Els estels
Principal ] La Terra ] El Sistema solar ] [ Els estels ] Les constel.lacions ] Nebuloses ] Les galàxies ] La Via Làctia ] Forats negres ] Origen i  final  de l'Univers ] Exploració de l'Univers ] Quan saps d'astronomia? ] Enllaços ]

 

                                                                          
         Els estels   

                                             

                                                                     Cel ple d'estrelles en Mauna Loa, Hawai.


Els estels romanen fixos al cel durant tota la nit, però, si ens hi fixem bé i durant una bona estona, sembla que es desplacen pel firmament tal i com podem veure a la fotografia de sota. Aquesta imatge del moviment  dels estels s'aconsegueix amb una càmera fotogràfica que permeti deixar l'objectiu obert durant un determinat espai de temps. A la fotografia posterior a aquesta que comenten, podem observar com totes les estrelles del cel segueixen una trajectòria circular llevat d'una que se situa al centre de totes i que s'anomena Polar, ja que sempre assenyala el nord al hemisferi nord de la Terra. En realitat, aquest moviment dels estels és aparent, es a dir, no és real. Realment qui es mou és la Terra, que gira sobre sí mateixa en un moviment que es diu de rotació. Aquest moviment és el que provoca l'efecte del moviment aparent dels estels.

                                                                     

                                                                                Moviment aparent de les estrelles


                                                                            

                                                           Moviment circular aparent dels estels durant tota la nit

 


                                                             

                                                         Grup d'estrelles en formació  (blaves) a la constel·lació de l'Escorpí


             

            Zeta, Epsilon i Delta Orionis, tres estels del cinturó d'Orio

Les estrelles que veiem en el firmament són les que estan més pròximes a nosaltres, entre 6.000 i 8.000. Així, l'estrella més pròxima es troba a una distància de 40 bilions de km. i la seva llum, que viatja a una velocitat de prop de 300.000 km. per segon, triga més de quatre anys en arribar a nosaltres. Aquesta estrella es diu Pròxima Centaure i forma part d'un conjunt de tres estrelles anomenat Alfa Centaure. El cas del nostre Sol no és el més comú de trobar a l'univers, si no que la majoria de les estrelles formen parelles i tríades com en el cas anterior. 

                                           

                                            

Malgrat a la fotografia apareguin  2 estels, en realitat Alfa Centaure està format per un conjunt de tres estrelles. Es troba a una distància de 4,3 anys-llum de la Terra.


                                                                   

Cygnus, segon estel més pròxim a nosaltres, es troba a 8 anys-llum de la Terra. Es tracta d'una estrella  binària (és a dir que te una companya molt a prop).

                                         

Pròxima Centaure (la més propera al Sol) és l' estrella vermella del centre de la imatge.

 

              Vida dels estels
Els estels tenen diferents colors com podem comprovar en la fotografia anterior: n'hi ha que són blancs, altres són blaus, n'hi ha de vermells i grocs. Cada color indica diferents temperatures, diferents grandàries, diferents masses. Quant major és un estel, més calent està, més brilla i més ràpidament està cremant el seu combustible i, per tant, la seva vida. Els estels més petits són més freds i brillen menys.

L'espai està ple de la matèria amb que es formen els estels. Les nebuloses proporcionen el gas i la pols a partir dels quals es formen els estels. Aquesta pols està composta de partícules irregulars de carboni o de silici. 

       

Estels i pols còsmica en la nebulosa de la Llacuna

Els estels comencen amb una lenta acumulació de gas i pols còsmica. La atracció de la gravetat atrau més material que comença a contraure's. La contracció provoca que la temperatura i la pressió comencin a pujar lentament. A 15 milions de graus Celsius, al centre de l'estel, es produeix la fusió nuclear de l'hidrogen. L'energia provocada per aquesta fusió nuclear contraresta cap en dins la força de la gravetat. Durant tota la seva vida, aquestes dues forces determinaran els diferents estadis de la vida d'un estel.

 

Gasos a la Gran nebulosa d'Orió

Després de que l'hidrogen s'ha consumit en el nucli de l'estel i s'ha convertit en heli, aquest nucli es desploma sobre sí mateix, deixant escapar l'energia cap a les capes exteriors. Aquestes capes exteriors de l'estel s'expandeixen i mentre tant, quan el nucli es destrueix, augmenten la temperatura i la pressió. . A 100 milions de graus Celsius, l'heli que hi ha als estels es fon. L'estel adquireix la  seva major grandària quan s'ha consumit tot l'heli. Són els gegants vermells.

 

Gegant vermell i, a la dreta, estel nan blanc

Quan l'heli es consumeix es forma una Nova o Supernova: estel en el que les capes exteriors són expulsades donen lloc a una nebulosa planetària. Al centre d'una nebulosa planetària descansa un estel nan blanc on la força de la gravetat cap a l'interior queda equilibrada per la força repulsiva dels electrons. Les Noves i Supernoves retornen a l'espai interesterlar  els elements que seran el germen de futurs estels.

 

Animació del procés d'explosió d'una Nova

Després que l'heli es consumeix, el nucli es destrueix de nou fins a estar el suficientment calent com per a fondre el carboni en magnesi o oxigen. Mitjançant una combinació de processos, es formen successivament elements mes pesats que es tornen a cremar. Els estels gegants consumeixen una gran quantitat d'elements. L'acer és l'element més estable i no es pot fondre més.

 

                  Dues imatges de la Supernova 87

Els estels amb una massa moltes vegades major que el nostre Sol recorren el seu cicle de vida en uns quants milions d'anys, és a dir amb relativa rapidesa, des de el seu naixement fins a l'explosió com a Supernova. Les restes de l'estel es poden convertir en un estel de neutrons. Hi ha un límit per a la grandària d'un estel de neutrons més enllà del qual l'estel de neutrons es veuen obligats a contraure's fins a convertir-se en un forat negre (veure forats negres al menú).

         

Estadis pels que passa el procés de combustió dels elements que componen un estel


  

 Supernova 1987a captada por el telescopi espacial Hubble


                                                                

                                                                            Supernova Casiopea A


 

                                           

                                                                           Supernova E-102-72


                                                       

                                               

                                                                       Diverses fotografies de Quasars

             Quàsar

Quàsar (font de radi quasi estelar). Objectes llunyans que, com les galàxies, s'allunyen de la Terra a causa de l'expansió de l'univers. Es tracta dels objectes més llunyans que podem observar.

                                                                        

                                                                

                                               

                                                                                     Quàsar 0157

                  Púlsar

Púlsar: objecte estelar que vibra d'una manera fixa en l'emissió de la seva enorme energia. Tenen una densitat tal, que un tros de la grandària de la bola de la punta d'un  bolígraf pesaria 91.000 tones. En el centre de les nebuloses hi ha un púlsar. Veure imatge de dalt.
                                      

                                                                Imatge d'un púlsar


                                                                                               

                                                                                         

 Elaborada per: José Luis Jiménez del Pino. Desembre de 2002    

   

    jjimen18@pie.xtec.es    

     

Actualitzada:         juliol 2004

Totes les imatges que apareixen en aquesta web han estat descarregades de diverses pàgines d'Internet (*) i són utilitzades amb  finalitats didàctiques i de divulgació i sense cap ànim de lucre. Agraïm als autors d'aquestes imatges l'ús de les mateixes en aquesta web.      

(*) Especial agraïment a  Astronomy Picture of the Day Archive