Els microorganismes


Els microorganismes són organismes que només es poden observar amb el microscopi electrònic o òptic. Els microorganismes pertanyen a 3 regnes diferents: Protoctists, Fongs i Moneres. Cal tenir en compte que tots les bactèries (regne Moneres) són microorganismes però no tots els protoctists i fongs són microorganismes, és a dir, hi ha fongs i protoctists que es poden veure a simple vista. Entre els microorganismes que són fongs destaquen els llevats. Entre els protoctists, els protozous i les microalgues.
Un comentari apart mereixen els virus: aquests organismes són acèl.lulars és a dir no estan fets de cèl.lules, encarar que depenen totalment d'altres organismes que sí estiguin fets de cèl.lules, perquè els seu funcionament consisteix precissament en parassitar tot tipus de cèl.lules.
Els microorganismes són molt importants per diverses raons. Alguns microorganismes causen malalties, com la grip o la malària: són els microorganismes patògens. Altres tenen un paper molt important a la Natura, ja que es dediquen a descomposar la matèria orgànica morta. Per últim, alguns són beneficiosos per l'home: és el cas, per exemple, dels llevats que participen en la fabricació del pa i la cervesa, o d'altres microorganismes que fabriquen medicaments per diverses malalties humanes.
La ciència que estudia els microorganismes es diu Microbiologia i el primer científic que va estudiar els microorganismes va ser el francés Pasteur al segle XIX. Pasteur va fer moltíssims descobriments, dels quals, un dels més importants va ser l'elaboració de la primera vacuna contra la ràbia.

 

Qüestionari