Meteorits

Quins efectes pot produir un meteorit?

Un de gros que va passar de llarg. El bòlid que veiem a aquesta fotografia feta el 10 d'agost de 1972 volant per sobre de Jackson Lake i els Tetons va ser vist des de Utah (als Estats Units), fins a Alberta (al Canadà). L'angle oblic d'entrada a l'atmosfera el va fer rebotar de tornada a l'espai interplanetari. Amb una massa possiblement superior a les mil tones, si hagués xocat amb la Terra hauria alliberat tanta energia com una bomba atòmica petita.
 
 
 
 
  • Enfonsament dels cràters d'impacte 

    Els cràters més grans tenen una estructura complexa, amb un pic central, un o diversos anells concèntrics, vores esglaonades... La morfologia final sembla el resultat de l'enfonsament del cràter transitori, de forma geomètricament simple, més o menys hemisfèrica. (Melosh & Ivanov, 1999).
    Els materials granulats del cràter estan sotmesos després de l'impacte a vibracions tan intenses que provoquen la seva fluïdificació. Aquesta propietat - coneguda com tixotropisme - la presenten materials molt diversos, com pintures, colades de lava o estrats d'argila. Es converteixen en fluïts de Bingham en ser sotmesos a tensió, i tornen a ser sòlids en quant aquesta cessa.
     
    Nov. 2000

    Simulació del enfonçament del cràter Chicxulub 

    El colossal impacte que va marcar el final del Mesozoic amb l'extinció de nombroses espècies, dinosaures inclosos, va produir un cràter transitori de 100 km de diàmetre a la península de Yucatán, a Mèxic. En enfonsar-se, va provocar la ràpida ascensió del pic central, d'uns 25 km d'altura. Al seu torn, l'enfonsament del pic va produir l'anell intern que s'observa en l'actualitat al cràter Chicxulub. La seqüència completa va haver de produir-se en menys de deu minuts
    Nov. 2000



    Tornar