Reciclajoc Tradicional et permet treballar diferents aspectes curriculars:

Concentració, estratègia i atenció:
En la majoria de jocs de taula, la previsió dels moviments propis i de l'adversari requereixen d'un nivell de concentració òptim per a no fer un pas en fals i perdre la partida.

Comptatge numèric:
"
...tres, quatre i cinc, me la menjo i compto vint..." Pot ser una eina atractiva per a treballar de forma divertida el comptatge i el càlcul mental. Qualsevol joc amb daus pot ajudar-nos a desenvolupar aquest aspecte.

Coneixement del Medi Social i Cultural:
Presentar un pais o una regió a través d'un joc i les seves regles, pot ser un recurs molt motivador en aquesta àrea.

Dibuix líneal:
La fabricació dels taulells de joc necessita de certs coneixements sobre l'ús d'eines de dibuix líneal (regles, escaires, compàs, etc), formes geomètriques i mesura de longituds. Presentar i utilitzar aquest coneixements amb l'excusa de fabricar jocs per a la classe pot esdevenir un recurs fantàstic.

Habilitats motrius:
La majoria de jocs de carrer que es presenten en aquesta web, poden utilitzar-se per a fomentar el desenvolupament d'habilitats motrius com el llançament, el salt, la destresa i la motricitat fina. Si voleu altres recursos per a treballar aquest aspecte podeu consultar la web Reciclajoc, on trobareu un ampli ventall de recursos per a la fabricació d'objectes propis de l'àrea d'educació física.

Respecte per les regles:
Qualsevol joc requereix d'unes regles que el delimiten. La fomentació de l'hàbit de respectar aquestes regles és potser un dels elements claus del món del joc. El respecte per les regles no deixa de ser el principi del respecte cap a les persones que juguen amb tu.

Creativitat i imaginació:
L'ús de materials de rebuig diferents als habituals o la invenció de jocs originals, és una de les millors eines de les que disposem per a despertar la creativitat en les nostres infants. Només cal mirar els objectes que llancem diàriament amb uns ulls diferents amb els que ho fem normalment. Així un tap d'ampolla passa a ser una fitxa i una caixa passa a ser un tauler de joc.

Respecte pel medi ambient:
Amb l'ús de materials de rebuig podem fomentar la conscienciació en l'alumnat d'aspectes relacionats amb la generació i acumulació de residus de tipus domèstics.

Treball cooperatiu:
Pot ser un bon moment per a treballar en grup i fabricar amb l'ajut de companys i companyes un joc amb que el que divertir-se plegats.

Interculturalitat:
Sens dubte, el coneixement de la resta de cultures del món és la millor eina per a prevenir i tractar actituds xenòfobes en els nens i nenes. Potser descobrim, que a l'altra punta del món, d'on no hem sentit mai a parlar, juguin a les mateixes coses que nosaltres. Hi juguem plegats?

Educació per al consum responsable:
Jugar, es pot jugar amb quatre trastos, sense necessitat de gastar-se diners. Només cal que ho preguntem a les persones grans que ens envolten, que segur, que amb una llauna, un parell de xapes i un tros de ferro, havien passat tardes inoblidables amb els seus amics i amigues.

Torna a Inici

 

Què pots treballar?