Origen i final de l'Univers
Principal ] La Terra ] El Sistema solar ] Els estels ] Les constel.lacions ] Nebuloses ] Les galàxies ] La Via Làctia ] Forats negres ] [ Origen i  final  de l'Univers ] Exploració de l'Univers ] Quan saps d'astronomia? ] Enllaços ]

 

Origen i  final  de  l'univers 

La majoria dels astrònoms estan convençuts que l'origen de l'univers es va donar fa entre 13.500 i 15.000 milions d'anys. L'any 1920, l'astrònom E.Hubble va descobrir que l'univers estava en expansió i que les galàxies i cúmuls de galàxies s'estaven separant entre sí. Si els components de l'univers s'estan separant, això vol dir que en el passat estaven més junts. Retrocedint en el temps podem arribar a esbrinar el moment en que tot va començar i que, en aquest principi, tot l'univers estava concentrat en un punt i que tot va sortir d'una bola de foc coneguda amb el nom de Gran Explosió Inicial o Big Bang.     

 


                                                    

                                            Representació artística de la Gran Explosió Inicial o Big Bang


Des del Big-Bang o Gran Explosió Inicial, l'Univers no ha parat d'expandir-se. Aquesta expansió sembla que va decreixent, és a dir, la velocitat d'expansió de l'univers va disminuint. La gran pregunta que resta per contestar és si aquesta expansió tindrà un final, sembla ser que sí, i, per tant, una tornada al punt de partida; o, si bé, pel contrari, continuarà l'expansió indefinidament. Són preguntes que encara la ciència no pot contestar amb seguretat.

                                                                                         

 Elaborada per: José Luis Jiménez del Pino. Desembre de 2002    

   

    jjimen18@pie.xtec.es    

     

Actualitzada:         juliol 2004

Totes les imatges que apareixen en aquesta web han estat descarregades de diverses pàgines d'Internet (*) i són utilitzades amb  finalitats didàctiques i de divulgació i sense cap ànim de lucre. Agraïm als autors d'aquestes imatges l'ús de les mateixes en aquesta web.      

(*) Especial agraïment a  Astronomy Picture of the Day Archive