Les equacions diofàntiques i el Joc del TOC-BUM
En honor al matemàtic grec Diofant d'Alexandria les equacions del tipus Ax  ± By = C amb solucions enteres es coneixen com a equacions diofàntiques. En principi aquestes equacions tenen sempre solucions enteres quan C és un múltiple del màxim comú divisor de A i B.

Per exemple l'equació 24x - 16y = 104 té infinites solucions enteres perquè 104 és múltiple de 8, que és el m.c.d (24, 16). Per exemple x = 5  i y = 1 o bé x = 7 i y = 4.

24·5 - 16·1 = 120 - 16 = 104

24·7 - 16·4 = 168 - 64 = 104

etc.

En canvi no en tindrà cap solució entera per un nombre com 103 que no és múltiple del m.c.d.de 24 i 16

 El nostre joc del TOC-BUM és, en el fons, un problema d'aquest tipus d'equacions. L'única restricció nova és que els valors de x i y han de ser positius.

L'equació diofàntica associada al nostre joc seria del tipus:


Toc*x + Bum*y = N

Així si tenim com a TOC el 4 i com a BUM el 7, quan volem aconseguir 31 l'equació associada és:

4x + 7y = 31

i una solució possible és x = 6 i y = 1

6 + 7·1 = 24 + 7 = 31

A la pàgina de la "Gacetilla Matemàtica" ( http://www.arrakis.es/~mcj/diofanto.htm ) s'explica un mètode per resoldre aquesta mena d'equacions.

 

Qui era Diofant d'Alexandria?
No es coneixen gaires coses de la vida d'aquest matemàtic grec. Es pensa que va viure al voltant del segle III.

L'obra més coneguda d'ell es titula Aritmètica i estava dividida en 13 llibres dels quals en coneixem mitja dotzena. Des del seu "descobriment" al segle XVI ha estat un llibre molt estudiat.

La majoria de problemes plantejats es resolen amb equacions de 1r o 2n grau però no s'acceptaven més que les solucions racionals i positives. (Encara havien d'avançar molt les matemàtiques per admetre els nombres negatius i els irracionals).

Pots trobar més informació sobre Diofant i el seu llibre a la pàgina de la Gacetilla Matemàtica:

http://www.arrakis.es/~mcj/diofanto.htm

Portada d'una edició sdel segle XVII del llibre de Diofant
L'epitafi de Diofant
Una de les llegendes més esteses en el món de la matemàtica és la de l'epitafi de Diofant. S'explica que a la seva tomba hi havia l'enunciat d'un problema que, tot repassant la seva biografia, un cop resolt, ens deia la edat que tenia quan va morir.

L'epitafi és aquest:

Quants anys va viure Diofant?

Solució