ASTRONOMIA
A L’IES RAMON MUNTANER
DE FIGUERES

Des de l'any 1990, s'han vingut impartint dues EATP d'Astronomia a segon i tercer de BUP, que, actualment, estan esdevenint, respectivament, un crèdit variable a quart d'ESO, i una matèria optativa al Batxillerat (a partir de l'any vinent). A resultes d'aquesta activitat, existeix a l'Institut una secció d'Astronomia que, amb el temps, s'ha anat consolidant i dotant de material d'observació, al ritme que ha marcat l'evolució de l'Astronomia amateur en els darrers anys. Disposem d'un telescopi catadiòptric Celestron de 203 mm. de diàmetre i 2000 mm. de focal, amb muntura equatorial i motors de seguiment, diversos oculars, lent de Barlow i filtres per a l'observació visual (solar, nebulars i per planetària). El material d'observació es complementa amb dues càmeres CCD, models ST4 i ST5, de l'empresa Santa Barbara Instruments Group (SBIG), filtres de fotometria, roda porta-filtres automatitzada, reductor de focal i filtres d'infraroig i d'exclusió de l'infraroig.

Aquests instruments, més els ordinadors de les dues aules d'informàtica del centre, fan possible que els alumnes puguin experimentar amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació aplicades a l'Astronomia, bé dissenyant i realitzant les seves pròpies observacions amb ells, bé cercant informació via Internet a les principals Webs astronòmiques. A través d'un conveni amb la Societat Astronòmica de Figueres, els alumnes poden observar i fer pràctiques amb aquest instrumental a l'observatori d'aquesta entitat, on disposen, a més d'un altre telescopi Celestron de 279 mm. de diàmetre i 2800 mm. de focal, preparat per a fer fotografia CCD, i un Dobson de 256 mm de diàmetre i 1280 mm. de focal, per a l'observació visual. Diversos objectius, accessoris fotogràfics i una càmera Olimpus OM1, completen el material al seu abast.

El curs 1996-1997, fou el primer en què els alumnes realitzaren plenament activitats d'investigació amb l'instrumental del centre, atès el dilatat interval de temps que ha calgut per aconseguir-lo i adquirir la necessària preparació per a fer possible la seva utilitat pedagògica (anteriorment només era possible la realització d'observacions visuals). Ens varem estrenar fent el seguiment del cometa Hale-Bopp, estudiant la posició del Sol el dia de l'equinocci de primavera i observant altres fenòmens puntuals, com ara l'ocultació d'Aldebaran per la Lluna, la retrogradació del planeta Mart, les Perseides i les Leonides de 1997 i la recent ocultació de Saturn per la Lluna. Tanmateix, un grup d'alumnes participà en el projecte Astronomy Online, organitzat per l'ESO (Observatori Europeu Austral) i l'EAAE (Associació Europea per a l'Educació en Astronomia).

Les activitats esmentades han gaudit del suport de distintes institucions i, en aquests anys, alguns alumnes han guanyat premis amb els seus treballs. A resultes d'aquesta tasca, el crèdit d'Astronomia de Tercer de BUP, ha evolucionat cap a una experiència de realització, anàlisi i processat de imatges astronòmiques CCD, que gaudeix del suport de la Unió Europea i que constitueix un Projecte Comenius que l'IES Ramon Muntaner coordina, amb el Lycée Jean Moulin, de Draguignan (França), Vaggaskolan, de Karslshamn (Suècia), i l'Immanuel-Kant Gymnasium de Leinfelden-Echterdingen (Alemanya). Treballem en estreta col.laboració, compartint projecte i resultats, amb l'IES Manuel de Pedrolo, de Tàrrega, i l'Amtsgymnasiet in Sonderborg, de Sonderborg, Dinamarca. La nostra intenció és de constituir un grup permanent de treball que experimenti les distintes aplicacions didàctiques que la tecnologia CCD pot aportar a l'ensenyament de l'Astronomia, compartint-les amb els altres col.legues de l'EAAE.

Enguany, a l'Institut, seguirem en la mateixa línia de realització d'observacions de fenòmens puntuals i pràctiques observacionals dissenyades i efectuades pels propis alumnes, amb la intenció d'orientar-nos clarament cap a la seva aplicació científica, bé mitjançant la realització d'exercicis basats en les pròpies imatges, bé mitjançant la seva anàlisi a l'aula. No descartem la possibilitat de participar en altres programes d'observació. Ara mateix, estem impulsant,juntament amb el col.lectiu Cel Fosc, una campanya per elaborar el Mapa de la Contaminació Lumínica a Catalunya, el major problema amb què ens enfrontem els qui ens dediquem a observar el cel. Si les circumstàncies ho permeten, anirem donant cumplida informació dels resultats obtinguts en les nostres activitats des d'aquestes pàgines.
 
 

Seccions futures:


Envieu comentaris a phorts@ctv.es