Forats negres
Principal ] La Terra ] El Sistema solar ] Els estels ] Les constel.lacions ] Nebuloses ] Les galàxies ] La Via Làctia ] [ Forats negres ] Origen i  final  de l'Univers ] Exploració de l'Univers ] Quan saps d'astronomia? ] Enllaços ]

 

Els forats negres

Un forat negre és un cos celeste, diferent de la resta cossos que hi ha en el firmament, que té una força de gravetat tan gran que ni la llum pot escapar de la seva proximitat, per tant no es pot observar amb cap telescopi, per potent que sigui. De fet, és tracta d'un cos hipotètic, ja que se'n suposa la seva existència, encara que no es pugui veure.  Hi ha dues possibilitats per a que es formin forats negres en l'univers: primera, es tractaria d'un cos de relativament escassa massa però amb una densitat de milions de vegades la de l'aigua; segona, podria ser un cos amb la massa equivalent a milions d'estrelles en el centre d'una galàxia.

 

                                                  

                   La lluentor del centre de la galàxia indica la probable existència d'un forat negre que  atrau a milions i milions d'estels cap el seu centre.


L'any 1994, el telescopi espacial Hubble va detectar un possible forat negre en el centre de la galàxia M87. Tot fa pensar que allà hi ha un cos o un conjunt d'objectes amb una massa entre 2,5 milions i 3.500 milions de masses solars. Però, si els científics afirmen que ni la llum pot sortir d'un forat negre i, per tant, es tracta d'objectes invisibles, com és que s'ha descobert la seva presència en els centres de varies galàxies? Senzillament perquè deixen anar els raigs X (R-X) que nosaltres podem captar amb els aparells adients des de la Terra.

                                                                                 

                                                      Galàxia M87, on sembla ser que hi ha un forat negre


A continuació diverses representacions dels forats negres; així s'ho imaginen els astrònoms

 

                                                                                                

                                          

                                                             

                                                                            

                                      

Forat negre destruint estels


                                                                                   

Representació del forat negre GROC J1655.


                                                                                         

 Elaborada per: José Luis Jiménez del Pino. Desembre de 2002    

   

    jjimen18@pie.xtec.es    

     

Actualitzada:         juliol 2004

Totes les imatges que apareixen en aquesta web han estat descarregades de diverses pàgines d'Internet (*) i són utilitzades amb  finalitats didàctiques i de divulgació i sense cap ànim de lucre. Agraïm als autors d'aquestes imatges l'ús de les mateixes en aquesta web.      

(*) Especial agraïment a  Astronomy Picture of the Day Archive