Quan els llevats es divideixen generen per gemmació petites cèl.lules filles.


Els Fongs

Introducció

Quan sentim la paraula fong, molts podem pensar en un rovelló. Tanmateix, els fongs presenten una gran varietat de formes i mides. Formen un regne d'organismes unicel.lulars o pluricel.lulars,per tant, no tots els fongs són microorganismes, ja que molts es poden observar a simple vista. Les característiques generals dels fongs són les següents:
 • Els fongs són eucariotes.
 • Es poden reproduir de forma sexual o asexual.
 • Són heteròtrofs, és a dir, prenen la matèria orgànica ja elaborada. No fan la fotosíntesi.
 • Tenen paret cel.lular, que a diferència de la dels vegetals, no és de cel.lulosa sino de quitina.

Els llevats

Els llevats són un dels tipus de fongs unicel.lulars més importants. Hi ha moltes espècies diferents de llevats. Algunes d'aquestes espècies tenen una gran importància econòmica ja que realitzen fermentacions industrials: la cervesa, el pa i el vi, són productes derivats de les fermentacions dels llevats. En altres casos poden arribar a ocasionar malalties a diferents sers vius.

Com són els llevats?

Com ja hem esmentat, els llevats són organismes unicel.lulars. La seva mida, molt variable, és, generalment, superior a la dels bacteris. Presenten una gran diversitat de formes, entre les quals trobem:
 • Formes esfèriques.
 • Formes allargades.
 • Formes cilíndriques.
La reproducció dels llevats es fa per gemmació. Durant aquest procés es generen dues cèl.lules, amb la peculiaritat que una és molt més gran que l'altra. Durant la gemmació es produeix una protuberància anomenada gemma a partir d'un punt de la paret cel.lular. Simultaniament, el nucli de la cèl.lula mare es divideix i un dels nuclis fills passa a la gemma. Finalment, la gemma es separa i dona lloc a una altra cèl.lula.

Llevat on es poden observar en color blau les cicatrius de les gemmes.


Els fongs i les persones

Alguna vegada tots hem menjat bolets. Però a banda d'alguns fongs comestibles, també podem treure profit dels fongs unicel.lulars:
 • Llevats que fermenten:
 • Com en el cas d'alguns bacteris, els llevats també fan fermentacions, per exemple, la coneguda fermentació alcohòlica que realitza Saccharomyces cerevisae. Diferents espècies d'aquest gènere de llevats realitzen les fermentacions que produeixen el vi, la cervesa i el pa.
  En tots aquests casos la fermentació és similar: es posa el llevat juntament amb el most, la farina de blat o l'extracte d'ordi. En alimentar-se d'aquests substrats, els llevats produeixen alcohol i diòxid de carboni, transformant el producte inicial en vi, pa o cervesa respectivament.
Fotografia d'una fàbrica on es realitzen fermentacions alcohòliques.


 • Fongs que fabriquen medecines:
 • Hi ha espècies de fongs que són capaces de produir antibiòtics. Així, per exemple, el primer antibiòtic descobert, la penicilina, és produït per fongs del gènere Penicillium.
No obstant, alguns llevats i altres tipus de fongs són capaços de produir malalties. Aquestes malalties no només afecten a les persones sinó que també ataquen a plantes i animals. A continuació tens alguns exemples:
 • Fongs que infecten plantes:
 • Alguns fongs són perjudicials pels vegetals ja que poden atacar el seu sistema vascular o els seus fruits. Així, per exemple, Phytophtora infestans afecta la patata. Aquest fong va destruir tots els conreus de patata a Irlanda al segle XIX, provocant la mort, per manca d'aliment, de més d'un milió de persones.
 • Llevats que infecten persones:
 • Les infeccions provocades pels llevats en les persones, normalment són cutànies (afecten a la pell) . Per exemple, Candida albicans pot causar inflamació de la mucosa de la boca sota certes condicions. Una altra infecció molt comuna és el peu d'atleta, que afecta, normalment, la planta dels peus i que es contagia a partir del terra de dutxes i piscines públiques.


Qüestionari