig
Curs: 2001-2002